EVACUAREA RESTURILOR BOEINGULUI MALAEZIAN PRĂBUŞIT ÎN ESTUL UCRAINEI ÎNTÎRZIE
Evacuarea resturilor Boeingului 777 malaezian care s-a prăbuşit în luna iulie în zona de conflict din estul Ucrainei nu a început luni, întrucît «experţii olandezi au plecat din Doneţk şi nu s-au mai întors», transmite AFP citînd un comunicat emis duminică de serviciul de presă al separatiştilor proruşi de la Doneţk.
Biroul olandez pentru securitate (OVV), instituţia însărcinată cu investigarea cauzelor tragediei aviatice, a anunţat la rîndul său că nu s-a stabilit oficial vreo dată pentru începerea operaţiunii de recuperare a resturilor aparatului, precizînd că doar şi-a exprimat speranţa că acţiunea va putea începe în zilele următoare. «Situaţia este evaluată în fiecare zi în funcţie de nivelul de securitate de pe teren, ce se schimbă în fiecare oră», a explicat o purtătoare de cuvînt a OVV.
În schimb, o responsabilă a serviciului de presă din «Ministerul Transporturilor» al autoproclamatei republici Doneţk a declarat că totul este pregătit, respectiv macaralele, camioanele şi vagoanele, iar evacuarea resturilor avionului ar putea dura cîteva zile.
Aflat sîmbătă într-o vizită în estul Ucrainei, ministrul olandez de externe, Bert Koenders, s-a declarat «încrezător» că se va reuşi această evacuare, dar a evitat să avanseze o dată, invocînd şi el situaţia de securitate din regiune.
Avionul Boeing 777 aparţinînd companiei Malaysia Airlines, ce zbura pe 17 iulie pe ruta Amsterdam - Kuala Lumpur, s-a prăbuşit într-o zonă controlată de insurgenţii proruşi din estul Ucrainei. Olanda este ţara care a avut cele mai multe victime în accident (193 din cele 298 de persoane aflate la bord) şi în consecinţă şi-a asumat conducerea investigaţiei. Ipoteza cea mai des vehiculată a fost doborîrea avionului de o rachetă antiaeriană de tipul Buk, fapt care i-ar incrimina pe rebelii proruşi.
Conform raportului preliminar difuzat la începutul lunii septembrie de OVV, avionul a fost lovit de un mare număr de proiectile ce au provocat dezintegrarea aparatului în zbor la o altitudine de circa 10.000 de metri. Investigaţii suplimentare urmează să fie efectuate de echipa de experţi, raportul final fiind aşteptat în cursul anului viitor.
Sursa: Agerpres