Duca e… pe duca!!
Autor: Bogdan Ţîrdea
Gheorghe Duca este preşedintele Academiei de Ştiinţe din anul 2003. În această perioadă, el a reuşit să ajungă de cîteva ori în vizorul Comisiei Naţionale pentru Integritate şi tot de atîtea ori în atenţia Procuraturii, Curţii de Conturi, a presei şi chiar a Parlamentului.
Academia abuzului
Cu toate acestea, el a fost reales în funcţia de preşedinte al AŞM, în aprilie, 2014, cînd a obținut cel de-al treilea mandat, în ciuda faptului că legislaţia admite doar două mandate consecutive. Atunci, el a fost ajutat de Partidul Democrat, care a încălcat flagrant mai multe legi şi proceduri.
La începutul anului 2013, Gheorghe Duca a fost protagonistul unui mare scandal cauzat de numirea soţiei sale, Maria, în funcţia de rector al Universităţii AŞM.
În octombrie, 2013, potrivit unui raport emis de Curtea de Conturi, conducerea Academiei nu a indicat în rapoartele contabile o sumă de aproximativ 104 mln. lei, a comis distribuirea premiilor în sumă de peste 14 mln. lei, a transmis în arendă cîteva hectare de terenuri cu destinaţie agricolă, destinate în exclusivitate activităţilor de cercetare.
La 28 noiembrie, 2013, Gheorghe Duca, transmite în administrarea Universităţii Academiei, a cărei director este soţia sa, Maria Duca, peste 100 hectare de pămînt, blocul administrativ şi cafeneaua Crizantema.
Asta chiar că a depășit limita oricărui bun simț. La 14 august, 2014, a crăpat răbdarea Comisiei Naţionale pentru Integritate. Potrivit raportului Comisiei, Duca a ascuns 17 depozite bancare, 4 terenuri funciare, 146 de acţiuni în cadrul a două societăți pe acțiuni. Dar principala acuzaţie viza transmiterea a 100 ha de pămînt în administraţia soţiei proprii.
Materialele au fost transmise la Procuratura Generală pentru organizarea unei urmăriri penale.
În august, 2016, doctorul habilitat Ilie Donică l-a acuzat pe Duca de risipirea fondurilor Academiei. Astfel, doar în perioada 2013-2015, acesta a efectuat mai mult de 42 de călătorii în străinătate, a vizitat 14 ţări, ceea ce a costat bugetul 338.000 de lei.
Totodată, Donică susţine că membrul „etern” al Guvernului, Gheorghe Duca, şi soţia acestuia, Maria, folosesc o schemă de obţinere abuzivă a banilor de la bugetul de stat, activînd concomitent în cadrul Academiei de Ştiinţe, a Universităţii de Stat, a Institutului Chimiei, Guvern, fiind participanţi ai diferitor proiecte internaţionale.
La 15 martie, 2016, academicianul Valeriu Pasat a declarat că Duca face comerţ cu titluri academice, distribuie funcţii în interiorul Academiei de Ştiinţe pentru sume colosale de bani.
Amploarea schemelor aplicate de Duca a impresionat puternic oligarhii din PDM şi PLDM. Duca, iar mai apoi şi consoarta sa au devenit cavaleri ai Ordinului Republicii.
Oligarh sau academician?
S-au scris multe despre „capacităţile de afacere inedite” ale lui Duca. Ce-i drept, acestea s-au dezvoltat pe seama statului. Aflîndu-se în postul de preşedinte al AŞM, dînsul administrează de unul singur un buget de circa 400 mln. lei. Potrivit datelor portalului Anticorupție, Gheorghe Duca declară 9 terenuri funciare, 10 conturi bancare. Pe cîte nu le declară, este un mare secret.
Dînsul este deţinătorul a 10 la sută din acţiunile “Avantchim” SRL – o firmă specializată în tranzacţii cu metale şi pietre preţioase. Soţia academicianului deţine 30 la sută la „Excert” SRL. Veniturile lui Gheorghe Duca şi ale soţiei sale, doar într-un singur an – 2013, au ajuns la aproximativ la un milion de lei. Tot Duca, potrivit informaţiei academicianului Boris Filip, deţine cîteva case cu două nivele la Chişinău, Truşeni, Bucureşti, în Italia, Spania şi Dumnezeu să-l mai ştie pe unde!
https://point.md/ru/novosti/politika/dom-glavy-akademii-nauk-george-duka-zasniali-s-drona. Bine s-au aranjat, nu?
Între demisie şi închisoare
La 14 decembrie, 2016, s-a produs un miracol. Curtea Supremă de Justiţie l-a găsit pe Gheorghe Duca implicat într-un conflict de interese, susţinînd, astfel, raportul CNI. La 30 ianuarie, Preşedinţia s-a arătat îngrijorată de situaţia creată la Academia de Ştiinţe.
După toate aparenţele, Duca e… pe ducă!