De necrezut! S-a născut în 1677 și a decedat în 1933, a fost căsătorit de 23 de ori și a avut 180 de copii

Singurul bărbat din lume despre care se ştie că a ajuns la vîrsta de 256 de ani a fost un chinez. Conform unui articol din anul 1930, apărut în ziarul New York Times, Wu Chung-chieh, un profesor din cadrul Universităţii Chengdu, a descoperit în arhiva Guvernului Imperial Chinez, din anul 1827, că vîrsta chinezului Li Ching-Yuen este una incredibilă, scrie InfoALERT.ro.

Întrebat de ziariștii americani cît este de bătrîn, Li Ching-Yun susținea că are 197 de ani și că s-a născut la  2 Martie 1677. El le-a povestit că, pe parcursul vieții, îngropase nu mai puțin de 23 de neveste și crescuse peste 180 de descendenți.

Povestea părea incredibilă, dar cercetătorii de la Universitatea Minkuo au descoperit înregistrări care dovedeau că Li se născuse chiar mai devreme, în 1677. Mai mult, registrele oficiale dovedeau că Guvernul imperial chinez l-a felicitat cu ocazia împlinirii a 150 de ani, apoi a 200 de ani. Însă au rămas semne de întrebare dacă era vorba despre una și aceeași persoană.

Li era un instructor de arte marțiale și cunoștea foarte bine plantele medicinale. El a declarat că secretul longevității este ”să păstrați o inimă liniștită, stați așezați ca o broască țestoasă, mergeți rapid ca un porumbel și dormiți ca un cîine”. Dieta lui era bazată pe orez și consuma frecvent vin.

Li Ching-Yuen se ocupa cu medicina ierburilor, era maestru de arte marțiale și, de asemenea, oamenii îl consultau pentru sfaturi înțelepte.

Potrivit legendelor, Li Ching Yuen ar fi început încă de la vîrsta de 10 ani să culeagă plante medicinale din munți, învățînd secretele acestora de prelungire a vieții. Timp de aproximativ 40 de ani, a trăit consumînd ciuperci Ling Zhi, fructe goji, ginseng sălbatic, troscot chinezesc, gotu kola (centella asiatică) şi vin din orez (sake). În 1749, la vîrsta de 71 de ani, s-a alăturat Armatei chineze ca profesor de arte marţiale.

În 1927, Li Ching Yuen a fost invitat de generalul Yang Sen să-l viziteze la Wan Xian, Szechuan, unde a fost fotografiat, portretul devenind celebru.

În ciuda vîrstei, chinezul avea un aspect ce nu-i trăda deloc etatea, el arătînd mai degrabă ca un bărbat de 60 de ani. Adevărul despre vîrsta lui nu a fost deslușit nici pînă astăzi.

Cu cîteva zile înainte să moară, un general chinez l-a rugat pe Li Ching-Yuen să îi învețe pe soldații săi arte marțiale. Generalului nu îi venea să creadă cu cîtă iuțeală se mișca încă Yuen, chiar dacă era la o vîrstă incredibilă. La cîteva zile după ce a făcut acest antrenament cu soldații, Li-Ching Yuen a încetat din viață, la data de 6 Mai 1933. Li-Ching Yuen ar fi spus: „Am făcut tot ce era de făcut în această viață. E timpul să plec acasă acum.”

După moartea lui Li, generalul Yang Sen a investigat legendele despre vîrsta lui şi a publicat un raport cu rezultatul cercetărilor.

Unul dintre discipolii săi, Da Liu, a spus povestea Maestrului Li: Pe cînd acesta avea 130 de ani, a întîlnit în munți un pustnic mult mai în vîrstă, care l-a învăţat Baguazhang (un stil de arte marțiale intern) şi un set de Qigong (sistem chinezesc antic de cultivare a sănătăţii) cu instrucțiuni pentru respirație, mișcări coordonate cu sunete specifice şi recomandări pentru dietă. Da Liu a mărturisit că maestrul său i-a spus că longevitatea sa „se datorează faptului că a făcut aceste exerciții în fiecare zi – regulat, corect şi cu sinceritate – timp de 120 de ani“.