FETELE POLITICE MURDARE ALE LUI GHIMPU SI LEANCA

Alegerile prezidenţiale şi interlopii electorali

Alegerile prezidenţiale de Duminică, 30 Octombrie, au demonstrat, încă o dată, că cea mai mare parte a clasei politice moldoveneşti este constituită de indivizi lipsiţi de scrupule, cinici şi mincinoşi, al căror unic obiectiv este propria lor bunăstare personală, nu a moldovenilor, a ţării, în general. Mai expliciţi fiind, aceştia ne-au demonstrat că sînt nişte adevăraţi interlopi politici. Pentru ei, iar aici este vorba despre „lideri” ca Mihai Ghimpu şi Iurie Leancă, partidele pe care le conduc nu reprezintă formaţiuni politice de tip clasic, civilizat şi, deci, democratic, a căror singură menire trebuie să fie lupta politică întru prosperarea ţării, ci un fel de SRL-uri personale prospere economic sub protecţie politică.

Deja sînt cunoscute procentele obţinute la votare de către cei doi candidaţi amintiţi. Ghimpu a fost votat de către 25.490 de adepţi ai unionismului, care reprezintă 1,8% dintre alegători, iar Leancă a primit voturi de la 44.065, adică 3,11%. Deşi Ghimpu şi-a lansat campania electorală în România, la Iaşi, s-a făcut de rîs într-o situaţie greu de imaginat – „fraţii lui români unionişti” din România, reţineţi!, care l-au votat au fost mai puţini decît cei care l-au votat pe liderul socialist Igor Dodon, tot din România.

Rezultatele obţinute de Ghimpu pot fi explicate în mai multe chipuri. În primul rînd, este clar că „tandemul unionist” Ghimpu-Chirtoacă s-a compromis definitiv, i-a convins pe unionişti că sînt nişte impostori şi profitori pe seama voturilor obţinute prin minciuni pînă acum. Tot în acest context, observăm numărul extrem de mic al unioniştilor, dar şi minciuna lor de pînă acum că ar fi chiar şi de ordinul milioanelor. De regulă, electoratul unionist este unul captiv, un electorat ideologizat care, în numele credinţei unioniste, îşi votează liderii indiferent de cît de jalnici ar fi, la fel cum a făcut-o şi cu Chirtoacă. Ei bine, acesta-i electoratul unionist real existent, nu altul! Am spus-o de mai multe ori: moldovenii cu paşaport românesc nu sînt neapărat şi unionişti. Ei nu şi-au obţinut cetăţenie română deoarece sînt unionişti, ci pentru că paşaportul românesc le oferă cu totul alte oportunităţi în ţările UE, altele decît România.

Nici în cazul lui Leancă situaţia nu diferă prea mult. Mesajele lui proeuropene ipocrite i-au adus penibilul procent de 3,11%. Credibilitatea lui Leancă s-a făcut zdrenţe din cauză că el nu-i nimic altceva decît un exponent al aşa-ziselor guvernări proeuropene din ultimii şapte ani, alături de care a fost parte activă în compromiterea parcursului proeuropean al ţării, dar şi din pricină că a fost factor decizional, în calitate de premier, la furtul miliardului şi înstrăinarea abuzivă a Aeroportului. În plus, pro-europenismul lui Leancă a fost detectat a fi unul mincinos şi pus în slujba oligarhiei care tocmai asta au compromis. Mesajul lui proeuropean suprapus celui al ratatului politic Marian Lupu şi subordonat planurilor lui Plahotniuc i-a fost mortal.

În orice ţară civilizată, democrată, în care politicienii sînt responsabili în faţa poporului şi au minima cultură politică de a da socoteală pentru propriile eşecuri majore concetăţenilor lor, cînd liderii de partid participă la o campanie electorală prezidenţială şi obţin rezultate ruşinoase ca cele ale lui Ghimpu şi Leancă, se retrag definitiv din politică. Nu este cazul şi în RM, unde cultura politică, demnitatea, onoare şi responsabilitatea se face la coada vacii.

Ce minciuni justificative mai pot invoca Ghimpu şi Leancă în faţa cetăţenilor moldoveni? Vor găsi, căci în amoralitatea lor agresivă nu pot concepe retragerea, vor ţine cu dinţii de ştampila de partid, căci asta le va da, în continuare, iluzia că sînt „cineva”, dar şi pentru că, iar asta în primul rînd, aşa cum arătam mai sus, partidele lor sînt un fel de SRL-uri personale prospere economic sub protecţie politică, un fel de maşină de făcut sau de spălat bani.

Dacă ar avea onoare şi demnitate, fireşte că şi-ar da demisiile din funcţia de preşedinte de partid, dar n-o vor face întrucît se mai alimentează cu iluzii, sînt paranoici şi megalomani. Acum tremură de emoţie la gîndul că viitorul preşedinte va dizolva Parlamentul şi va provoca alegeri parlamentare anticipate, acţiuni care i-ar elimina definitiv din politică şi, deci, le-ar bloca orice acces la pîrghii complice de Stat, ca să se îmbogăţească şi mai mult prin furturi, delapidări sau afaceri personale cu statul. Vor cu orice preţ ca să mai rămînă măcar cu statutul de deputat pînă în 2018, ca unii să-şi spele cumva urmele sau alţii să fugă peste graniţă. Ei ştiu că o dată eliminaţi de la butoanele Puterii complice, că un alt Preşedinte, o altă majoritate parlamentară creată în urma alegerilor anticipate şi o altă Justiţie îi va trimite pentru ani grei în puşcărie pentru toate nelegiuirile la care au fost părtaşi.

Cam asta îi aşteaptă pe Ghimpu, Leancă, Chirtoacă, Drăguţanu, Valeriu Lazăr şi mulţi alţii! Din aceste motive nu demisionează decent din funcţia de preşedinte de partid Ghimpu sau Leancă! Care onoare şi demnitate? Care responsabilitate faţă de oameni? Ce dacă nu mai reprezintă nimic şi pe nimeni? Se reprezint doar pe ei şi asta le este de ajuns! Sînt de mult nişte rataţi ajunşi în politică doar conjunctural, dar continuă să viseze murdar! Acum vedeţi cine a fost în fruntea acestei ţări pe care a jefuit-o şi violat-o efectiv? Totuşi, crezînd că-şi salvează piele, îşi mormăie cu neruşinare anemicul ajutor pe care, chipurile, îl vor acorda Maiei Sandu. Decît aşa ajutor, mai bine…

Mihai CONŢIU