DEPUTATII AU VOTAT ALOCAREA BANILOR PENTRU ACHITAREA DATORIEI FATA DE GAZPROM

Parlamentul a votat, în lectură finală, proiectul de rectificare a bugetului de stat pentru anul curent, care prevede și alocarea sumelor necesare pentru achitarea datoriei curente către concernul rus Gazprom. Pentru a nu admite sistarea livrării gazelor naturale, proiectul a fost examinat în regim de urgență, la demersul premierului Natalia Gavrilița, transmite IPN.

Reprezentații executivului au argumentat rectificarea prin necesitatea îndeplinirii condițiilor impuse de compania rusă Gazprom față de Moldovagaz, în vederea evitării deconectării de la sursa de aprovizionare a Republicii Moldova cu gaze naturale și susținerii capacității de achitare a consumului.

„După cum vedeți, Republica Moldova este într-un risc iminent de a fi deconectată de la furnizarea gazelor. Aceasta nu este o amenințare, nu este, cum s-a discutat în public, ceva organizat, show mediatic. Ci este un risc real, care se probează prin faptul că la 22 noiembrie 2021, Gazprom a expediat o scrisoare către Moldovagaz prin care a inițiat un ultimatum în privința sistării livrării gazelor naturale timp de 48 de ore, în cazul neachitării datoriei pentru luna octombrie și a avansului în mărime de 50% pentru gazele naturale furnizate în noiembrie 2021”, a declarat ministrul finanțelor, Dumitru Budianschi, în plenul Parlamentului.

Potrivit lui, în aceeași zi, conducerea Moldovagaz a expediat o scrisoare vicepremierului Andrei Spînu, solicitînd implicarea Guvernului în soluționarea problemei, în condițiile în care compania are deficit de flux financiar și nu poate achita imediat suma solicitată de compania rusă.

În debutul ședinței Parlamentului, deputații din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au cerut audierea premierului Natalia Gavrilița, pentru a explica datoria Republici Moldova față de Gazprom. Potrivit lor, nu este clar de ce 1,4 miliarde de lei sînt scoși din bugetul statului și transferați pe contul companiei Energocom. Deputații din Partidul Acțiune și Solidaritate nu au susținut demersul cu privire la audierea prim-ministrului.

Pentru rectificarea bugetului de stat pentru anul 2021 au votat 57 de deputați PAS și trei deputați din Partidul politic Șor. Deputații comuniști și socialiști au votat împotrivă.

Soluția propusă de Guvern pentru achitarea datoriei curente de către Moldovagaz față de Gazprom constă în încheierea unui contract de cesionare către Energocom a unei părți din datoria Termoelectrica față de Moldovagaz. Este vorba despre suma de circa 1,4 miliarde de lei, necesară pentru plățile curente către Gazprom. Energocom va achita această datorie cesionată, iar Moldovagaz va face plata către Gazprom. Relația pe viitor dintre Energocom și Termoelectrica va fi soluționată în perioada următoare, ținînd cont că ambele sînt companii de stat, a precizat mai devreme vicepremierul Andrei Spînu, care a ajuns la o înțelegere cu Gazprom privind extinderea pînă vineri a termenului de achitare a datoriei Moldovagaz.

Sursa: IPN