DECLARAŢIA PRECOMPLETATĂ

Cea mai simplă metodă de prezentare a informaţiei despre venituri şi de plată a impozitelor

FOTO: Ion Prisăcaru, Şeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat

Conducerea fiscului din ţară este pornită în mod serios să simplifice şi să reducă volumul formalităţilor pe care trebuie să le execute contribuabilii, să-i apere pe aceştia de eventualele abuzuri ale funcţionarilor din acest sistem. După ce acum cîteva săptămîni am comunicat că a fost lansat un nou serviciu „E-factura”, prin intermediul căruia agenţii economici pot să obţină formularele facturilor nemijlocit în birou sau la domiciliu prin internet, iată că Inspectoratul Fiscal Principal de Stat vine cu încă o surpriză plăcută pentru plătitorii de impozite. Este vorba de declaraţia precompletată, care potrivit explicaţiei lui Ion Prisăcaru, şeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, reprezintă o procedură ce are menirea de a uşura simţitor procesul de depunere a declaraţiei cu privire la impozitul pe venit de către persoanele fizice şi de plată de către acestea a impozitului respectiv.

 Potrivit şefului fiscului din ţară, aceasta este o aplicaţie accesibilă tuturor persoanelor fizice care dispun de cheia electronică care asigură realizarea unei declaraţii precompletate cu date ce se conţin în sistemul informaţional al serviciului fiscal, incluzînd informaţia privind rechizitele bancare,conform cărora se va putea plăti impozitele în bugetul de stat, precum şi a datoriilor mai vechi faţă de vistieria ţării.

Adică, acum, operînd cu un anumit cod, cheia electronică, ai posibilitatea să accesezi prin internet un file, în care se conţin datele despre veniturile tale de anul trecut, şi, în cazul în care nu ai mai obţinut şi alte cîştiguri băneşti, în afară de cele de la locul de muncă de bază, confirmi prin propria semnătură autenticitatea declaraţiei privind veniturile, după care transferi suma de bani pe care o datorezi statului, calculată în baza veniturilor obţinute. Însă, în situaţia în care mai ai nişte cîştiguri suplimentare faci modificările necesare în declaraţia care există deja în sistemul informaţional al serviciului fiscal şi, implicit, execuţi plata impozitelor. Totul se face la computer, prin internet, contribuabilul fiind scutit de obligaţia de a bate de mai multe ori pragurile funcţionarilor fiscali, de a pierde timpul în zadar.

 La fel, Ion Prisăcaru a mai comunicat că declaraţiile precompletate vor fi puse şi la dispoziţia plătitorilor de impozite din localităţile îndepărtate ale ţării, în care încă nu este accesibil internetul. Formularele respective în variantă tipărită vor fi expediate în toate oficiile din ţară ale întreprinderii de stat „Poşta Moldovei”, conform unui acord încheiat cu această organizaţie. Aici , contribuabili vor putea să completeze declaraţia precompletată, s-o semneze şi să plătească impozitele.

 Veronica Vragaleva, şefă de direcţie la Inspectoratul Fiscal Principal de Stat, a relatat că declaraţia precompletată, ca procedură de declarare a veniturilor de către persoanele fizice, se aplică deja în 15 state ale Uniunii Europene. Suedia a fost prima ţară care a pus în aplicare acest serviciu fiscal şi, desigur, experienţa bogată a acesteia în acest domeniu a fost principala sursă de „inspiraţie” a conducerii fiscului nostru.

Vlad LOGHIN