DOMNULUI PRESEDINTE IOHANNIS, CU STIMA!

De ce să nu fie cercetate „persoanele” care au profitat… personal?

De circa zece ani, noi am tot scris în detaliu şi cu probe despre tot felul de „persoane” şi organizaţii, din Moldova şi din România, care au profitat de granturi româneşti, oficiale şi neoficiale, începînd cu anul 1991. Sumele spălate în „ Basarabia” sînt copleşitor de mari. Beneficiarii banilor negri au fost nu doar „persoanele” şi organizaţiile din Moldova, ci şi ordonatorii români de distribuire a lor sau mijlocitorii.

Datorită acestor „ajutoare financiare” româneşti, marea majoritate a „persoanelor” din Moldova şi-au construit adevărate palate, şi-au cumpărat mai multe apartamente de rezervă, şi-au înfrumuseţat consoartele cu bijuterii şi blănuri dintre cele ai scumpe, au conturi frumuşele în bănci etc. În plus, domnule Preşedinte Klaus Werner Iohannis, cam toate aceste „persoane” din Moldova, pentru meritele lor „deosebite”, au primit cele mai înalte distincţii ale Statului român din partea foştilor preşedinţi Iliescu, Constantinescu şi Băsescu, în unele cazuri fiind decoraţi pentru aceste merite şi soţul, şi soţia, la pachet, ca-n România!

Scriu aceste rînduri deoarece sînt animat de declaraţiile domniei voastre oferite pentru AGERPRES, dintre care cităm doar următoarele pasaje:

"Am analizat împreună cu cei care se pricep ce s-a întîmplat în relaţia dintre România şi Moldova din '90 încoace, ce s-a făcut bine, ce s-a făcut rău. Am ajuns la concluzia că intervenţia noastră în Moldova a fost cel puţin ineficientă, ca să nu folosesc alte cuvinte, că iar sar unii politicieni în sus că nu le apreciez munca. (...) De foarte multe ori, în loc să ajutăm Moldova, instituţiile, partidele, am ajutat persoane din Moldova, iar acele persoane cîteodată au avut rezultate bune, dar uneori au dus anumite proiecte politice în derizoriu. Am ajuns la concluzia că trebuie să schimbăm lucrurile. Este greşit să ajutăm anumite persoane şi este important să ajutăm organizaţii, instituţii. Nu are sens să ajutăm o anumită persoană sau un grup pentru a obţine ceva ce poate pentru moldoveni nu e relevant, dar pentru noi e".

Aşadar, ce au făcut aceste „persoane” plătite să promoveze în Moldova „românismul, limba română, istoria românilor, cultura română şi ortodoxismul supus canonic Patriarhiei Române” se ştie, căci se vede – NIMIC!

Nu intrăm în detalii, nu are rost, căci de-a lungul anilor am tot scris şi… am făcut-o de pomană! Cert este că aceste „persoane” din Moldova, care au şi cetăţenia română, pot fi anchetate penal fără nici o reţinere pentru deturnări uriaşe de bani din bugetul României şi bugetele neştiute ale serviciilor secrete româneşti. La fel şi „partenerii lor” din România!

Domnia voastră sînteţi primul oficial român care constataţi că statul român trebuia să conlucreze cu instituţiile oficiale ale statului Republica Moldova în administrarea ajutoarelor din România, un lucru punctat şi de noi în urmă cu foarte mulţi ani. Sigur, pentru noi este discutabil sprijinul pe care România ar trebui să-l acorde şi partidelor politice moldoveneşti, care, în realitate, sînt tot nişte „persoane”. Dacă dumneavoastră aţi ajuns la concluzia pe care v-am citat-o mai sus, ni se pare logic să doriţi şi deconspirarea şi pedepsirea „persoanelor” respective. Am auzit că ar fi nişte dosare pe rol, dar ştim sigur că este vorba despre „mărunţişuri”, în comparaţie cu realitatea.

Domnule Preşedinte Iohannis, cam tot în acelaşi context şi ca o paranteză auxiliară, pentru că tot se vehiculează faptul că circa jumătate de milion de moldoveni şi-a redobîndit sau dobîndit cetăţenia română, vă informăm că toţi aceştia au contribuit substanţial la bugetul României prin plata taxelor consulare, dar şi mai mult (dublu, triplu şi chiar mai mult, cel puţin după anii 1993-1994) au cheltuit moldovenii pentru dobîndirea cetăţeniei române în regim de urgenţă, fără rînd, atunci cînd procesul era relativ stopat sau încetinit, pentru că prezentau certificate de naştere moldoveneşti false, iar asta prin apelarea la intermediari care, la rîndul lor, au mituit funcţionarii consulari români, poliţişti etc. Aici au avut loc cîteva anchete sau destituiri, dar nu suficiente. Într-o vreme, presa din România a relatat pe larg despre toate aceste abuzuri, fiind şi noi, la rîndu-ne, o sursă mediatică de informare.

În rest, Domnule Preşedinte, în speranţa că veţi manifesta interes faţă de „persoanele şi organizaţiile” sugerate, vă asigurăm de întreaga noastră gratitudine!

Mihai CONŢIU