EUROINTEGRARE ORI EUROBOLŞEVISM?

Scrisoare deschisă prim-ministrului Iurie Leancă

Urăsc şi eu scrisorile deschise, domnule prim-ministru! Nici în scrisoarea mea nu veţi găsi picanterii. La noi în sat, ca şi pe aiurea în provincie, lumea e prostită. Mai nou, s-a iscat un soi de prosteală „proeuropeană”, genul practicat cu sîrg de primarul de Suruceni. I-a trecut lui în cap, ca să încep povestea, să-şi construiască propria staţie de epurare… Zic, propria, pentru că nu s-a sfătuit, după cum s-ar fi cuvenit, cu oamenii.

Ar fi obositor să Vă enumăr toate legile ignorate de primarul Vasile Blăniţă, atunci cănd a adoptat cu majoritatea sa prietenoasă din consiliul local decizia secretă nr.2/8 din 11 aprilie curent. Astfel, consiliul a încălcat nu mai puţin de cinci legi în documentul elaborat. Cred că orice cap de administraţie care se respectă şi-ar consulta sătenii înainte de a realiza un proiect de 25 de milioane (!) de lei. Mai ales atunci cînd e vorba de o staţie de epurare. Şi mai cu seamă cînd mărul discordiei este locaţia staţiei, pentru că, cine ştie mai bine decît surucenenii, care muncesc la Chişinău: capitala noastră nu miroase întotdeauna a flori de tei.

Oamenii au aflat cu totul întîmplător de această decizie… S-au apucat să colecteze semnături, nu, nu contra proiectului de modernizare, ci împotriva construcţiei unui imens veceu chiar la poarta lor… Au încercat să protesteze, mioritic, moldoveneşte, invitînd pe cei nemulţumiţi la o clacă, pentru a curăţa fîntîna de 200 de ani şi vechea răstignire, care se află, absolut din întîmplare, pe terenul alocat pentru staţia de epurare. Şi după toate acestea ştiţi cum le-a răspuns primarul? Proaspătul proerupean Blăniţă a bătut cu piciorul în pămînt şi le-a declarat că totuna va strînge mai multe semnături în favoarea construcţiei… Adică, oricum, cu dînsul vor fi mai mulţi, decît cu cei nemulţumiţi. Vor fi mai importanţi, decît minoritatea jegoasă, care se pune contra, să ne iertaţi, dle prim-ministru, putorii! Adică primarul s-a arătat a fi mai important decît legea…

De fapt, de ce ne-am mira, dle Leancă? Oare nu era de aşteptat că birocraţia noastră se va repezi să realizeze integrarea europeană, modernizarea ţării prin binecunoscutele şi îndrăgitele metode bolşevice? Băi, cine nu e de acord cu ce zice Bruxellul? Daţi-i cu bîta-n cap!

Poate că am fi crezut primarul pe cuvînt, poate că într-adevăr e vorba de tehnologii performante, mai ştii, şi staţia va fi complet ermetizată? Dar cum să-l crezi pe Blăniţă, dacă a irosit un million de lei din Fondul de rezervă al Guvernului şi e gata să mai risipească unul din bugetul raional, pentru a construi cel mai ridicol pod din lume, un pod modern care nu duce nicăieri, căruia surucenenii îi zic Podul Prostiei.

M-am grăbit să Vă scriu deschis, dle prim-ministru, pentru că am lăsat la primărie o cerere prealabilă în încercarea de a-l determina pe Blăniţă să-şi anuleze decizia. Dar aşa cum ştim că primarul e încăpăţînat şi nu se dă bătut cu una cu două, ne-am gîndit că poate-i daţi Dvs un sfat util, dacă găsiţi că îşi are rostul, mai ales că Blăniţă Vă este subordonat pe linie de partid. N-am dori să ajungem în judecată, chiar dacă sîntem siguri de dreptatea noastră şi n-am vrea ca satul nostru să fie mormîntul unui proiect pilot. Apropo, l-aţi putea sfătui de bine şi pe reprezentantul Dvs din administraţia raională Ialoveni, care, desigur, avea legitima datorie să blocheze o decizie vădit ilegală.

Chiar Vă rugăm pînă la pămînt, stimate dle prim-ministru, să găsiţi timp şi să Vă descurcaţi, să daţi o nădejde sătenilor noştri, chit că Vă sînt şi pămînteni! Că noi aici, la ţară, trăim greu şi fără, să iertaţi, putoare de canalizare.

Cu respect, Valeriu RENIŢĂ,
locuitor al satului Suruceni