EROII FOTBALULUI

Oleg Salenko, recordmanul mondialelor

În 1994, pentru prima oară după ediţia din 1962 şi pentru a doua oară în istorie, turneul final al Campionatelor Mondiale de fotbal avea mai mult de un golgheter. Numărul celor doi marcatori de top de la competiţia din Statele Unite a fost de doi: rusul Oleg Salenko şi bulgarul Hristo Stoichkov.

Totuşi, rusul a stabilit două recorduri greu de egalat: a marcat cinci goluri într-o singură partidă şi a fost singurul golgheter care a părăsit competiţia încă din faza grupelor!

Aflată pentru prima oară la Campionatul Mondial după dezmembrarea Uniunii Sovietice, reprezentativa Rusiei a fost repartizată într-o grupă grea, cu Brazilia, viitoarea campioană mondială, Suedia, naţională care avea să cîştige bronzul, şi Camerun, sfertfinalista din 1990 (pe care însă URSS o învinsese în grupa de la Mondialul italian cu 4-0).

Salenko a jucat doar 20 de minute în meciul pierdut cu Brazilia, însă a început ca titular partida cu Suedia, în care a deschis scorul, din penalty, în minutul 4. A urmat însă o dublă din partea lui Dahlin şi un penalty transformat de Brolin, iar Suedia a cîştigat cu 3-1.

Fără şanse de a mai ieşi din grupă, ruşii au evoluat fără presiune în ultimul meci, cel în faţa Camerunului, echipă care, de asemenea, nu se mai putea califica în optimi.

Şi aşa s-a născut marea performanţă făcută de Salenko. A deschis scorul după un sfert de oră, finalizînd din interiorul careului, pe sub portar. Apoi, cînd mai erau cinci minute din prima repriză, ruşii au bătut repede o lovitură liberă, au surprins apărarea cameruneză, iar jucătorul lui Logrones a făcut dubla.

Chiar înainte de pauză, Salenko a realizat tripla din penalty, însă seria sa de goluri a fost întreruptă imediat după cele 15 minute de odihnă, Milla marcînd golul de onoare al africanilor la 42 de ani, devenind astfel cel mai în vîrstă jucător care punctează la CM.

După ocazii mari ratate de ambele tabere, a venit şi al patrulea gol înscris de Salenko, care, la fix 36 de ani după marea performanţă făcută de Just Fontaine (patru goluri marcate în finala mică a CM, Germania de Vest – Franţa 3-6), reuşea acelaşi lucru.

Însă peste încă două minute avea să intre cu adevărat în istorie: atacantul îl învingea pentru a cincea oară pe Songo’o, reuşind să stabilească un record neegalat nici pînă în ziua de azi. A mai marcat şi Radcenko pentru 6-1, însă nu mai conta. Istoria fusese scrisă de către Salenko.

Acesta s-a transferat, imediat după mondial, la CF Valencia, însă nu a mai fost la fel de prolific ca şi la Logrones. Au urmat scurte şederi la Rangers, Istanbulspor, Cordoba şi Pogon Szczecin, club de la care s-a retras în 2001. În prezent, locuieşte la Kiev şi este om de afaceri, însă a mai îndeplinit şi diverse funcţii în cadrul Federaţiei Ucrainene de Fotbal.