DECLARATIA DE PRESA A PRESEDINTEI MAIA SANDU DUPAINTREVEDEREA CU PRESEDINTELE REPUBLICII FRANCEZE, EMMANUEL MACRON

Domnule Președinte Emmanuel Macron,

Bine ați venit la Chișinău!

Apreciez decizia dumneavoastră de a vizita Republica Moldova – este prima vizită a unui președinte francez în ultimii 24 de ani. E simbolic și faptul că ne vizitați în anul în care marcăm 30 de ani de relații bilaterale diplomatice.

Relația dintre țările noastre a devenit mult mai dinamică, în ultimul an și jumătate. Vă mulțumesc pentru implicarea Dumneavoastră personală în consolidarea acesteia. Contactele frecvente și productive confirmă caracterul special al prieteniei moldo-franceze.

Avem o agendă bilaterală consistentă. Astăzi, guvernele țărilor noastre vor semna trei acorduri importante pentru Republica Moldova.

Convenția cu privire la evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunii fiscale, așteptată de oamenii de afaceri din Moldova și Franța, va fi semnată chiar după această conferință de presă și ne va ajuta pe noi să atragem mai multe investiții franceze în Republica Moldova.

Al doilea este Acordul privind activitățile Agenției Franceze de Dezvoltare, Proparco și Expertise France în Republica Moldova, prin semnarea căruia lansăm oficial cooperarea pentru dezvoltare dintre Moldova și Franța, pe care am inițiat-o anul trecut.

Al treilea acord vizează aprobarea unui contract de credit de 15 milioane de euro din partea Agenției Franceze de Dezvoltare pentru țara noastră. Apreciem acest sprijin bugetar, în special în această perioadă complicată pentru noi.

Agenția Franceză de Dezvoltare și-a anunțat deja intenția de a finanța proiecte în sectoarele energiei regenerabile, feroviar, irigare și aprovizionarea cu apă și canalizare.

Cu sprijinul Agenției va fi reabilitat și modernizat tronsonul de cale ferată Chișinău–Ungheni, care deschide perspectiva conectării rețelei feroviare moldovenești la rețeaua europeană.

Compania Proparco, partenera Agenției Franceze de Dezvoltare, va oferi împrumuturi avantajoase întreprinderilor mici și mijlocii din mediul rural și sectorul agricol. Programul de creditare va sprijini aproximativ 3600 de locuri noi de muncă timp de 5 ani.

Mizăm pe cooperarea între Oficiul Național Silvic francez și Moldsilva pentru susținerea programului de reîmpădurire, care este prioritar pentru noi.

Franța și Moldova au inițiat un dialog bun în domeniul combaterii corupției, inclusiv în domeniul recuperării activelor furate. Cooperarea dintre țările noastre în ultimul an a permis identificarea mai multor bunuri infracționale originare din Moldova pe teritoriul Franței.

Pentru întoarcerea în Moldova a acestor bunuri identificate, trebuie consolidat dialogul instituțional între Centrul Național Anticorupție și Agenția franceză pentru Gestionarea și Recuperarea Bunurilor Sechestrate și Confiscate.

La fel, am inițiat cooperarea dintre Autoritatea Națională de Integritate a Republicii Moldova și Înalta Autoritate Franceză pentru Transparență în Viața Publică.

Carabinierii și polițiștii de frontieră din Moldova, studenții Academiei de Poliție participă la instruiri de specialitate oferite de autoritățile franceze. La rîndul lor, polițiștii francezi lucrează alături de colegii lor moldoveni la punctele de trecere a frontierei noastre, în cadrul misiunii Frontex.

Franța este pentru noi și un partener economic important. În Moldova activează 220 de companii cu capital francez, inclusiv companii mari, cunoscute, în mai multe domenii: telecomunicații, tehnologii informaționale, sectorul agro-alimentar sau cel industrial.

Încurajăm inițiativele companiilor franceze de a investi în domeniul energiei regenerabile în Republica Moldova.

Moldova și Franța au dezvoltat, pe parcursul anilor, o cooperare foarte bună în domeniul educațional și cultural. Moldova este o țară francofonă. Limba franceză e predată în sute de școli din țara noastră. Multe licee din Moldova au clase bilingve, unde o parte din disciplinele școlare sînt studiate în limba franceză.

Alianța Franceză, care activează în Republica Moldova de 30 de ani, și-a deschis recent al cincilea oficiu în orașul Cahul. Filiere francofone funcționează în șase universități moldovenești, cu sprijinul Agenției Universitare a Francofoniei.

Avem contacte foarte bune între oameni. Avem o comunitate mare de cetățeni moldoveni stabiliți în Franța, la studii sau la muncă. În acest context, sîntem interesați să semnăm un Acord în domeniul securității sociale.

Domnule Președinte,

Timp de 30 de ani, Franța a fost alături de Republica Moldova – inclusiv în perioade dificile, așa cum e perioada prin care trecem acum, avînd războiul Rusiei împotriva Ucrainei la hotarul nostru.

Moldova a condamnat ferm agresiunea militară rusă, am pledat pentru restabilirea păcii. Din prima zi, moldovenii și-au deschis inima și casele pentru sute de mii de refugiați ucraineni. Instituțiile de stat, societatea civilă, cetățenii de rînd s-au solidarizat cu oamenii din Ucraina, într-un gest de unitate fără precedent. Aproape 80 de mii de ucraineni – copii, femei vîrstnici – rămîn și acum în țara noastră.

Mulțumim Franței pentru cele 37 de tone de ajutor umanitar destinat refugiaților, cele 17 generatoare electrice, distribuite spitalelor din Republica Moldova, dar și pentru decizia de a reloca 2500 de refugiați.

Apreciem, de asemenea, rolul Franței care a organizat, alături de Germania și România, Platforma pentru susținerea Moldovei pentru a ne ajuta să depășim consecințele războiului și ale crizei energetice cu care se confruntă țara noastră.

În pofida tuturor greutăților, vrem să sporim eforturile noastre de a schimba în bine viața oamenilor din Republica Moldova. Am inițiat reformarea sectorului justiției și procuraturii pentru a oferi cetățenilor și mediului de afaceri garanția că drepturile și proprietățile lor sînt protejate. Am început procesul de evaluare externă extraordinară în sectorul judecătoresc.

Lucrăm la consolidarea democrației în țara noastră. Moldova a urcat cu 49 de poziții în Indicele global al libertății presei în doar un an și se regăsește acum la doar 14 poziții distanță de Franța. Întreprindem acțiuni ferme pentru consolidarea capacităților instituțiilor de stat, dar și pentru facilitarea investițiilor și îmbunătățirea climatului investițional din Republica Moldova.

Avem o cooperare foarte bună, în toate domeniile, cu Uniunea Europeană, care este principalul partener economic și de dezvoltare al țării noastre. Economia noastră este tot mai interconectată cu cea europeană. Înspre Uniunea Europeană merg două treimi din exporturile moldovenești.

În acest context, sîntem recunoscători Comisiei Europene și statelor membre pentru decizia de a facilita accesul mai mare pe piața europeană al fructelor și altor produse din Moldova care au pierdut piețele din Est, din cauza războiului.

Republica Moldova este o țară europeană, cu oameni care împărtășesc valorile europene, o țară care va avea, fără îndoială, un viitor european. Pe 3 martie 2022, Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană. Pentru noi, aderarea la Uniunea Europeană este opțiunea strategică de a rămîne parte a lumii libere, mai ales în contextul actual de securitate.

Sperăm că cererea noastră va fi sprijinită de statele membre ale Uniunii Europene la summitul de la Bruxelles din 23-24 iunie.

Contăm, domnule Președinte, pe susținerea continuă a Franței pentru statutul de țară candidată a Republicii Moldova. În condițiile dificile în care ne aflăm, acest pas important ne va ajuta să continuăm reformele inițiate și consolidarea democrației noastre.

Știm că integrarea europeană a Republicii Moldova va fi un proces lung și complex, care va cere eforturi susținute. Vreau să fie clar: noi nu căutăm scurtături în acest proces. Sîntem pregătiți să ne facem temele – și vrem să fim apreciați după merit, după rezultatul muncii noastre.

În acest context, salutăm inițiativa Dumneavoastră vis-a-vis de Comunitatea Politică Europeană, pe care o susținem și din care vrem să facem parte. Aceasta nu este o alternativă pentru parcursul nostru european, ci o inițiativă complementară, care ne va ajuta în procesul de integrare europeană.

Ne dorim consolidarea parteneriatului nostru cu Uniunea Europeană în domeniul politic și de securitate. Republica Moldova vrea să fie un contribuitor, o parte a soluțiilor pentru problemele europene. Nu dorim să fim doar un consumator de beneficii – vrem să fim un stat care contribuie la o Europă mai puternică, mai integrată, mai influentă pe plan global. Și continuăm să demonstrăm acest lucru, inclusiv prin aportul guvernului și al societății noastre la gestionarea crizei refugiaților și a efectelor războiului.

Împreună, putem contribui la o Uniune Europeană care trebuie să devină un veritabil actor geopolitic în serviciul păcii, drepturilor omului, securității și stabilității, și să dispună de instrumentele necesare pentru a face față tuturor provocărilor.

Parcursul european al Republicii Moldova, continuarea reformelor pe intern, consolidarea dialogului politic și de dezvoltare între Moldova și Franța – pentru toate acestea avem nevoie, întîi de toate, de pace. Eforturile comunității internaționale trebuie orientate acum spre oprirea agresiunii ruse și restabilirea păcii în Ucraina. Trebuie să oprim măcelul, să salvăm viețile oamenilor curajoși din Ucraina – și să protejăm astfel libertatea și bunăstarea Europei.