DIALOGURI MOLDO-LITUANIENE LA NIVEL ÎNALT

Igor Corman - Dalia Grybauskaitè - Algirdas Butkevičius - Linas Linkevičius

În cadrul vizitei efectuată în Lituania, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman, a avut, la Vilnius, întrevederi cu preşedintele Republicii Lituania, Dalia Grybauskaitè, cu prim-ministrul Algirdas Butkevičius şi ministrul Afacerilor Externe Linas Linkevičius, transmite MOLDPRES, cu referire la Direcţia comunicare şi relaţii publice a Parlamentului.

În cadrul întrevederii, preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman, cu preşedintele Republicii Lituania, Dalia Grybauskaitè, au fost discutate o serie de subiecte ce ţin de situaţia politică din Republica Moldova, dinamica relaţiilor de colaborare moldo-lituaniene, implementarea agendei de reforme interne pentru modernizarea Republicii Moldova, perspectivele summit-ului de la Vilnius pentru integrarea europeană a ţării noastre, asigurarea securităţii energetice.

Igor Corman le-a adresat mulţumiri autorităţilor lituaniene pentru susţinerea acordată Republicii Moldova în realizarea obiectivului de integrare europeană a statului nostru.

Preşedintele Parlamentului s-a referit la progresele înregistrate de Republica Moldova în implementarea agendei europene de reforme, precum şi la priorităţile Republicii Moldova în cooperarea cu UE, în special pentru a doua jumătate a anului 2013, perioadă în care Lituania deţine preşedinţia UE. Igor Corman a menţionat că autorităţile de la Chişinău se concentrează pe aprofundarea reformelor în domeniile Justiţiei, Afacerilor Interne, precum şi combaterea corupţiei.

„Ancorarea Republicii Moldova într-un proces ireversibil de integrare europeană se poate face doar prin acţiuni şi reforme durabile în ţară, menite să asigure bunăstarea cetăţenilor. În perioada următoare, autorităţile de la Chişinău se vor concentra cu mai mult efort pe agenda internă, urmărind atingerea criteriilor obligatorii pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, a menţionat Igor Corman.

Şeful Legislativului s-a mai referit la oportunităţile oferite Republicii Moldova de Parteneriatul Estic, precum şi la asistenţa oferită de către UE prin intermediul diverselor căi de comunicare şi de aplicabilitate.

Igor Corman şi Dalia Grybauskaitè au făcut un schimb de opinii referitor la dialogul Republicii Moldova cu UE în domeniul energetic şi de conectare a reţelei de transport din Republica Moldova la cea europeană.

La rîndul său, preşedintele Republicii Lituania, Dalia Grybauskaitè, a reconfirmat sprijinul autorităţilor lituaniene pentru implementarea în continuare a agendei europene a Republicii Moldova, salutînd, totodată, progresele înregistrate. Dalia Grybauskaitè şi-a exprimat speranţa că summit-ul Parteneriatului Estic din toamnă va fi un succes pentru Republica Moldova.

Întrevederea Preşedintelui Republicii Moldova, Igor Corman cu preşedintele Republicii Lituania, Dalia Grybauskaitè, a fost urmată de alte două întîlniri, cu prim-ministrul lituanian, Algirdas Butkevičius, şi ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, Linas Linkevičius.

Principalele subiecte abordate în cadrul întrevederii şefului Legislativului moldovean Igor Corman cu prim-ministrul lituanian Algirdas Butkevičius au vizat extinderea relaţiilor de cooperare comercial-economice între cele două state, liberalizarea regimului de vize dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, iniţierea semnării Acordului de Asociere, inclusiv crearea Zonei de Comerţ Liber, Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA), valorificarea oportunităţilor oferite Republicii Moldova de Parteneriatul Estic, securitatea energetică.

Igor Corman şi Algirdas Butkevičius s-au referit şi la cooperarea sectorială dintre Republica Moldova şi UE, în special în domeniile energetic şi transporturi, precum şi la valorificarea asistenţei comunitare oferită ţării noastre prin intermediul diferitor instrumente europene. Totodată, oficialii au discutat despre iniţierea unor proiecte comune, în special cele ce vizează aprofundarea şi intensificarea schimburilor comerciale dintre Republica Moldova şi Lituania. În acest context, Algirdas Butkevičius a reiterat interesul companiilor lituaniene în colaborarea cu Republica Moldova, menţionînd o serie de experienţe privitoare la participarea acestora la diverse concursuri pentru implementarea mai multor proiecte ale UE sau ale Băncii Europene pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare în ţara noastră.

Prim-ministrul Republicii Lituania, Algirdas Butkevičius, a salutat progresele înregistrate de Republica Moldova în realizarea obiectivului de integrare europeană şi a încurajat autorităţile de la Chişinău în continuarea implementării agendei de modernizare a Republicii Moldova. Oficialul lituanian şi-a exprimat speranţa că summit-ul de la Vilnius va confirma aspiraţiile europene ale Republicii Moldova.

Şeful Legislativului de la Chişinău, Igor Corman, a avut, de asemenea, o întrevedere şi cu ministrul Afacerilor Externe al Republicii Lituania, Linas Linkevičius.

În timpul întrevederii dintre cei doi oficiali, au fost discutate subiecte care s-au referit la dinamica dialogului moldo-lituanian, ultimele evoluţii înregistrate în dialogul UE – Republica Moldova, precum şi perspectivele summit-lui Parteneriatului Estic de la Vilnius pentru integrarea europeană a ţării noastre. De asemenea, au fost abordate şi o serie de aspecte legate de relaţiile externe ale Republicii Moldova, relaţiile cu ţările vecine şi situaţia în regiune.

Igor Corman a adresat mulţumiri oficialului lituanian pentru susţinerea de care beneficiază statul nostru în implementarea reformelor europene, solicitînd şi în continuare sprijinul necesar pentru ancorarea ireversibilă a Republicii Moldova în spaţiul european.

Cu referire la priorităţile pe termen scurt ale Republicii Moldova în realizarea dezideratului de integrare europeană, preşedintele Parlamentului a menţionat că o parte considerabilă a obiectivelor de integrare europeană au fost îndeplinite, iar în prezent autorităţile îşi concentrează eforturile în consolidarea instituţiilor democratice, combaterea corupţiei, reformarea justiţiei şi dezvoltarea unei economii de piaţă funcţionale. Totodată, autorităţile de la Chişinău îşi propun asigurarea unui nivel suficient de implementare a Planului de Acţiuni pentru Liberalizarea Regimului de Vize, care să permită Comisiei Europene să constate, în cadrul summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius, încheierea celei de-a doua faze a dialogului pentru vize şi să recomande statelor membre liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova, precum şi parafarea Acordului de Asociere cu UE la Summit-ul Parteneriatului Estic şi semnarea ulterioară a Acordului după ce procedurile tehnice vor fi finalizate.

„Republica Moldova şi-a propus, pe termen scurt, realizarea unei agende deloc simple şi mizează, în continuare, pe suportul plenar al Uniunii Europene, într-o perioadă crucială pentru statul nostru”, a subliniat Igor Corman.

Oficialii au făcut un schimb de păreri despre oportunităţile oferite în cadrul Parteneriatului Estic, în special în baza principiului ”mai mult pentru mai mult” şi a realizărilor înregistrate de statele participante.

Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Lituania, Linas Linkevičius, a încurajat autorităţile de la Chişinău să continue reformele de modernizare a ţării pînă la atingerea obiectivului final – integrarea europeană a Republicii Moldova.

Reamintim că preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman, însoţit de o delegaţie parlamentară, a efectuat o vizită oficială în Republica Lituania, în perioada 19-21 August 2013. Din delegaţia oficială au mai  făcut parte deputaţii Ion Hadârcă, preşedintele fracţiunii PL, şi Tudor Deliu, vicepreşedintele fracţiunii PLDM.

 

 

 

01.09.24 - 00:06
01.09.24 - 00:01
01.09.24 - 00:03
01.09.24 - 00:07
01.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:07
02.09.24 - 00:02
02.09.24 - 00:09
03.09.24 - 01:47
02.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:06
03.09.24 - 01:38
02.09.24 - 00:01
03.09.24 - 01:40
02.09.24 - 14:39