DIVERSIUNI ECONOMICE SI POLITICE RUSESTI IN REPUBLICA MOLDOVA
Un altfel de separatism ignorat de către autorități
Autor: Mihai CONȚIU
Cititorii își amintesc, probabil, că am scris despre vizita suspectă la Moscova, pe 9 Septembrie, a celor doi deputați ai Partidului „Șor” și unul al PCRM, care s-au întîlnit cu președintele Comitetului pentru relații internaționale din cadrul Dumei de Stat a Rusiei, Leonid Sluțki, precum și cu vicepreședintele Comitetului, Dmitri Novikov. Despre această ”vizită”, cei trei deputați au spus: ”…unul dintre cele mai importante subiecte discutate a fost identificarea soluțiilor asigurării Republicii Moldova cu gaze naturale în această Iarnă la prețuri accesibile”. ”…cele două părți au abordat și subiectul embargoului asupra produselor agricole, instituit de partea rusă la începutul lunii August, precum și despre soluțiile care pot duce la deblocarea interdicției”.
Nici pînă astăzi, nu am auzit de vreo sancțiune pe linie parlamentară aplicată deputaților Reghina Apostolova, Petru Jardan și Constantin Starîș. Nici pînă astăzi, nu am auzit ca MAEIE, SIS ori Procuratura să fi luat poziții tranșante, iar ultimele două instituții să fi demarat cercetări severe în privința acestei vizite diversioniste și antinaționale. În schimb, însă, ”rezultatele vizitei” celor trei deputați încep să prindă contur, după cum veți vedea, iar autoritățile Statului – cele arătate mai sus, cărora li se pot adăuga Președinția Țării, Guvernul și președintele Parlamentului – par a nu înțelege (sau se tem?) ce se întîmplă. Iată despre ce-i vorba!
Rosselhoznadzor (agenție federală rusă de control fitosanitar) a aprobat importul producției vegetale în Federația Rusă pentru trei întreprinderi din raionul Orhei. Această ”aprobare rusească”, atenție!, este o consecință a garanției acordate de către președintele raionului, iar asta în condițiile în care acesta nu are absolut nici o legătură cu sectorul respectiv, iar una dintre cele trei societăți din Orhei nu are nici măcar livezi.
Astfel, Federația Rusă, prin Rosselhoznadzor, a decis că poate stabili relații de comerț exterior (import-export) nu cu Statul Republica Moldova, prin Ministerul Agriculturii, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și sub tutelajul departamentului de resort din cadrul MAEIE, ci cu trei societăți private prin ”garanția” unui președinte raional.
Față de un astfel de demers provocator și de stimulare a separatismului regional prin ”acțiuni economice” inițiate în contextul opoziției politice față de cei care nu sprijină Rusia în războiul din Ucraina, autoritățile au tăcut! Nici o luare de atitudine, nici o condamnare publică a acestei ”inițiative economice” și nici n-am auzit ca MAEIE să-l fi chemat la consultări pe ambasadorul rus!
Tăcerea autorităților pare să fie o încurajare, în această Toamnă, pentru ”prietenii economici individuali” ai Rusiei din Republica Moldova, în special cei din Bălți, Orhei și Găgăuzia, ca să multiplice astfel de inițiative, sfidînd fățiș autoritatea Statului. Pericolul unor astfel de demersuri economice este cu mult mai grav decît ar părea la o primă vedere. Oare autoritățile Statului, neluînd atitudine, se tem că astfel de societăți comerciale, pe fondul protestelor din PMAN ale Partidului Șor și PCRM, vor cere Rusiei ajutor prin ”orice mijloace” deoarece ”sunt discriminați”?
Semnificativ, în final, reamintesc faptul că, pe 7 Octombrie, la Comrat, și-a desfășurat lucrările Forumul ”Invest Găgăuzia”. Pe fondul dorinței asumate de a fi atrași investitori în regiune, șeful Delegației UE în Republica Moldova, Janis Mazeiks, le-a spus conducătorilor politici din Găgăuzia că ar fi bine să facă o alegere clară – ori susțin invazia rusă în Ucraina, ori doresc să atragă investitori.
”Dacă investitorii aud declarații precum că <rușii sunt aproape și noi o să-i întîmpinăm cu colaci și vin>, ei nu vor veni în această regiune, iar asta pentru că oamenii de aici vor să invite și agresorii. Astfel de declarații sunt dăunătoare pentru investiții și societate”, a spus Janis Mazeiks.