”Ești din ce în ce mai rău”, i-a transmis lui Trump individul care a încercat să-l omoare

Ryan Wesley Routh, principalul suspect al tentativei de asasinat asupra lui Donald Trump – candidatul republicanilor la alegerile prezidențiale de anul acesta din SUA – a fost arestat. Bărbatul, înregistrat ca democrat, nu a întrebat de ce a fost reținut.  

Routh, în vîrstă de 58 de ani, se află acum în arest după incidentul de Duminică, de la Trump International Club, comis la două luni de la precedenta tentativă de asasinat împotriva lui Trump, în timpul mitingului în Butler, potrivit Daily Mail, care scrie că suspectul a fost condamnat în 2002 pentru deținerea unei arme de distrugere în masă.

Ryan Wesley Routh a fost găsit neînarmat, deoarece lăsase în urmă rucsacul, camera GoPro și pușca de tip AK-47 atunci cînd a fugit de la fața locului și era calm.

Potrivit șerifului Comitatului Martin, William D. Snyder, Routh „nu manifesta multe emoții” atunci cînd a fost arestat de Poliție și „nu a întrebat niciodată” de ce a fost reținut.

Routh este înregistrat ca democrat și a fost condamnat în 2002 pentru deținerea unei arme de distrugere în masă, conform înregistrărilor online ale Departamentului de Corecție pentru Adulți din Carolina de Nord

Potrivit fluxului său pe platforma X, Routh a trecut de la a vota pentru Trump în 2016 la a o susține pe Tulsi Gabbard în 2020 și la a cere ca Nikki Haley și Vivek Ramaswamy să formeze o echipă unită în 2024.

Fișierele FEC arată că a făcut donații în alegerile primare democrate din 2020.

În timpul protestelor lui George Floyd, el predica o retorică anti-Poliție, dar a folosit și „BlackLivesMatter” și „AllLivesMatter” ca hashtaguri.

În Iunie 2020, Ryan Wesley Routh a scris un mesaj pe Tweetet adresat lui Trump în care spunea: „În timp ce tu ai fost alegerea mea în 2106 [sic!], eu și întreaga lume am sperat că președintele Trump va fi diferit și mai bun decît candidatul, dar cu toții am fost foarte dezamăgiți și se pare că ești din ce în ce mai rău și incapabil să evoluezi; ești retardat; mă voi bucura cînd vei pleca”.

Fiul suspectului, Oran Routh, a declarat că tatăl său nu este o persoană violentă și nici măcar nu crede că acesta deține o armă.

Tînărul a declarat, pentru DailyMail.com, că tatăl său îl urăște pe Trump la fel ca „orice persoană rezonabilă”.

„Nici mie nu-mi place Trump”, a adăugat fiul, care a mărturisit că nu poate să creadă că tatăl său ar fi putut comite un asasinat asupra lui Donald Trump

„Este tatăl meu și, din cîte știu eu, a avut doar cîteva amenzi de circulație. Asta este o nebunie. Îmi cunosc tatăl și îl iubesc, dar asta nu seamănă deloc cu el”, a spus fiul.

Oran Routh a declarat că tatăl său s-a mutat în Hawaii în urmă cu cîțiva ani, că locuia cu prietena sa și că nici măcar nu știa că se află în Florida.

„A spus că este la plajă, dar am crezut că se referă la cea din Hawaii. Nu i-am cerut mai multe informații pentru că ne-am îndepărtat. Nu este o persoană violentă. Este un om muncitor și un tată minunat. Este un tip grozav, un tip de treabă și a muncit toată viața lui” a mai declarat fiul.

Tînărul a spus că tatăl său lucrează ca antreprenor, construind case mici în Hawaii, iar anterior a deținut o companie care se ocupa cu realizarea de acoperișuri.

Ryan Wesley Routh și-a mărturisit sprijinul pentru Biden și Harris înainte ca actualul președinte să părăsească cursa în 2024, spunînd că „democrația este pe buletinul de vot și nu putem pierde”,  potrivit Daily Mail.  

Potrivit autorităților, mașina în care a fost găsit Routh va fi luată în custodia FBI pentru continuarea anchetei.

Agenții Serviciului Secret al SUA au observat o țeavă de pușcă ieșind din tufișuri înainte de locul unde Trump juca golf Duminică, ceea ce i-a determinat pe să tragă în direcția acestuia.

Individul a fugit către mașina sa, dar a fost văzut de un martor care a făcut o fotografie a autovehiculului, un Nissan negru.

Șeriful din Palm Beach, Ric Bradshaw, a declarat reporterilor în cadrul unei conferințe de presă, la cîteva ore după incident, că martorul a putut să furnizeze numărul de înmatriculare și, ulterior, să identifice suspectul ca fiind persoana pe care a văzut-o fugind de la locul faptei.

Fostul președinte este în siguranță după ce mai multe focuri de armă au fost trase Duminică, în apropierea sa, în timp ce juca golf la clubul său din West Palm Beach.

La aproximativ o oră după ce au fost raportate împușcăturile, Trump a confirmat, într-o declarație, că este „în siguranță și bine” și a spus că nu vrea ca ”zvonurile să înceapă să scape de sub control”.

Bradshaw a spus că Secret Service a avut o capacitate „limitată” de a-l proteja pe Trump pe terenul de golf.

„Terenul de golf este înconjurat de tufișuri, așa că atunci cînd cineva intră în tufișuri, este destul de mult pierdut din vedere”, a spus Bradshaw, potrivit sursei citate.

Suspectul a reușit să se apropie la mai puțin de 400-500 de metri de Trump.

Totuși, echipa de avangardă a Serviciului Secret al candidatului republican la alegerile prezidențiale din 2024, care era foarte numeroasă, l-a reperat pe trăgător printre copaci, la doar două găuri de locul unde Trump juca golf.

Agentul special Rafael Barros a explicat, la conferința de presă de Duminică, că Secret Service se deplasează odată cu Trump și că, de obicei, supraveghează cu una sau două găuri de golf înaintea lui atunci cînd acesta merge la o partidă.

Întrebat dacă securitatea s-a schimbat în jurul lui Trump de la primul atentat la viața sa de la începutul Verii, Barros a spus: „Da, amenințarea a fost mare. Trăim vremuri periculoase”.

FBI a publicat o declarație la două ore după incident, afirmînd că atacul „pare a fi o tentativă de asasinare a fostului președinte Trump”.

Șeriful Bradshaw a detaliat că presupusul asasin mînuia o „armă de tip AK-47 cu lunetă”, care a fost recuperată la fața locului și mai avea asupra sa un rucsac și o cameră GoPro.

01.09.24 - 00:06
01.09.24 - 00:03
01.09.24 - 00:01
01.09.24 - 00:07
01.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:07
02.09.24 - 00:02
02.09.24 - 00:09
03.09.24 - 01:47
02.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:06
03.09.24 - 01:38
02.09.24 - 00:01
03.09.24 - 01:40
02.09.24 - 14:39