DEFICITUL CONTULUI CURENT AL BALANŢEI DE PLĂŢI S-A REDUS CU 35,4 LA SUTĂ
Deficitul contului curent al balanţei de plăţi s-a redus în 2012 cu 35,4 la sută faţă de anul precedent, la 510,87 milioane de dolari, se menţionează într-un comunicat al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) privind balanţa de plăţi a Moldovei.
„Diminuarea deficitului a fost determinată de majorarea veniturilor nete (atît în urma majorării intrărilor nete de venituri din muncă, cît şi în urma diminuării ieşirilor nete de venituri din investiţii)”, explică BNM. Soldul comerţului cu bunuri şi servicii a rămas practic neschimbat comparativ cu anul 2011. Ca pondere în Produsul Intern Brut, deficitul contului curent s-a diminuat în 2012 la 7 la sută, faţă de 11,3 la sută în anul precedent. Este cel mai scăzut nivel al deficitului din ultimii opt ani. O reducere semnificativă a deficitului s-a înregistrat în trimestrul trei, ca urmare a majorării excedentului de venituri. Astfel, deficitul contului curent s-a redus în iulie-septembrie 2012 de 2,5 ori comparativ cu perioada similară a anului trecut. Potrivit BNM, „soldul excedentar al veniturilor s-a majorat cu 46,5 la sută, fiind principalul factor ce a influenţat dinamica contului curent al balanţei de plăţi în anul 2012”.
Statisticile vamale relevă că în timp ce deficitul balanţei comerciale cu ţările UE s-a majorat, deficitul comercial cu ţările CSI s-a redus. Majorarea deficitului comercial cu ţările UE a rezultat din reducerea exporturilor, atît la bunurile după prelucrare, cît şi la alte bunuri. Reducerea deficitului comercial cu ţările CSI a fost determinată de scăderea importurilor. Veniturile din muncă împreună cu transferurile personale primite de peste hotare au fost evaluate la 1 miliard 775,28 milioane de dolari, în creştere cu 10,9 la sută. Republica Moldova a primit în anul trecut granturi, asistenţă tehnică, burse şi ajutor umanitar în sumă de 386,82 milioane de dolari, cu 8 la sută mai mult decît în anul precedent.
Contul de capital şi financiar s-a soldat în anul 2012 cu un excedent în valoare de 427,01 milioane de dolari, în scădere cu 39,3 la sută faţă de anul precedent. Intrările financiare nete s-au diminuat în special ca urmare a majorării activelor oficiale de rezervă şi diminuării intrărilor nete din investiţii directe. Fluxul de investiţii străine directe în economia naţională a fost evaluat la 159,21 milioane de dolari în valoare netă, iar activele oficiale de rezervă au crescut cu 497,63 milioane de dolari.