DER SPIEGEL: "SERVICIUL SECRET TURC FURNIZEAZA ARMAMENT GRUPARII AL-QAIDA"

De mult timp, Turcia este suspectată că sprijină extremiştii din Siria. Guvernul infirmă însă acest lucru. Hackerii au publicat acum procese-verbale secrete, din care rezultă faptul că serviciile secrete au trimis trei camioane către Al-Qaida. Acestea transportau arme.

Cu un an în urmă, la data de 19 ianuarie 2014, în provincia turcă Adana jandarmeria a oprit trei camioane aflate în drum spre Siria. Controlorii primiseră un indiciu că ar fi vorba despre un transport de arme. Procurorul Aziz Takci a semnat un mandat de percheziţie.

Incidentul a ajuns la opinia publică. La început nu s-a ştiut mai mult decît de zvonul că ar fi vorba despre un transport de armament pentru extremişti, deoarece la scurt timp după incident orice ştire a fost blocată. Cazul a fost înregistrat ca unul dintre numeroasele exemple de contrabandă cu arme către Siria, despre care s-au scris puţine lucruri în presă. Recep Tayyip Erdogan, prim-ministru de la acea dată, actualmente şef al statului, a declarat oficial: „Nu aveţi voie să opriţi niciun camion al MIT (Serviciilor Secrete), nu aveţi mandat în acest sens! Aceste camioane transportă bunuri umanitare.” Procesul-verbal întocmit de jandarmerie, purtînd ştampila „GIZLI”, adică „SECRET”, pe care un grup de hackeri l-a publicat pe Twitter în această săptămînă sub contul @LazepeM, relatează însă o altă versiune. Documentul redactat parţial de mînă întăreşte suspiciunea că guvernul îi sprijină pe extremişti, pentru a îl prejudicia în acest fel pe detestatul lider sirian Baschar al-Assad. Conform procesului-verbal, transportul era destinat organizaţiei Al-Qaida, anume arme, rachete şi muniţie. Convoiul era însoţit de agenţi ai Serviciilor Secrete într-un Audi.

Guvernatorul opreşte percheziţia

Dacă ar fi să dăm crezare procesului-verbal, agenţii MIT au protestat vocal împotriva percheziţiei. Însă nici procurorul Takci şi nici controlorii nu au luat în seamă aceste proteste, ci au sechestrat cele trei camioane şi le-au condus către o cazarmă aflată în apropiere. În timp ce 13 soldaţi au percheziţionat acolo încărcătura, agenţii Serviciilor Secrete le adresau injurii. Soldaţii însă şi-au continuat percheziţia imperturbabili şi au deschis şase recipiente în care se găseau rachete şi muniţie. Procesul-verbal enumeră cu exactitate obiectele găsite. Se pare că lăzile erau inscripţionate cu litere chirilice, ceea ce reprezintă un indiciu privind provenienţa rusească.

În timpul percheziţiei, şi-a făcut apariţia guvernatorul provinciei Adana, Hüseyin Avni Cos. El a ordonat jandarmilor să lase vehiculele deîndată să îşi continue drumul. „Camioanele se găsesc sub ordinul direct al primului ministru”, a declarat guvernatorul şi a înmînat procurorului o adresă din partea şefului serviciilor secrete regionale şi din partea sa. Controlorilor nu le-a rămas altceva de făcut decît să lase convoiul să îşi continue călătoria. De la acel incident, Erdogan şi succesorul său în funcţia de prim-ministru au subliniat în mod repetat faptul că a fost vorba despre o livrare de bunuri umanitare pentru turcmeni. De ce transportul a fost coordonat de către Serviciile Secrete a rămas însă o întrebare fără răspuns.

Guvernul blochează paginile internet

În schimb, procurorul Takci şi-a pierdut slujba, iar soldaţii care au participat la percheziţie sînt implicaţi în prezent într-un proces de spionaj. În cazul în care vor fi condamnaţi, vor intra în arest pentru mulţi ani. După publicarea documentului secret în noapte de marţi spre miercuri, guvernul a ordonat blocarea tuturor paginilor internet care conţineau informaţii în acest sens. Un tribunal a dispus chiar blocarea site-urilor Twitter şi Facebook, în cazul în care nu vor şterge informaţiile respective. Judecătorii au hotărît că toate site-urile internet care au publicat informaţii despre acest caz ar trebui închise. Din reţeaua turcă, contul Twitter @LazepeM nu a mai putut fi apoi accesat.

Platforma video YouTube şi Twitter au fost blocate mai multe săptămîni şi anul trecut, deoarece prin intermediul acestora fuseseră publicate înregistrări audio ale unor discuţii telefonice şi runde de discuţii, la care, printre alţii, participa şi Erdogan. Curtea Constituţională turcă ridicase însă ambele interdicţii. Opoziţia a profitat acum de ocazie pentru a reproşa guvernului că acordă sprijin extremiştilor din străinătate, fiind astfel coresponsabilă pentru haosul existent în regiune. Publicarea procesului-verbal secret indică faptul că Turcia are în faţă o luptă electorală dură şi murdară. În această vară, populaţia turcă alege un nou parlament şi un nou guvern.