Donald Tusk denunta ipocrizia si cinismul unor tari din G20 privind criza migratiei
Summit-ul G20
Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a denunțat Vineri ipocrizia și cinismul unor țări din cadrul G20 în lupta împotriva traficului cu migranți, fără să le numească, relatează AFP.
''Avem nevoie de mai multe eforturi la nivel internațional pentru a sparge modelul economic al traficului cu migranți'', a declarat Tusk în cadrul unei conferințe de presă în timpul summit-ului G-20 de la Hamburg, evocînd îndeosebi ruta migratorie ce trece prin Libia și care pune presiune pe Italia și Europa în general. ''De aceea, le voi propune tuturor liderilor din G20 să acționeze pentru sancțiuni punctuale ale ONU împotriva traficanților'', a adăugat Tusk, menționînd măsuri precum confiscarea de active și interdicția de a circula.
''Este minimum ce putem face la nivel mondial, dar, din păcate, trebuie să spun că în prezent nu ne vom atrage adeziunea, chiar și pentru acest minim. Dacă nu vom ajunge la aceasta, atunci va fi cea mai tristă dovadă a ipocriziei unor membri ai G20'', a spus oficialul european, fără să citeze țările pe care le vizează.
Merkel i-a primit oficial pe liderii G20, pe fondul neînțelegerilor cu Trump privind declarația finală a summit-ului
Cancelarul german Angela Merkel i-a primit oficiali Vineri pe liderii statelor din G20 la summit-ul de la Hamburg, în timp ce stafful său se luptă în culise să aplaneze diferențele de poziții și să obțină un acord în legătură cu declarația finală a reuniunii, comentează DPA. Summit-ul a fost deja folosit ca prilej de evidențiere a prăpastiei care s-a deschis între președintele american Donald Trump și mulți dintre ceilalți lideri G20 în privința comerțului, schimbărilor climatice și migrației, în contextul în care liderul american încearcă să își impună agenda economică naționalistă asupra declarației finale a summit-ului.
Negociatorii încearcă să obțină un consens printre delegațiile de la G20 asupra unei serii de chestiuni, printre care comerțul, schimbările climatice și migrația, toate fiind subiecte asupra cărora Trump a avut o poziție fermă, deseori în opoziție cu mulți lideri globali. Conform unui proiect de declarație finală consultat de DPA, Trump ar fi izolat la summit în privința încălzirii globale. Acest lucru vine după ce el a anunțat luna trecută că retrage SUA din Acordul de la Paris privind clima, în contextul în care proiectul de declarație finală cere o implementare rapidă a înțelegerii din 2015 de la Paris.
Observatorii vor urmări de asemenea cu atenție poziția G20 în privința comerțului. Declarația de la summit-ul G20 de anul trecut din China evidenția angajamentul grupului de a respinge protecționismul și de a promova comerțul global. Totuși, Casa Albă a avut succes în a înlătura referințele la combaterea protecționismului din comunicatele de la diferite forumuri internaționale, inclusiv de la întîlnirea G20 a miniștrilor de finanțe din martie.
Agenda de Vineri include, de asemenea, o discuție despre măsurile pentru combaterea terorismului, care ar putea atrage un sprijin amplu printre liderii G20. Premierul britanic Theresa May ar urma să se concentreze pe acest subiect în discursul său.
Discuțiile dintre liderii G20 în marginea summit-ului ar urma de asemenea să se concentreze pe conflictul sîngeros din Siria și pe amenințarea la adresa securității reprezentată de testul cu rachetă al Coreii de Nord.
Liderii G20 vor participa totodată Vineri seară la un concert în noua sală de concerte din Hamburg, unde Orchestra Filarmonicii din oraș va interpreta imnul neoficial al UE, „Oda bucuriei”, din Simfonia a 9-a a lui Beethoven.
Concertul va fi urmat de un dineu găzduit de Merkel, precum și de întîlniri informale între liderii de la summit, care ar urma să se prelungească tîrziu în noapte.
Prima strîngere de mînă între Putin și Trump, la summit-ul G20, anunță Kremlinul
Președintele rus Vladimir Putin și omologul său american Donald Trump și-au strîns mîna Vineri pentru prima dată la sosirea lor la summit-ul G20 de la Hamburg, oraș în Nordul Germaniei, a anunțat Kremlinul, relatează France Presse.
„Și-au strîns mîna și au declarat că se vor întîlni din nou separat și se vor revedea curînd”, a declarat presei purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Anterior, președintele american a postat un mesaj pe Twitter în care declara că așteaptă „cu interes” toate reuniunile cu liderii lumii, inclusiv cea cu Vladimir Putin, cu care a spus că are 'multe de discutat'.
Summit-ul G20 de la Hamburg a început cu o reuniune axată pe terorismul internațional
Summit-ul G20, care reunește la Hamburg lideri ai principalelor economii ale lumii și ai puterilor emergente, a început Vineri cu o reuniune axată pe terorismul internațional, în timp ce pe străzile orașului din Nordul Germaniei s-au înregistrat noi confruntări între forțele de ordine și protestatari, informează EFE. Cancelarul german Angela Merkel, amfitrioana reuniunii, și-a primit invitații la centrul de conferințe din orașul port. După ce liderii G20 vor analiza lupta împotriva terorismului jihadist, la summit vor fi abordate două dintre cele mai spinoase subiecte de la reuniune ca urmare a lipsei de consens cu Statele Unite: comerțul liber și lupta împotriva schimbărilor climatice. (AGERPRES)