DECLARATIA DE PRESA A PRESEDINTEI MAIA SANDU DUPA INTREVEDEREA CU PRESEDINTELE REPUBLICII LITUANIA, GITANAS NAUSEDA

Domnule Președinte Nauseda,

Bine ați revenit la Chișinău! Mă bucur să vă salut din nou aici, la un an după vizita oficială în Republica Moldova.

Vizita Dumneavoastră vine într-un context total diferit pentru țara noastră și pentru regiune, ca urmare a războiului pornit de Rusia împotriva Ucrainei acum două luni și jumătate. Apreciem solidaritatea Dumneavoastră.

Am văzut cu toții atrocitățile comise în aceste două luni în multe dintre orașele și satele din țara vecină. Tragedia ucraineană ne privește pe fiecare. Moldova a condamnat ferm agresiunea militară a Federației Ruse și, din prima zi, am chemat la oprirea luptelor.

Am discutat cu domnul Președinte despre situația creată în acest context în Republica Moldova. Noi monitorizăm cu atenție evoluția lucrurilor, iar instituțiile statului muncesc în regim sporit și fac totul pentru a nu admite destabilizarea situației în țara noastră. La fel, sîntem în contact permanent cu partenerii și prietenii noștri din exterior.

Analizele noastre și cele ale partenerilor arată că, astăzi, Republica Moldova nu este în pericol. Însă noi rămînem vigilenți. Prioritatea autorităților este păstrarea păcii, viața și siguranța cetățenilor.

Moldovenii nu au stat departe de tragedia vecinilor ucraineni. Oamenii noștri s-au mobilizat, s-au solidarizat cu refugiații din Ucraina și i-au primit în casele lor. Peste 90 de mii dintre ei, jumătate din care sînt copii, rămîn și acum în Republica Moldova. Un număr foarte mare pentru o țară mică.

Știm că și Lituania găzduiește un număr mare de refugiați din Ucraina. În timpuri complicate, trebuie să oferim ajutor celor care au nevoie de el, e firesc și omenește să facem asta. Lituania ne-a oferit și nouă un sprijin de 750.000 de euro, pentru a acoperi o parte din cheltuielile de întreținere a refugiaților. Vă sîntem recunoscători pentru acest ajutor.

Domnule Președinte,

Războiul din Ucraina afectează mult Republica Moldova, deja lovită crunt de efectele pandemiei și de creșterea prețurilor la produse și resurse energetice. S-au oprit importurile și exporturile spre piețele din Est. Astfel, deschiderea pieței europene, pieței lituaniene pentru produsele moldovenești ar reprezenta un ajutor direct și clar pentru antreprenorii noștri.

La fel, am aprecia admiterea tranzitului transportului rutier de mărfuri din Moldova, fără acte permisive. Vom susține astfel transportatorii moldoveni care, din cauza războiului, nu au acces la rutele tradiționale.

Știu că putem conta pe sprijinul Lituaniei în aceste solicitări. Țara dumneavoastră este o prietenă fidelă și sinceră a Republicii Moldova. Apreciem cooperarea noastră bilaterală și vrem să o consolidăm în continuare.

Avem o bună cooperare sectorială, în domeniul agriculturii, ordinii publice și apărării. Vrem să continuăm colaborarea în domeniul combaterii riscurilor hibride și al dezinformării, unde experiența Lituaniei ne va fi foarte utilă. Am dori să dezvoltăm contactele și cooperarea la nivelul autorităților locale moldovenești și lituaniene.

Lituania oferă burse de studii pentru moldoveni - 98 de militari din Republica Moldova sînt bursieri ai Academiei militare din Lituania.

Apreciem faptul că Republica Moldova se numără printre statele prioritare pentru asistența externă oferită de Guvernul de la Vilnius. Lituania a sprijinit, pe parcursul anilor, programe de dezvoltare în domeniul bunei guvernări și consolidării societății civile în țara noastră, în valoare de peste un milion de euro. În prezent un asemenea program este realizat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Vedem sprijinul Lituaniei în procesul de modernizare a instituțiilor și a sectoarelor-cheie, în managementul frontierei și în instruirea militarilor și polițiștilor. Experiența de transformare democratică și economică a Lituaniei, consecvența cu care țara Dumneavoastră a parcurs drumul către Uniunea Europeană rămîn exemple elocvente de bune practici și pentru Moldova.

Avem, de asemenea, un bun potențial de creștere în relațiile economice și comerciale, precum și în consolidarea contactelor sociale și culturale dintre țările noastre. Dar pentru asta avem nevoie de pace.

Stimate Domnule Președinte,

În pofida numeroaselor crize cu care ne confruntăm, vrem să dezvoltăm Republica Moldova, să consolidăm reziliența statului și să le oferim cetățenilor un parcurs și un viitor european. Războiul ne-a convins că nu avem timp de pierdut - trebuie să avansăm rapid spre scopul propus.

De aceea, pe 3 martie, Republica Moldova a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană. Sîntem pregătiți să depunem, în cîteva zile, și a doua parte a chestionarului de aderare completat. Sperăm să primim avizul pozitiv al Comisiei Europene și al statelor membre la cererea noastră. Și pentru că Lituania a susținut mereu aspirațiile europene ale Republicii Moldova, contăm și acum pe sprijinul Dumneavoastră și al Guvernului de la Vilnius pentru obținerea statutului de țară candidat.

Știm că procesul de integrare europeană înseamnă, înainte de toate, foarte multă muncă. Acest proces înseamnă eforturi susținute, comune, ale instituțiilor publice, ale mediului de afaceri, ale societății civile și ale cetățenilor, pentru a aduce în ordine țara. Sîntem pregătiți să lucrăm cu dăruire, atît timp cît va fi nevoie, în această direcție.

Alegerea noastră e Uniunea Europeană, pentru că Uniunea Europeană este, prin excelență, un proiect de pace, o familie pașnică și prosperă a statelor europene. Iar o țară mică și vulnerabilă, precum este Republica Moldova, s-ar simți mai în siguranță ca parte a acestei familii.

Domnule Președinte,

Mulțumim frumos Lituaniei pentru sprijinul constant oferit țării noastre în toți anii de Independență. Prețuim acest sprijin și dorim să consolidăm și creștem parteneriatul nostru bilateral. Dar pentru aceasta avem nevoie, acum, de pace. Și comunitatea internațională trebuie să facă totul pentru a opri ofensiva militară rusă și pentru a restabili pacea în țara vecină. Trebuie să oprim crimele și distrugerile războiului. Să dăm prioritate solidarității și ajutorului reciproc pentru salvarea vieților.

Să pledăm, zilnic, pentru acest lucru. Este datoria noastră față de oamenii din Ucraina, față de cetățenii noștri, față de generațiile prezente și viitoare care merită să trăiască într-o lume pașnică, liberă și prosperă.