DECLARATIA PRESEDINTEI MAIA SANDU DUPA INTREVEDEREA CU PRESEDINTELE REPUBLICII BULGARIA, RUMEN RADEV
Stimate domnule Președinte Radev, bine ați venit la Chișinău!
Vizita Dumneavoastră marchează 30 de ani de relații diplomatice dintre Republica Moldova și Bulgaria, dar și o prietenie ce ne leagă de secole - prin istorie, cultură și oameni.
De circa 200 de ani, Moldova e patria unei comunități bulgare, care a găsit aici o casă primitoare. Moștenirea lor spirituală și culturală, tradițiile și obiceiurile, contribuie la bogăția spirituală și culturală a întregii țări. Aceasta este puterea noastră.
Scopul nostru e să rămînem uniți în continuare și să construim împreună un viitor prosper și pașnic. Oricare ne-ar fi rădăcinile etnice, oricare ar fi limba pe care o vorbim sau convingerile politice, sîntem cu toții parte a statului Republica Moldova, ne confruntăm cu aceleași greutăți și le facem față solidar și cu responsabilitate. Iar viitorul nostru este în Uniunea Europeană, alături de Bulgaria și alte țări europene.
Unitatea - la nivelul fiecărei țări, dar și a continentului european - este importantă astăzi și pentru a răspunde hotărît războiului Rusiei împotriva Ucrainei. În ultimele opt luni în țara vecină au murit zeci de mii de oameni, au fost distruse sute de localități și milioane de ucraineni au devenit, peste noapte, refugiați.
Le-am oferit susținere și adăpost - și sîntem gata să o facem în continuare. Respectăm cu hotărîre suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei - și nu recunoaștem anexarea ilegală a teritoriilor sale din Est. Distrugerea și moartea trebuie oprite, iar singura cale pentru aceasta este ca Rusia să plece din Ucraina.
Acest război a adus prejudicii economice și sociale enorme întregului continent european, iar cetățenii Republicii Moldova resimt probabil cel mai dur efectele lui. Trecem prin cea mai gravă criză energetică de la Independență încoace și nu mai există nicio îndoială că resursele energetice sînt folosite pe post de arme care să ne submineze statul și încă fragila noastră democrație.
În acest context, salut semnarea contractului de colaborare dintre SA „Energocom” și Compania de transport a gazelor naturale „Bulgartransgaz” din Bulgaria, acum cîteva minute. Accesul la surse alternative de energie ne va consolida independența energetică și ne va ajuta să fim mai rezilienți în actuala criză.
Domnule Președinte Radev,
În primăvara acestui an, Republica Moldova a făcut un pas hotărît spre integrarea europeană atunci cînd a depus cererea de aderare la UE și în vara acestui an am primit un răspuns pozitiv de la statele membre. Și mă bucur să vă salut, azi, în capitala unei țări candidate la integrarea europeană și vă mulțumesc că aveți încrederea că putem să realizăm toate acele acțiuni pe care trebuie să le facem ca să ajungem țara membră a Uniunii Europene.
Sîntem recunoscători pentru sprijinul constant oferit de Ministerul bulgar de Externe și Institutul Diplomatic de la Sofia pentru colegii din Institutul Diplomatic de la Chișinău.
Mulțumim și pentru sprijinul financiar acordat pe linia asistenței pentru dezvoltare, prin „Cooperarea bulgară pentru dezvoltare”.
Vrem să extindem cooperarea bilaterală în diverse sectoare, să consolidăm relațiile comerciale și economice, și să aducem mai multe investiții.
Ne dorim o cooperare mai strînsă în domeniul educațional și cel cultural - și sînt convinsă că putem realiza acest lucru inclusiv prin participarea mai activă a etnicilor bulgari din Moldova.
Avem rezultate bune în ceea ce privește perfecţionarea cadrelor didactice - anual, în instituţiile de învăţămînt din Moldova sînt delegați specialişti de filologie bulgară, pedagogie, muzică.
Bulgaria acordă unor instituții de învățămînt superior de la noi - Universitatea Pedagogică de Stat din Chișinău, Universitatea de Stat din Taraclia sau Universitatea de Stat din Comrat - locuri pentru stagii lingvistice, de cercetare sau de practică pentru studenți și tineri cercetători. Avem un spațiu vast de colaborare.
Sîntem interesați, de asemenea, în schimburile de experiență în domeniul combaterii corupției, o mare problemă care afectează bunăstarea statului și viața cetățenilor.
Mă bucur să menționez aici victoria pe care cetățenii Republicii Moldova au obținut-o chiar ieri, cînd Statele Unite au răspuns demersurilor noastre consecvente, făcute timp de mai mulți ani, și au trecut pe lista de sancțiuni mai mulți corupți care au furat țara și au subminat democrația la noi acasă. Este dovadă că perseverența aduce rezultate și că sîntem pe calea cea dreaptă.
Vom continua lupta cu corupția, vom continua reforma justiției și reformele în alte domenii pentru a ne realiza aspirațiile europene. Doar așa vom trăi într-un viitor sigur, democratic și liber, într-un spațiu politic și economic unde valoarea cea mai mare sînt oamenii și dreptul lor la o viață demnă și prosperă.
Vă mulțumesc.