FINANTARI EUROPENE PENTRU ORGANIZATII SI AUTORITATI LOCALE DIN TOATA MOLDOVA
Instrumentului European de Vecinătate (ENI). Program de 6 ani (2014-2020). 81 de milioane de euro
În cele ce urmează, vă prezentăm o serie de oportunităţi de dezvoltare a parteneriatului strategic între România şi Republica Moldova, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI), în format de cooperare transfrontalieră. Programul se întinde pe o perioadă de 6 ani, 2014 - 2020 şi beneficiază de o finanţare în sumă de 81 de milioane de euro, fiind valabil pentru absolut toate raioanele ţării.
Trebuie să ştiţi că, prin Instrumentului European de Vecinătate, Uniunea Europeană acordă aceste finanţări în cadrul continuării/modificării Programului Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013 (Programul Ro-Ua-Md).
Regulamentul de implementare al Comisiei Europene nr. 951/2007 a fost modificat cu Regulamentul Comisiei nr.1343/20014 din 17 decembrie 2014, privind regulile de implementare pentru programele de cooperare transfrontaliera finanţate prin Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului privind stabilirea prevederilor generale ale Instrumentului European de Vecinătate şi Parteneriat.
Primăriile, consiliile locale sau alte organizaţii raionale de pe întreg cuprinsul Republicii Moldova pot accesa http://www.ro-ua-md.net/romania-republica-moldova/, la capitolul NOUTĂŢI PROGRAM, pentru detalii suplimentare.
Provocăm autorităţile locale să solicite şi să acceseze acest tip de finanţare!
Prin intermediul acestui program, autorităţile locale şi alte organizaţii, inclusiv cele din zonele de frontiera, sînt încurajate să colaboreze în vederea dezvoltării economiei locale, rezolvării anumitor probleme legate de mediul înconjurător şi pentru întărirea pregătirii pentru situaţii de urgenţă. Programul promovează, de asemenea, o mai buna interacţiune între comunităţile din zonele de graniţă.
Programul se caracterizează prin anumite elemente specifice, cum ar fi: aria eligibilă, priorităţi şi măsuri eligibile pentru finanţare, tipuri de proiecte, tipuri de beneficiari etc. Pentru Moldova, spre deosebire de România şi Ucraina, aria eligibila se extinde în toate raioanele ţării
Priorităţi şi măsuri
Programul are trei priorităţi şi o componentă de Asistenţă Tehnică. Fiecare prioritare este împărţită în domenii cheie specifice, numite măsuri:
a) prioritatecătre o economie mai competitiva a zonei de frontiera, careurmăreşte îmbunătăţirea performanţei economice în zona de frontieră, prin diversificarea şi modernizarea durabilă a economiei de graniţă;
b) îmbunătăţirea productivităţii şi competitivităţii în zonele urbane şi rurale;
c) dezvoltarea de iniţiative de cooperare în domeniul transportului, al infrastructurii de frontieră şi reţelelor de energie;
d) prioritate de mediu şi pregătirea pentru situaţii de urgenţă,careurmăreşte dezvoltarea de soluţii pe termen lung la problemele de mediu din zona de graniţă, în special acele probleme asociate cu situaţiile de urgenţă, unde o abordare coordonată este esenţială;.
e) rezolvarea, în comun, a unor aspecte de mediu, inclusiv pregătirea pentru situaţii de urgenţă;
f) managementul resurselor de apă şi al deşeurilor;
g) prioritatea de promovare a activităţilor people to people, care urmăreşte promovarea unei bune interacţiuni între oameni şi între comunităţile din zona de frontiera;
h) sprijin pentru administraţia locală şi regională, pentru societatea civilă şi comunităţile locale;
i) schimburi culturale, sociale şi în domeniul educaţiei etc.
Asistenţa Tehnică
Această componentă va sprijini implementarea eficientă şi eficace a programului, atît din punct de vedere tehnic şi administrativ, cît şi prin asigurarea unei participări cît mai largi din partea publicului. Asistenta tehnica cuprinde doua componente principale: a) managementul şi implementarea programului; b) publicitate şi informare.
Pentru a vă forma o părere mai clară despre ce fel de proiecte pot primi finanţare în cadrul fiecărei măsuri menţionate mai sus, vă invităm să descărcaţi http://www.ro-ua-md.net/romania-republica-moldova/, la capitolul NOUTĂŢI PROGRAM.