DUPĂ CE A FOST RUINATĂ DE BRIGADA LUI VORONIN

Acum SRL „Norma Telecom” este forţată să renunţe la despăgubiri

Acum 8 ani şi ceva, SRL ”Norma Telecom” a ales să pună în aplicare un proiect comercial destul de ambiţios. Era vorba de lansarea unei linii de fibră optică pe teritoriul Republicii Moldova, prin intermediul tronsonului Iaşi-Chişinău, cu o lungime de 120 de kilometri. Tocmai în acest scop a fost încheiat un contract cu Întreprinderea de Stat ”Calea Ferată din Moldova” (CFM) privind cesiunea unui anumit teren de pămînt. Aceasta pentru că cablul din 24 fibre optice urma să fie plasat alături de linia de cale ferată.

Urmare a acestei înţelegeri legale, ”Calea Ferată din Moldova” urma să preia în gestiune 8 fibre optice, gratis, pentru o perioadă nedeterminată şi ca ulterior să beneficieze de un anumit profit.

Este relevant faptul că la timpul respectiv, adică în 2005, în ţara noastră activa doar un singur operator care putea să presteze servicii prin fibre optice. Aşa că, în cazul în care ar fi realizat proiectul pe care şi-l propusese să-l ducă la bun sfîrşit, SRL ”Norma Telecom” ar fi devenit al doilea operator pe piaţa ţării noastre de servicii de conectare transfrontalieră prin fibră optică şi primul cu capital privat.

Din păcate, precum ne-a relatat Ion Dron, avocatul SRL ” Norma Telecom”, la acel timp la bucata de profit ce se anunţa au intervenit „băieţii deştepţi” care, cunoscînd prea bine faptul că în realitatea noastră moldovenească nu contează să eşti cel mai bun pe piaţă, ci cît de aproape de acei ce se află la putere, prin intermediul unor consilieri ai preşedintelui ţării de atunci, Vladimir Voronin, unor miniştri din guvernul respectiv, peste un an, dar şi mai precis la 12 iunie 2006, a fost oprită derularea proiectului pornit de SRL ”Norma Telecom”, prin desfacerea în mod unilateral a contractului de către Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova”. A fost o lovitură ucigătoare pentru acest agent economic. Pentru că mai rămăsese de lucru cam 5-6 luni şi tronsonul de cablu din fibre optice Iaşi-Chişinău ar fi fost dat în exploatare.

După cum şi era de aşteptat, administraţia SRL ”Norma Telecom” a căutat să-şi facă dreptate în instanţa de judecată, care îi dă cîştig de cauză, adevărat, cu o oarecare întîrziere, la 1 ianuarie 2008. Dar, se vede că administratorii firmei respective s-au cam pripit să se bucure de triumful legii. Or, aceiaşi „băieţi deştepţi” de atunci, acum opoziţie patriotică, abuzînd de pilele lor din organele procuraturii, de influenţele lor asupra unor miniştri, colaboratori ai Serviciului de Informare şi Securitate al RM, au făcut tot ce le-a stat în puteri ca decizia judecătorească să nu fie adusă la îndeplinire.

Văzînd că nu-şi poate face dreptate în Republica Moldova, precizează Ion Dron, respectivul agent economic a depus o cerere la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) şi, după examinarea acţiunii de către instanţa europeană, statul nostru, dar mai exact camarila lui Voronin care guverna ţara în perioada respectivă, fost condamnat în noiembrie 2011, pentru că a încălcat dreptul la proprietate al SRL ” Norma Telecom”.

Deci, există decizii ale instanţelor naţionale de judecată, CEDO care spun în mod răspicat că statul a violat dreptul de proprietate ale societăţii date, pentru care fapt ”Norma Telecom” trebuie despăgubită, susţine avocatul, dar nimeni nu se grăbeşte să-i compenseze acestui agent economic profitul ratat pe care l-ar fi obţinut pe parcursul anilor 2006-2009 din cauza anulării arbitrare a contractului cu Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova”. Or, în condiţiile în care ”Norma Telecom” şi-ar fi derulat în mod nestingherit afacerile, adică ar dus la capăt proiectul început, societatea s-ar fi putut alege cu un beneficiu curat uriaş, deoarece era prima firmă din ţară care urma să presteze servicii transfrontaliere prin cablu.

Acum, chiar dacă această societate ar fi să revină pe piaţa de profil din ţară, nu ar mai fi în măsură să recupereze ceea ce a pierdut acum 5-6 ani din cauza persecuţiilor la care s-a dedat gaşca lui Voronin, precizează Ion Dron. Unde mai pui că, potrivit acestuia, „Norma Telecom” este acum ponegrită, defăimată de unele segmente ale mass-media din ţara noastră, care se află tocmai la cheremul indivizilor ce au intervenit pentru a arunca în aer proiectul derulat de această societate. În schimb, respectivii consilieri roşii aruncă spre alţii acuze de „finansoviaia necistoplotnosti”. Sînt mari meşteri la sărit cu prăjina!

Strigător la cer, după spusele acestui avocat, reprezentanţii Serviciului de Informare şi Securitate, ai procuraturii terorizează administraţia firmei respective, le caută nod în papură, chipurile, ce pretenţii mai aveţi şi voi faţă de stat?! Altfel spus, oamenii puterii, chiar dacă Voronin nu mai este la cîrma ţării, caută să le bage pumnul în gură, ca să amuţească pentru totdeauna. Cu adevărat, oamenii se schimbă, năravurile rămîn în acest stat!

Vlad LOGHIN