DESPRE CRACIUN ALTFEL

Duminică, 25 decembrie, cînd o bună parte din creştini, de diferite curente confesionale, au sărbătorit Naşterea Domnului, lumea a fost zguduită de o altă catastrofă. În Marea Neagră s-a prăbuşit un avion rusesc, cu aproape o sută de oameni la bord. De fapt, dincolo de oricare detaliu şi amănunt, fiecare om normal care consumă ştiri ar fi trebuit să reţină în primul rînd anume acest lucru: „În ziua de Crăciun au murit cu moarte cumplită aproape o sută de oameni”. Indiferent de circumstanţe, naţionalitate, stat, credinţă, situaţie politică etc. etc ar trebui să conteze doar un singur fapt – au murit semeni de-ai noştri, care ne asemuim măcar după ceea că sîntem toţi oameni şi locuim pe aceeaşi planetă. Şi o atitudine similară ar trebui să fie faţă de oricare tragedie, produsă în orice colţ al lumii, care a luat vieţi de oameni.

Nu, n-a fost să fie duminică, iar imediat ce s-a aflat de odiosul accident „marele păienjeniş” a început să se înece în venin. O serie de internauţi cu greu şi-au stăpînit bucuria şi au jubilat în tot înţelesul cuvîntului pe seama celor care şi-au găsit moartea în acea dimineaţă nefastă. Bineînţeles că au fost implicate nişte motive care poate în alt concurs de împrejurări ar fi prins sau păreau plauzibile, nu şi în cazul cînd au fost raportate la moarte şi familii zdrobite de durere.

Prin toată această avalanşă de otravă a meritat atenţie adresarea unui actor, care nu, nu este rus, dar care le-a cerut frumos tuturor comentatorilor infecţi cel puţin să tacă dacă nu sînt în stare să compătimească. Că pînă la urmă compasiunea nu este obligatorie, dar o elementară trecere sub tăcere a durerii cuiva s-ar putea înscrie în normele lor de moralitate.

Şi altceva. Cel mai periculos este că aceste mesaje erau postate de aceleaşi persoane, după publicarea a diferitelor chestii de felul „Merry Christmas”, ”Crăciun fericit, pace în case şi lumină în suflete”, „Spiritul de Crăciun să vă călăuzească calea” etc. Ori alt mesaj, de-a dreptul cutremurător: „De Sf. Nicolae – „Боярышник” şi ambasador, de Crăciun – avion, WOW – aşteptăm cu nerăbdare Revelionul”. Citeam şi-mi amorţeau mîinile. Ce-i asta? Mai este loc de cădere? Ş-apoi, de ce şi cu ce drept îşi permite cineva să-l amestece pe Dumnezeu în diabolicele sale reglări de conturi cu ruşii, cu nemţii, cu americanii, cu arabii, cu lumea în genere? Pentru că pe 19 decembrie, de Sf. Nicolae, s-a produs şi actul terorist de la Berlin. Dumnezeu a vrut să moară şi acei nevinovaţi din Piaţa de Crăciun sau au mers ca bonus pe lîngă ambasador?

„Această mondenietate a luat ostatic Crăciunul, trebuie să-l eliberăm. Semnificaţia adevărată a Crăciunului a fost învăluită de materialism”, a declarat Papa Francisc la finele predicii din cadrul slujbei tradiţionale de Crăciun din acest an desfăşurată la Vatican. Şi cu aceasta este spus totul. Să se lămurească fiecare cum poate cu propriile himere, dar să nu-l amestece pe Dumnezeu, atîta timp cît încă multă lume mai crede şi-n partea frumoasă, iertătoare şi miloasă a unei forţe supreme.

Lilia GRUBÎI