FIȚI LUCIZI, OAMENI NEBUNI!

Iurie Roșca nu a fost ”condamnat politic”!

Autor: Mihai CONȚIU

Cunoscîndu-l, inclusiv personal, pe Iurie Roșca, m-am convins că este de o inteligență și o cultură, mai ales politică, mult peste media convențională. Ca persoană, este un tip extrem de agreabil. Nu l-am atacat publicistic niciodată și n-o fac nici acum, ci doar fac o serie de constatări inevitabile, iar el cunoaște regula jocului. Iurie Roșca este un om care și-a alimentat inteligența cu lecturi solide, nefiind un ”intelectual asimptomatic”, așa cum este Mihai Ghimpu, care este doar un țăran șiret și parvenit. Lecturile și inteligența lui remarcabile i-au permis să manipuleze ”credibil” mase uriașe de oameni în demonstrații stradale ”istorice” pentru unirea Republicii Moldova cu România. A făcut asta ”în interes de serviciu” al Kremlinului. Eufemistic vorbind, Roșca nu a fost un trădător, iar asta pentru că era ”în timpul serviciului”, în misiune. Am convingerea că abandonarea unionismului de către Roșca a fost tot un ordin al serviciilor secrete rusești, atunci cînd a trebuit să se alieze la guvernarea paradoxală cu cei pe care, ani la rînd, i-a contestat cu înverșunare, cu comuniștii.

După ce s-a retras din politică, în spațiul public a apărut un alt Iurie Roșca, plasat într-un antagonism brutal față de Iurie Roșca unionistul, proeuropeanul și suporter al SUA pe care le-a și vizitat pe vremuri. Acum, deloc de mirare, are interdicție de a vizita România pe care el dorea să o unească cu Republica Moldova. În mod natural, după coabitarea cu comuniștii și retragerea din politică, Roșca ar fi trebuit să se retragă în ”uitare politică” și în lecturi, ca un intelectual autentic împăcat sau neîmpăcat cu sine, dar nu a făcut-o pentru că, intuiesc, cred că bine, a existat un ORDIN de la serviciile secrete rusești.

Fac o paranteză spre a vă spune că, în 1996, pe terasa barului Uniunii Scriitorilor, mă aflam la o masă cu superbii scriitori și convivi Nicolae Esinencu și Gheorghe Vodă. Pe atunci, blîndul și talentatul poet și regizor Gheorghe Vodă era un unionist convins și adept total al lui Iurie Roșca, avînd și o rubrică săptămînală în ziarul Țara al fostului lider PPCD. Poate că și de aceea, neprețuitul mei prieten de atunci Nicolae Esinencu mi-a spus: ”Mihai, uită-te la Gicu (Gheorghe Vodă; n. aut.), dar ascultă-mă pe mine și o să-ți amintești vorbele mele după mulți ani: Iura Roșca e cea mai mare canalie unionistă băgată de KGB pe capul românilor!” Firește că Vodă l-a contrazis, fără succes!

Revenind la zilele noastre, vă propun să analizăm puțintel situația prezentă în care Iurie Roșca a fost condamnat penal, în primă instanță, la șase ani de pușcărie, iar asta pentru ”trafic de influență”. Imediat după pronunțarea sentinței, Roșca și o serie de susținători de-ai lui au ieșit la rampă cu cele mai halucinante afirmații, toți afirmînd că a fost condamnat politic.

Vă ofer doar cîteva dintre declarațiile lui Roșca după aflarea sentinței de condamnare, care sunt aproape identice cu cele ale suporterilor lui. Astfel, fostul viceprim-ministru și vicepreședinte al Parlamentului susține că, prin condamnarea sa, ”i se recunoaște calitatea de disident, poate numărul 1, în spațiul românesc”. El, în acest context, a ținut să precizeze că procurorii au cerut 4 ani cu executare în cazul său, iar judecătorii i-au decis o pedeapsă mai mare: ”Rarisime cazuri cînd judecătorii îți oferă un termen de privațiune de libertate mai mare decît cer procurorii, acuzatorii de Stat. În felul acesta, mi se recunoaște calitatea de disident poate numărul 1 în spațiul românesc. Cel puțin în momentul de față, nu există un alt om politic și jurnalist extrem de vocal, la scară națională și internațională, care s-ar învrednici de marele premiu – 6 ani de pușcărie cu executare”, a declarat Iurie Roșca. ”Nu plîngeți, eu astăzi sunt gratulat, decorat cu cea mai mare medalie posibilă – sistemul globalist satanist îmi recunoaște meritul de luptător împotriva noii ordini mondiale. Prin urmare, nu am trăit degeaba”, a mai spus fostul vicepreședinte al Parlamentului. Potrivit lui, ”dosarul este fabricat și aceasta nu este prima tentativă a guvernărilor de a-l vedea pe Iurie Roșca la pușcărie”.

Măi, oameni buni și nebuni, ați citit bine ce a declarat Roșca – dosar fabricat și condamnare politică?!? Cu inteligența despre care spuneam la început că o are, Roșca și aplaudacii lui nu scot o vorbuliță despre cauza reală a procesului în care a fost judecat și condamnat. În fond, el a fost judecat pentru trafic de influență cînd era vicepreședinte al Parlamentului comunist și se credea atotputernic, capabil să influențeze, contra cost, o decizie a Curții Supreme de Justiție într-un dosar. Pentru asta, i-a cerut unui administrator al unei companii un milion de dolari pentru a-l influența pe președintele Curții Supreme de Justiție, administrator care s-a autodenunțat. În dosarul cauzei penale, există două recipise întocmite și scrise de Iurie Roșca prin care ”recunoaște că a primit de la Damaschin 110.000 dolari, iar anterior ar mai fi primit încă 117.000 dolari”. De asemenea, ”în document mai este indicată și suma de un milion USD, care urmează să fie achitată integral la momentul rezolvării definitive a aspectelor juridice convenite anterior, care ţin de Cascada”. Expertizele grafologice au demonstrat că scrisul din recipise îi aparține lui Roșca. Care condamnare politică? Aici e vorba clar despre trafic ordinar de influență, de estorcare abuzivă de bani ca exponent al Puterii comuniste!

În final, o să vă explic și în ce situație Iurie Roșca ar fi putut fi condamnat politic! Dacă zecile de mii de moldoveni pe care el le-a manipulat în ”idealul” unirii Republicii Moldova cu România ar depune o plîngere penală pe numele lui, în care să-l acuze de lezarea demnității și onoarei, de presiuni, manipulări și afecțiuni psihice provocate de el în acest scop pe care l-a trădat, precum și de disconfort familial și social în raport cu adversarii unionismului din propriile familii și etnici ruși, iar Justiția l-ar fi condamnat, atunci, da, am fi avut de-a face cu o condamnare politică. Ar fi fost o condamnare politică deoarece Justiția nu are la îndemînă o lege care să sancționeze penal astfel de fapte. Legile sunt concepute de către politicieni ca și Roșca, pentru a-i apăra, în primul rînd, pe ei împotriva alegătorilor care nu au nici o cale legală să ceară sancționarea lor penală pentru promisiunile mincinoase și cinice pe care le fac spre a fi aleși ”călăi politici decizionali și imuni”!

”Umanistul” Roșca spune că Occidentul este ”un sistem globalist satanist”, iar asta în raport cu Rusia creștin-ortodoxă căreia el i se închină, o Rusie a cărei Patriarhii Ortodoxe blagoslovește războiul de cotropire și crimele atroce din Ucraina, toate în numele ”Dumnezeului Putin”!

01.10.24 - 00:41
01.10.24 - 00:52
01.10.24 - 00:43
01.10.24 - 00:50
02.10.24 - 00:22
03.10.24 - 15:32
04.10.24 - 00:15
03.10.24 - 15:30
03.10.24 - 15:29
04.10.24 - 00:11
04.10.24 - 00:13
06.10.24 - 13:29
02.10.24 - 00:13
02.10.24 - 00:20
02.10.24 - 00:11