DIN AGENDA PARLAMENTULUI-2 (24 ianuarie 2020)

Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi a avut o întrevedere cu președintele Consiliului Audiovizualului

Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi a avut o întrevedere cu președintele Consiliului Audiovizualului Dragoș Vicol. În cadrul întîlnirii s-a discutat despre aplicarea legislației în domeniu, care sînt problemele și propunerile în acest context.

Președintele Consiliului a vorbit despre necesitatea aprobării noilor membri ai Consiliului, pentru funcțiile vacante existente, precum și despre dificultățile în aplicarea Codului Serviciilor Media Audiovizuale. O atenție aparte a fost acordată deciziilor și măsurilor care se impun pentru a asigura mai mult sprijin radiodifuzorilor locali. Totodată, au fost trecute în revistă acțiunile întreprinse de autorități pentru a asigura tranziția de la televiziunea analogică la cea digitală din 1 martie 2020. Dragoș Vicol a informat Președintele Parlamentului că acum sînt distribuite spoturi promoționale, prin care cetățenii sînt informați despre mecanismul de trecere la televiziunea digitală.

La rîndul său, Președintele Parlamentului a subliniat că toate propunerile de modificare a reglementărilor din audiovizual trebuie luate după consultări largi, apolitice și incluzive, astfel încît normele legislative să fie valabile pentru mulți ani înainte. ”Nu avem dreptul să aprobăm legi care să polarizeze și să scindeze și mai mult societatea”, a atenționat Zinaida Greceanîi.

Președintele Parlamentului are, înainte de începerea sesiunii de primăvară, întrevederi cu reprezentanții instituțiilor care raportează Parlamentului pentru a identifica probleme și pentru a discuta prioritățile pe termen mediu.

 

Măsuri de consolidare a capacităților ANI au fost discutate la întrevederea Președintelui Legislativului cu conducerea acestei instituții

Speakerul Zinaida Greceanîi s-a întîlnit, astăzi, cu președintele Autorității Naționale de Integritate (ANI) Rodica Antoci și cu șeful Direcției evaluare, prevenire și implementare a politicilor din cadrul acestei instituții Viorel Sochircă.

Au fost discutate problemele și obiectivele instituției, inclusiv măsurile care se impun pentru a consolida capacitățile acesteia.

Rodica Antoci a menționat că unul din obiectivele prioritare ale ANI este perfecționarea cadrului legislativ pentru îmbunătățirea activității inspectorului de integritate acesta fiind o verigă foarte importantă în buna funcționare a autorității.

De asemenea, președintele ANI a pledat pentru o colaborare eficientă cu alte instituții abilitate.

Pentru formularea de propuneri viabile privind fortificarea capacităților Autorității Naționale de Integritate, Zinaida Greceanîi a solicitat ca în raportul instituției ce urmează a fi prezentat Parlamentului să fie inclusă analiza problemelor în dinamică.

Președintele Legislativului a subliniat importanța funcționării impecabile a ANI, inclusiv în contextul reformei în justiție implementate în Republica Moldova. ”Sînteți o componentă esențială a cadrului de combatere a corupției. Atît conducerea țării, cît și toți concetățenii noștri au așteptări mari de la Dumneavoastră”, a declarat Zinaida Greceanîi.

Întrevederile speakerului cu reprezentanții instituțiilor care raportează Parlamentului precedează începerea sesiunii de primăvară a Legislativului și au drept scop identificarea problemelor și priorităților pe termen mediu.

 

Președintele Parlamentului a avut o întrevedere cu directorul general al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor

Necesitățile de ajustare a cadrului normativ pentru asigurarea unor achiziții publice corecte și transparente au fost abordate astăzi la întrevederea Președintelui Parlamentului Zinaida Greceanîi cu directorul general al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor Anatolie Zagorodnîi.

Președintele Parlamentului a subliniat necesitatea găsirii soluțiilor pentru protejarea producătorilor autohtoni, pentru reducerea ponderii contestațiilor care artificial tărăgănează achizițiile, precum și creșterea gradului de transparență a procesului de achiziții publice.

Conform datelor prezentate de Anatolie Zagorodnîi proceduri de aproape jumătate din suma achizițiilor pe anul trecut au fost contestate. Cele mai multe contestații au fost depuse la achiziția de bunuri, produse farmaceutice, IT și servicii.

Președintele Parlamentului a invitat, înainte de începerea sesiunii de primăvară, reprezentanții instituțiilor care raportează Parlamentului pentru identificarea problemelor și propunerilor în materie de legislație pe termen mediu.

 

Președintele Parlamentului a avut o întrevedere cu directorul Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal

Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi s-a întîlnit, astăzi, cu directorul Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal Eduard Răducan. Au fost discutate unele dificultăți din activitatea instituției și propunerile de îmbunătățire a funcționării acesteia.

A fost subliniată importanța perfecționării legislației ce reglementează domeniul respectiv pentru facilitarea condițiilor-cadru de activitate a Centrului, ținînd cont de bunele practici ale statelor europene.

De asemenea, s-a menționat că este semnificativă colaborarea cu alte instituții de resort din țară și de peste hotare.

Discuțiile au avut loc în contextul întrevederilor speakerului Zinaida Greceanîi cu reprezentanții instituțiilor care raportează Parlamentului. Scopul acestora este identificarea problemelor și priorităților pe termen mediu, în ajunul sesiunii de primăvară a Legislativului.

Direcţia comunicare şi relaţii publice a Parlamentului RM