EUROPA SE PREGATESTE DE CONVIETUIRE CU ROBOTII

Comitetul pentru problemele de drept al Parlamentului European a aprobat proiectul de recomandări, precum şi al normelor civil-administrative asupra tehnicii de confecţionare a roboţilor. Pentru acest document au votat 17 deputaţi, împotrivă – doi, s-au abţinut tot doi.

Potrivit datelor Parlamentului European, în perioada anilor 2010 – 2014 nivelul mediu de vînzare a roboţilor a constituit 17% anual, iar în 2015 a crescut la 29%. Creşterea producţiei de roboţi s-a răsfrînt şi asupra volumului de patente în privinţa roboţilor – în ultimii zece ani volumul s-a dublat.

Comunitatea ştiinţifică consideră că prin utilizarea roboţilor se poate ajunge la progrese imense, deoarece inteligenţa artificială va determina eficienţa economică în asemenea sfere ca producerea, comerţul, transportul, deservirea medicală, învăţămîntul şi agricultura. Autorii documentului au atras atenţia asupra faptului, că deja e necesar de a calcula consecinţele sociale, deoarece în viitor roboţii vor înlătura oamenii din multe domenii ale economiei.

În acelaşi timp, deocamdată nu este determinat statutul juridic al roboţilor, care în scurt timp ne vor copleşi numeric. Potrivit unor savanţi, anumiţi purtători de inteligenţă artificială, dotaţi cu capacitatea de autoinstruire permanentă, în mod separat de om, vor trebui să fie identificaţi drept „feţe electronice” cu paşaport corespunzător.

Documentul va conţine condiţiile-cadru pentru producătorii şi utilizatorii de roboţi, formulate încă de marele scriitor Isaac Asimov: nici un robot nu poate dăuna omului, sau prin inacţiune să admită ca omului să i se pricinuiască vreun rău; robotul trebuie să se supună tuturor ordinelor pe care le dă omul, cu excepţia acelor cazuri, care contravin primului principiu; robotul trebuie să aibă grijă de propria securitate, în măsura în care acest lucru nu contravine primelor două principii.

A propos, pericolul pierderii locurilor de muncă din cauza roboţilor nu este atît de abstract. Recent, vice-guvernatorul băncii Sberbank Vadim Kulik a spus că un robot, angajat în 2016, va permite eliberarea a 3 mii de lucrători deja în anul 2017.

După utro.ru