Dileme pe marginea retragerii cetateniei moldovenesti a ex-presedintelui roman

De ce numai Băsescu, dar nu şi soţia sa?

Din start internauţii unionişti au luat foc de revoltă că Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, i-a retras cetăţenia moldovenească lui Traian Băsescu, fostul preşedinte al României. Motivele pentru care i-a fost retrasă cetăţenia sunt absolut constituţionale, dar mai cu seamă sunt evidenţiate în contradicţiile apărute dintre declaraţiile/acţiunile unioniste ale lui Băsescu şi textul jurămîntului depus de către acesta la dobîndirea cetăţeniei Republicii Moldova, care este alcătuit astfel:

„Eu, Traian Băsescu, născut pe data de 4 Noiembrie 1951, Basarabi, România, jur să fiu cetăţean devotat Republicii Moldova, să respect cu sfinţenie Constituţia şi celelalte legi ale ei, să nu întreprind nici o acţiune care i-ar prejudicia interesele şi integritatea teritorială.”

Rolul/jocul perfid al Curţii Constituţionale

Pe data de 20 Octombrie, Curtea Constituțională (CC) a respins sesizarea fostului deputat socialist Igor Dodon, privind controlul constituționalității articolului 41 din Legea cetățeniei Republicii Moldova nr. 1024 din 2 Iunie 2000 și a Decretului Președintelui Republicii Moldova nr. 2102 din 9 Iunie 2016, privind acordarea cetățeniei Republicii Moldova lui Traian Băsescu.

În acest context, Curtea a reținut că prevederile articolului 88 lit. c) din Constituție abilitează Președintele Republicii Moldova cu una din principalele atribuții în exercitarea puterii de stat, care vizează statutul juridic al persoanei, – acordarea cetăţeniei. Astfel, conform normei constituţionale, Preşedintele „soluţionează problemele cetăţeniei Republicii Moldova şi acordă azil politic”. Curtea a menționat că potrivit art. 27 din lege, Președintele Republicii Moldova emite decrete în cazul acordării, redobîndirii, renunţării şi retragerii cetăţeniei Republicii Moldova, iar în cazul refuzului de acordare a cetăţeniei, dă un răspuns argumentat. În consecinţă, Curtea a constatat că sesizarea nu întruneşte condiţiile de admisibilitate pentru exercitarea controlului constituţionalităţii şi, deci, nu poate fi acceptată pentru examinare în fond.

Există probabilitatea ca Traian Băsescu să se adreseze CC spre a declara ca nefiind constituţională retragerea cetăţeniei moldoveneşti de către Preşedintele Igor Dodon, chiar dacă aceeaşi Curte a decis că „Președintele Republicii Moldova emite decrete în cazul acordării, redobîndirii, renunţării şi retragerii cetăţeniei Republicii Moldova”. În cazul retragerii cetăţenii moldoveneşti lui Băsescu, Preşedintele Dodon şi-a expus deja motivaţiile legale.

De ce nu i s-a retras cetăţenia moldovenească şi soţiei lui Băsescu?

Răspunsul este banal de simplu. Spre deosebire de soţul său, doamna Maria Băsescu nu a făcut niciodată vreo declaraţie, nu a întreprins absolut nici o acţiune care să intre în contradicţie cu jurămîntul depus la dobîndirea cetăţeniei Republicii Moldova.

De să-i fie retrasă cetăţenia moldovenească, mai cu seamă că este moldoveancă, e drept că una din România?