EXPORTUL, IN DERIVA, VOLUMUL FIZIC AL MARFURILOR LIVRATE A SCAZUT

Pentru prima dată în ultimii ani, indicele volumului fizic al bunurilor exportate e în scădere. Este un indicator că businessul are probleme, iar exporturile moldovenești sînt în descreștere comparativ cu anii precedenți, a declarat director de programe IDIS Viitorul, Viorel Chivriga în cadrul emisiunii ”60 de minute de realism economic”.

„O altă problemă care arată că exporturile moldovenești se prăbușesc sînt reexporturile cu o pondere semnificativă în totalul exporturilor. Acest lucru arată ca unii agenți economici sînt interesați de a livra pe piețele externe niște bunuri provenite din import decît să exporte ceea ce produc în Republica Moldova”, a explicat Viorel Chivriga.

Potivit directorul de programe IDIS pe lîngă nereguli și impedimente sînt mai multe instituții care fac progrse în acest subliect.

„La fel, vorbim de progrese și la Serviciul Vamal care a reușit să excludă o mulțime de proceduri birocratice și nocive pentru exportatori și importatori.. Un alt exemplu pozitiv este atribuit Agenției pentru Intervenție și Plăți în Agricultură care a devenit o instituție matură, care progresează în ultimii ani”, a declarat Chivriga.

De asemenea în cadrul emisiunii a mai fost prezentă și Diana Enachi, care a atras atenția asupra politicii monetare restrictive a BNM și asupra rezultatului politicii.

„Rata de refinanțare ar trebui redusă cu cel puțin două puncte procentuale pentru ieftinirea creditelor. Chiar dacă BNM are în vizor menținea stabilității prețurilor asta nu înseamnă că trebuie să pune pe brînci mediul de afaceri care deja este foarte afectat, ca urmare a politicii monetare restrictive aplicată de către BNM pe parcursul anului 2015”, a menționat Diana Enachi.

Sursa: Agora.md