După 50 de ani de pușcărie, membra cultului criminal condus de Charles Manson va fi eliberată

O fostă membră a cultului fondat de Charles Manson va fi eliberată din închisoare după 50 de ani. Asta după ce guvernatorul Californiei a anunțat că nu se va mai opune eliberării condiționate, informează mediafax.

Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a anunțat că va renunța la procedurile care împiedicau eliberarea condiționată a unuia dintre adepții lui Charles Manson. Anunțul deschide calea pentru ca Leslie Van Houten să iasă din închisoare după mai bine de 50 de ani.

În luna Mai, o Curte de Apel din California a stabilit că Van Houten, în vîrstă de 73 de ani, are dreptul să fie eliberată condiționat deși femeia fusese condamnată la închisoare pe viață. Guvernatorul ar fi putut face apel la Curtea Supremă din California.

„Guvernatorul este dezamăgit de decizia Curții de Apel de a o elibera pe doamna Van Houten, dar nu va continua acțiunea, deoarece este puțin probabil ca eforturile de a face apel în continuare să aibă succes”, a declarat Erin Mellon, directorul de comunicare al guvernatorului, potrivit Reuters.

Avocatul lui Van Houten, Nancy Tetreault, a spus că femeia va fi eliberată condiționat în cîteva săptămîni, potrivit NBC News.

Van Houten avea 19 ani cînd au fost comise crimele, ceea ce o face cea mai tînără dintre adepții lui Manson. Din 2016, Comisia de eliberare condiționată a recomandat eliberarea ei de cinci ori, dar solicitarea a fost refuzată de guvernatorii în funcție.

Manson a murit în închisoare în 2017, la vîrsta de 83 de ani. El este considerat unul dintre cei mai cunoscuți criminali ai secolului XX, crimele sale terorizînd zona Los Angeles în Vara anului 1969.

Manson și-a îndrumat adepții, în mare parte tineri și de sex feminin, să ucidă șapte persoane, inclusiv pe actrița Sharon Tate. Van Houten a fost condamnată pentru că i-a înjunghiat mortal pe Leno LaBianca, proprietarul unei băcănii, și pe soția acestuia, Rosemary, în casa lor din Los Angeles, la 10 August 1969. Cuvintele „Moarte porcilor” au fost găsite mîzgălite cu sîngele victimelor pe pereți și pe frigider.

În noaptea precedentă, membri ai cultului lui Manson au pătruns în casa pe care actrița Tate o împărțea cu soțul ei, cineastul Roman Polanski. Bărbatul nu se afla acasă fiind plecat în Europa. Tate, care avea 26 de ani și era însărcinată în opt luni, a fost ucisă împreună cu patru prieteni.