DECLARATIA PRESEDINTEI MAIA SANDU DUPA INTREVEDEREA CU CHARLES MICHEL, PRESEDINTELE CONSILIULUI EUROPEAN

Stimate domnule Michel, dragă Charles,

Mă bucur să vă salut din nou la Chișinău.

Vizita Dumneavoastră are loc într-un moment important pentru relația dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, dar și într-un context complicat pentru regiune. Apreciez acest semn de solidaritate cu cetățenii țării mele.

De zece săptămîni, trăim în realitatea cruntă a războiului pornit de Rusia împotriva Ucrainei. Întreaga lume urmărește cu groază ceea ce se întîmplă în orașele și satele din țara vecină.

Moldova a condamnat ferm acest război devastator. Am chemat, din prima zi, la restabilirea păcii. Cetățenii noștri și-au deschis inimile și casele pentru a oferi adăpost refugiaților din Ucraina. Mai bine de 90 de mii dintre ei rămîn în continuare în țara noastră. Contăm pe susținerea partenerilor pentru a putea continua să oferim sprijin celor care fug din calea războiului.

Apreciem, în acest context, asistența oferită de Uniunea Europeană pentru gestionarea fluxului de refugiați, sub formă de granturi, donații umanitare și pachete de ajutor, în valoare totală de aproximativ 13 milioane de euro.

Războiul din Ucraina are consecințe serioase economice, sociale și umanitare pentru Republica Moldova.

Apreciem sprijinul Comisiei Europene, sub forma programelor de suport bugetar, oferit țării noastre pentru a ne ajuta să facem față repercusiunilor războiului.

Contăm totodată pe deschiderea pieței europene pentru fructele din Moldova și alte produse care nu mai pot accesa piețele din est, închise din cauza războiului.

Eliminarea tarifelor pentru produsele moldovenești și extinderea categoriilor de produse admise pe piața europeană ar fi de mare ajutor pentru antreprenorii din țara noastră, afectați de război.

Avem nevoie, de asemenea, de permise pentru traversarea teritoriului Uniunii Europene pentru transportatorii noștri de mărfuri, care nu mai pot folosi rutele din est. Apreciem, în acest sens, deschiderea unor state membre de a ne oferi aceste permise.

Contăm pe sprijinul dumneavoastră pentru aderarea Republicii Moldova la Zona Unică de Plăți în Euro și acceptarea operatorilor mobili moldoveni în rețeaua europeană de roaming. Integrarea profundă cu piața europeană va spori reziliența economiei noastre în contextul războiului.

Domnule Președinte Michel,

Noi avem o zicală în Republica Moldova - prietenul la nevoie se cunoaște. Uniunea Europeană este o adevărată prietenă a țării noastre, avem o prietenie confirmată în timp și avem o prietenie pe multe domenii de cooperare.

Din 17 martie, cooperăm direct în domeniul managementului frontierei - peste 70 de polițiști europeni din cadrul Misiunii Frontex muncesc alături de colegii lor din Moldova la diferite puncte de trecere a frontierei. Își continuă activitatea Misiunea Europeană de Monitorizare a Frontierei, EUBAM, iar pe 30 martie o echipă a EUROPOL a început o nouă misiune în Republica Moldova.

Apreciem cooperarea cu Facilitatea Europeană pentru Pace, sprijinul oferit de Uniunea Europeană pentru consolidarea rezilienței țării noastre în condițiile războiului informațional.

Avem un dialog foarte important în domeniul energetic, care urmărește consolidarea independenței și a eficienței energetice a țării noastre. Conectarea Moldovei, împreună cu Ucraina, la rețeaua europeană continentală de electricitate, ENTSO-E, pe 16 martie, reprezintă un pas important în această direcție.

Republica Moldova are nevoie de investiții pentru relansarea economiei afectate de război, pentru diminuarea consecințelor pandemiei și atenuarea crizei energetice. Contăm pe Programul de relansare economică și pe Planul investițional al Parteneriatului estic, oferite Moldovei în contextul cooperării noastre cu Uniunea Europeană. Dar pentru a valorifica toate aceste oportunități, avem nevoie de pace.

Stimate domnule Președinte Michel,

În pofida greutăților cu care ne confruntăm, planurile și intențiile noastre nu s-au schimbat. Vrem să dezvoltăm țara, să consolidăm reziliența, stabilitatea și capacitatea de adaptare a Republicii Moldova.

Vrem să construim un stat puternic, care poate oferi securitate și siguranță cetățenilor săi. Vrem să avem servicii de calitate, să continuăm reforma justiției și eforturile de combatere a corupției. Să dezvoltăm o economie modernă și să le oferim tinerilor noștri șansa de a munci și a trăi acasă.

Cetățenii Republicii Moldova vor să trăiască în pace și prosperitate, într-o țară unde le sînt respectate drepturile. Am ales integrarea europeană ca model de dezvoltare. Pericolul și incertitudinea războiului de lîngă noi ne-au arătat însă că trebuie să ne apărăm alegerea și să pășim ferm pe calea aleasă. De aceea, în ziua de 3 martie, Republica Moldova a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană. Am confirmat astfel angajamentul nostru ferm pentru parcursul european.

Pe 22 aprilie, am transmis Comisiei Europene prima parte a chestionarului de aderare la Uniunea Europeană completat. În zilele următoare, vom finaliza și partea a doua a acestui chestionar. Sperăm să primim avizul pozitiv al instituțiilor europene la cererea de aderare a Republicii Moldova.

Procesul de integrare europeană este unul complex și de durată, înțelegem asta. Nu căutăm scurtături sau concesii de procedură. Dar vrem să oferim cît mai curînd cetățenilor noștri viitorul pe care îl merită: un viitor în familia statelor europene.

Toate planurile noastre pot fi realizate doar în pace. Restabilirea păcii este prioritatea noastră în acest moment. Comunitatea internațională trebuie să acționeze împreună, concertat și complementar, pentru a readuce pacea și stabilitatea în regiunea noastră și pe continent.

Războiul din Ucraina trebuie oprit. În numele Ucrainei, care azi se sacrifică pentru libertatea noastră și a tuturor. Și în numele viitorului nostru comun - pașnic, prosper, într-o lume în care să nu mai fie loc de asemenea tragedii.