EVENIMENTELE DE DUMINICA – UN APEL PENTRU PUTIN CA SA INTERVINA

Capcana în care a picat PAS, într-un joc pe placul Moscovei

Autor: Mihai CONȚIU

Duminică, 19 Iunie, în Chișinău au fost organizate trei tipuri de manifestări ale căror conexiuni ideologii și consilierii actualei guvernări au fost incapabili să le anticipeze și să le prevină. Dimpotrivă, PAS, prin participarea activă la una dintre ele, s-a înscris perfect în scenariile rusești privitoare la Republica Moldova. Este vorba despre marșul comunității LGBT, protestele organizate de către așa-zisa mișcare „O viață nouă”, aflată sub patronajul Partidului ȘOR, și bizarul concert preconizat în PMAN, dar care nu a mai avut loc, organizat de Veaceslav Valico, apropiat de-al lui Veaceslav Platon, care a invitat de Ziua Absolventului interpreții ruși Filip Kirkorov, Dava, Vanya Dmitrienko și Egor Kreed. Pe mai departe, vom explica legăturile periculoase dintre aceste trei manifestații, legături care, luate împreună, se înscriu în scenariul Kremlinului în privința Republicii Moldova.

Marșul comunității LGBT. În contextul stării de urgență instituită ca urmare a invaziei ruse în Ucraina, ce nu au înțeles minoritățile sexuale și cei șase deputați PAS care au participat la marș? Vladimir Putin își arogă ”misiunea sacră” de păstrător al tradițiilor creștin-ortodoxe cu privire la familia tradițională. La fel și Patriarhia Rusă, care ”a binecuvîntat” declanșarea genocidului în Ucraina! La fel și Mitropolia Moldovei, supusă canonic Patriarhiei Ruse! La fel și socialiștii, comuniștii, adepții lui Șor și mulți alții!

Înțelegeți de ce Moscova a avut nevoie ca acest marș să aibă loc cu chiar binecuvîntarea laică a PAS? În paralel cu acest marș, autoritățile ar fi reținut circa o sută de indivizi bine antrenați care ar fi avut intenția să creeze destabilizări, conflicte cu participanții la marș. Indiferent de finalitate, Mitropolia Moldovei, socialiștii, comuniștii, adepții lui Șor și mulți alții sunt capabili să se plîngă lui Putin și să-i ceară să intervină pentru a le apăra drepturile creștin-ortodoxe pravoslavnice. Totea acestea la pachet cu acuza că astfel le este periclitată existența comunitară, deoarece acest marș a fost organizat imediat după ce au survenit primele acceptări oficiale de la Bruxelles că Republica Moldova urmează să devină candidat la integrarea în UE.

Protestele dirijate de Șor. Sigur că sunt suficiente motive pentru care moldovenii cinstiți și oropsiți au dreptul să protesteze împotriva actualei guvernări, dar nu Partidul Șor! Culmea ironiei! Printre numeroasele lozinci scandate de către cei aduși organizat la proteste de către activiștii lui Șor, una suna astfel: ”Noi suntem poporul!” Păi să nu le dai cu lozincile în cap? Șor, unul dintre bandiții principali în furtul miliardului și al aeroportului, adjuncții lui servili și protestanții săi plătiți probabil tot din miliardul furat sunt poporul, adică un popor de mafioți și de slugi ai mafioților!

Constatîndu-i amploarea, sunt sigur că a fost vorba despre un protest extrem de costisitor. Aici deja este vorba despre o serie întreagă de întrebări ale căror răspunsuri misterioase nu le vociferează nici cei din opoziție, nici guvernanții și autoritățile Statului. Actuala guvernare, avînd o atît de mare susținere internațională, mai cu seamă în privința afirmării Statului de Drept și a reformei Justiției, cum explică misterul că nu obține extrădarea lui Șor și a lui Plahotniuc? Păi cum e de conceput ca UE să-i acorde Țării statutul de candidat la aderare dacă nu ajută Chișinăul să-i prindă pe cei doi mari infractori și să-și recupereze imensele prejudicii? De ce este lăsată Marina Tauber să se erijeze, ca și Șor, în lider protestatar al celor cu adevărat obidiți, atîta timp cît planează asupra ei acuzele care au dus și la retragerea imunității de deputat? Avem sau nu de-a face cu o opoziție mafiotă și prostituată?

Am reținut că Șor a condamnat marșul minorităților sexuale, iar Tauber și ceilalți ”locotenenți” ai lui Șor au protestat împotriva anulării concertului organizat de Veaceslav Valico, apropiat de-al lui Veaceslav Platon. Aici ar fi vorba despre o extrem de interesantă asociere virtuală dintre Platon și Șor, iar asta în contextul actual în care doar o invazie rusească în Republica Moldova le-ar putea permite revenirea în Țară, ”pe cai albi”, alături de Plahotniuc.

Concertul organizat de Valico. Acest bizar concert, la care au fost invitați să cînte numai și numai interpreți ruși, nu și dintre vecinii-frați români ori din Ucraina, a fost o breșă total neașteptată de către conspiratorii moldoveni adulatori ai lui Putin – interpreții ruși au înțeles că urmează să fie figuranții unor scenarii politice destabilizatoare și au renunțat să mai cînte! Unii ar fi tentați să spună că au renunțat din cauză că nu a fost permisă instalarea scenei. Nu-i adevărat! Chiar și fără scenă, dacă ar fi acceptat figurația politică și banii, artiștii ruși ar fi cîntat efectiv în mijlocul mulțimii exaltate, dar ei au ales respectul de sine.

În concluzie, acum să le schițăm pe toate! Marșul comunității LGBT trebuia să aprindă scînteia de revoltă a pravoslavnicilor moldoveni; protestele patronate de Șor se interferau cu adeziunea celor circa o sută de flăcăi bine antrenați, iar concertul izbutit al interpreților ruși ar fi trebuit să se constituie într-o apoteoză a lui Putin în Republica Moldova, întru provocarea/încercuirea Ucrainei, mai ales că Tiraspolul e la o aruncătură de băț de Chișinău și dornic, nevoie-mare, să ajute Chișinăul ”la nevoie”.

Faptul că Poliția și SIS i-a prins pe cei circa o sută de provocator-operativi nu pare a fi un triumf operațional, ci mai curînd o atenționare: ”Vedeți, în ultima clipă, i-am prins!” Da, e adevărat, numai că trebuiau să știe despre ei mai de mult, să nu le dea prilejul să mai ajungă acolo! Basme pentru viitoare medalii de merit bine calculate!