DODON: PRESIUNEA PROTESTATARILOR ASUPRA GUVERNARII VA CONTINUA

Partidul Socialiştilor a pregătit mai multe proiecte de lege, care vor fi prezentate la cea mai apropiată şedinţă a Parlamentului RM, se arată într-un comunicat al PSRM. Este vorba despre iniţierea demisiei Guvernului şi preşedintelui ţării, precum şi a mai multor şefi de instituţii publice din ţară, plus modificarea Constituţiei RM pentru revenirea la procedura de alegere a preşedintelui statului prin vot direct. Totodată, acţiunile de protest ale Partidului Socialiştilor şi ale “Partidului Nostru” vor continua, iar presiunea asupra guvernării va creşte zi de zi. Despre aceasta a relatat, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele PSRM, Igor Dodon, se menţionează în comunicat.

„Astăzi, 4 octombrie, urmînd decizia noastră de ieri, luată alături de colegii cu care protestăm de cîteva zile în faţa Parlamentului, întreaga fracţiune a socialiştilor, toţi cei 24 de deputaţi, am venit la sediul legislativului ţării pentru a ne convoca într-o şedinţă extraordinară. Regretăm foarte mult că nici unul din deputaţii din alte fracţiuni, precum şi deputaţii neafiliați nu au venit. Noi, socialiştii, am lucrat, astăzi, timp de cîteva ore şi am pregătit mai multe proiecte de lege. În primul rînd este proiectul de lege cu privire la moţiunea de cenzură faţă de Guvernul Streleţ, semnat de 24 de deputaţi. Ţin să menţionez că am discutat cu cîţiva deputaţi neafiliaţi şi, cred că, pînă la sfîrşitul săptămînii viitoare, acest proiect de lege va ajunge să conţină 26 de semnături şi atunci va fi absolut legală includerea acestui proiect de lege în ordinea de zi a şedinţei, care va avea loc săptămîna viitoare. Cel de-al doilea proiect prevede iniţierea procedurii de demitere a preşedintelui statului. Documentul a fost semnat de 24 deputaţi, iar pentru înaintarea proiectului mai sînt necesare 10 semnături. Noi încercăm să convingem celelalte fracţiuni să ne susţină”, a spus Dodon.

La fel, sînt pregătite proiecte de lege cu privire la demiterea din funcţie a mai multor conducători de instituţii publice, care nu au făcut faţă obligaţiilor asumate, şi proiectul de lege privind modificarea articolului Constituţiei RM referitor la procedura de alegere a şefului statului – socialiştii insistă ca aceasta să aibă loc prin votul direct al tuturor cetăţenilor cu drept de vot. În cazul în care majoritatea parlamentară nu va sprijini această iniţiativă, în următoarele cîteva săptămîni va începe colectarea semnăturilor cetăţenilor pentru organizarea unui referendum pe problema dată. 

„Astăzi, am oferit acestei guvernări oligarhice posibilitatea să discute şi să înceapă rezolvarea problemelor existente pe cale parlamentară, totuşi alianţa de guvernămînt a ratat şansa. Unii lideri de fracţiuni parlamentare mi-au spus că sînt gata să ne întîlnim mîine-poimîine pentru a discuta aceste probleme. Noi dorim ca problemele să fie soluţionate pe cale paşnică, parlamentară, şi nu prin violenţă. Scopul nostru principal este să nu admitem destabilizarea situaţiei. Totuşi, toată lumea îşi dă seama că Parlamentul trebuie să fie dizolvat, după care să fie declarate alegeri anticipate”, a spus politicianul.

Igor Dodon a mai indicat că acţiunile de protest ale socialiştilor şi ale “Partidului Nostru” vor continua şi săptămîna viitoare. “Presiunea va creşte, dar aceasta va fi legală şi paşnică. Noi vom face totul pentru a determina actuala guvernare să plece”, a subliniat liderul PSRM.

Vorbind despre demisia preşedintelui ţării, Dodon a specificat că aceasta ar însemna calea cea mai scurtă spre desfășurarea de alegeri anticipate. Potrivit politicianului „există mai multe lucruri interesante, care l-ar putea convinge pe președinte să plece”. „Şi Drăguţanu declara că nu va demisiona. Credea şi el că va fi o viaţă întreagă mare şef la Banca Naţională. Şi unde este el acum? Timofti se bate şi el cu pumnul îl piept. Să vedem ce va spune peste vreo 3-4 zile”, a spus el.

Vă amintim că, duminică, 4 octombrie, în decurs de cîteva ore, fracţiunea Partidul Socialiştilor din Republica Moldova în componenţă deplină, s-a aflat în incinta Parlamentului RM şi a cerut convocarea unei şedinţe extraordinare pentru examinarea revendicărilor protestatarilor şi identificarea unor soluţii. Totuşi, fracţiunile PLDM, PDM, PL, PCRM şi deputaţii neafiliaţi au refuzat să se prezinte la Parlament, se spune în finalul comunicatului.

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
06.01.25 - 12:13
02.01.25 - 14:07
02.01.25 - 14:05
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31