FARA «INCALZIREA» RELATIILOR DINTRE MOSCOVA SI WASHINGTON

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Barack Obama se vor întîlni luni seara la New York, însă experţii ruşi nu se aşteaptă la o «încălzire» a relaţiilor dintre cele două ţări, tensionate de ceva vreme.

Deşi sînt de acord că în relaţiile bilaterale s-au acumulat probleme care necesită clarificări din partea fiecărei ţări, analiştii ruşi nu se aşteaptă la o «încălzire» a relaţiilor dintre Moscova şi Washington în urma acestei întrevederi, ce va avea loc în marja Adunării Generale a ONU.

În 2015, contactele dintre cei doi lideri s-au limitat doar la cîteva convorbiri telefonice (11 februarie, 26 iunie şi 15 iulie), iar SUA menţin sancţiunile instituite împotriva Rusiei ca urmare a rolului ei în criza ucraineană.

«Nu cred că o singură întîlnire poate rezolva ceva. Dar, în orice caz, continuarea escaladării tensiunilor (ruso-americane) nu promite nimic bun nici ţărilor noastre, nici lumii întregi. Cred că atît Putin, cît şi preşedintele american înţeleg aceasta», a opinat Aleksei Martînov, directorul Institutului rus pentru studiul statelor noi. «Sper totuşi ca multe aluzii, neînţelegeri să fie clarificate», a adăugat el.

Un punct de vedere similar este exprimat şi de expertul rus în dezarmare Mihail Troeţki, de la Institutul pentru Relaţii Internaţionale din Moscova (MGIMO). Întrevederea tete-a-tete Putin-Obama nu va duce la vreo schimbare, întrucît ambii lideri se poziţionează ca şefii unor state care au divergenţe şi probleme, care evident trebuie discutate. «Această întîlnire va avea loc în cheia clarificării poziţiilor, în primul rînd a poziţiei Rusiei, deoarece Moscova este cea care a întreprins recent o serie de acţiuni susceptibile să trezească întrebări de partea americană», a mai spus Troeţki.

Preşedinţii rus şi american, care vor susţine cîte un discurs la un interval de cîteva minute unul de celălalt de la tribuna ONU, au o întîlnire oficială luni seara, prima după mai bine de doi ani. Întrevederea Putin-Obama intervine în momentul cînd Rusia şi-a crescut sensibil prezenţa militară în Siria, desfăşurînd trupe şi avioane în unul din fiefurile regimului sirian, şi a anunţat că încearcă, împreună cu ţările din regiune, să pună la punct o «platformă comună» împotriva jihadiştilor ultraradicali din gruparea Statul Islamic (SI).

Luată prin surprindere de ofensiva diplomatică rusă, Casa Albă a afirmat că ar fi iresponsabil să nu încerce să dialogheze cu liderul de la Kremlin, exprimîndu-se pentru o apropiere pragmatică de acesta, de la caz la caz.

Sursa: Agerpres