DECLARAŢIA Uniunii Naţionale a Veteranilor Războiului pentru Independenţă din Republica Moldova
Uniunea Naţională a Veteranilor Războiului pentru Independenţă din Republica Moldova este îngrijorată de atacurile fără precedent ale autorităţilor separatiste de la Tiraspol asupra liceelor cu predare în limba română din stînga Nistrului.
Este de-a dreptul inadmisibil, provocator şi chiar josnic ca forţele de ordine ale autoproclamatei republici nistrene să-i reţină pe directorul şi contabila de la Liceul „Lucian Blaga” din Tiraspol pe motivul că, chipurile, aceştia, în conformitate cu aşa-zisele legi ale regiunii, trebuiau să declare sumele de bani destinate achitării salariilor lucrătorilor instituţiei de învăţămînt.
Nu încape nici o îndoială că, deşi dreptul la educaţie este unul fundamental, autorităţile transnistrene, prin acţiunile lor, încearcă să îngrădească accesul la studii al elevilor şi înrăutăţesc condiţiile de desfăşurare a procesului de instruire în şcolile cu predare în grafia latină din regiune, iar angajaţii liceului sînt expuşi unor presiuni psihologice, deoarece pe motivul că nu le prezintă documentele privind situaţia financiară a instituţiei.
Cazul a ajuns şi în vizorul Parlamentului European, care pe 6 februarie a adoptat o rezoluţie în care a solicitat respectarea deplină a dreptului la educaţie şi renunţarea la orice tip de presiune împotriva instituţiilor de învăţămînt cu predare în limba română din regiunea transnistreană.
A luat atitudine faţă de aceste acţiuni şi Ministerul Educaţiei, care le-a calificat drept inacceptabile şi conduc la înrăutăţirea situaţiei şcolilor cu predare în grafia latină, iar Procuratura Generală a intentat un dosar penal pe faptul privării ilegale de libertate a directorului Liceului “Lucian Blaga" din Tiraspol şi a altor doi angajaţi, urmînd să identifice cercul de persoane care este implicat în această afacere.
Cu toate acestea, autorităţile de la Tiraspol nu numai că nu se conformează normelor de drept internaţional, dar continuă să exercite presiuni asupra instituţiilor de învăţămînt din regiune subordonate Chişinăului. Astfel, taxa pentru chiria clădirii în care se află liceul a fost majorată cu peste 7000 de lei, autorităţile separatiste procedînd similar şi faţă de gimnaziul din Corjova, care a fost obligat să plătească lunar cîte 35 de mii de lei pentru spaţiul închiriat, cu 8000 mai mult decît pînă acum.
Este evident faptul că în spatele acestor acţiuni stă Federaţia Rusă, care face presiuni asupra Chişinăului, încercînd să împiedice cursul proeuropean al Republicii Moldova. Autorităţile de la Moscova şi-au dat arama pe faţă atunci cînd Grigori Karasin, viceministrul rus de externe, a declarat că în cazul în care Republica Moldova va semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, reintegrarea Transnistriei va deveni imposibilă.
Uniunea Naţională a Veteranilor Războiului pentru Independenţă din Republica Moldova consideră că în situaţia creată autorităţile de la Chişinău ar trebui să solicite mai activ sprijinul partenerilor ei strategici în soluţionarea diferendului transnistrean, iar în cazul în care în care nici aceasta nu va da rezultatele scontate, să iniţieze procedura de modificare a Constituţiei şi să adere la Blocul Nord-Atlantic.
Eduard MAICAN,
preşedintele Uniunii Naţionale a Veteranilor Războiului pentru Independenţă din Republica Moldova
Chişinău, 16 februarie 2014