DORIN POPESCU – NOUL PRESEDINTE AL UNIUNII AVOCATILOR

Dorin Popescu este noul președinte al Uniunii Avocaților din Republica Moldova. Decanul Baroului Chișinău a fost ales în funcție de către mai bine de jumătate din avocații care au participat la congresul Uniunii, desfășurat timp de trei zile, transmite IPN.

În total la alegerea președintelui Uniunii Avocaților au participat 1 147 de avocați, iar pentru Dorin Popescu au votat 688 dintre ei. Contracandidații săi au fost avocații Iurie Mărgineanu, pentru care au fost 204 voturi, Mihail Gafton – 129 de voturi și Ion Dron – 126 de voturi.

Dorin Popescu declara mai devreme că , dacă va fi ales în calitate de președinte al Uniunii Avocaților, împreună cu colegii din Consiliul Uniunii, decanii barourilor și comisiile UARM, își propune să sporească încrederea societății în profesia de avocat. Un obiectiv este colaborarea cu autoritățile statului întru respectarea profesiei de avocat și neadmiterea intimidării și urmăririi penale a avocaților pentru activități întreprinse în limitele legii în exercitarea profesiei.

Dorin Popescu menționa că va promova și va participa la dezvoltarea Centrului de instruire a avocaților, astfel încît să fie asigurată buna activitate a acestuia, în interesul avocatului. „Cu referire la respectarea eticii profesionale în activitatea de avocat, pledez pentru elaborarea unei proceduri de examinare a încălcărilor disciplinare și deontologice și a unui cadrul legal clar, care să permită identificarea clară a comportamentului profesional, disciplinar, sau deontologic al avocatului, care să facă obiectul unei proceduri disciplinare. Pe plan internațional, mă voi strădui și în continuare să dezvolt și să promovez cooperarea cu barourile din străinătate, axată pe priorități de cooperare în domeniul instruirii avocaților, sportului, altor activități”, mai puncta Dorin Popescu.

Dorin Popescu exercită profesia de avocat începînd cu anul 1996, de atunci fiind și lector universitar la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova. În perioada 2012-2014 a fost prodecan la Baroul Chișinău, iar între anii 2013-2015 a deținut interimatul funcției de decan. Decan al Baroului Chișinău a devenit în anul 2018.

Sursa: IPN