DE CE OAMENII DIN ACEST ORAS ITALIAN TRAIESC MAI MULT DE 100 DE ANI?

Ei nu fac sport, fumează şi nu sînt nici foarte slabi

În Sudul Italiei, pe coasta de Vest, există un oraş micuţ numit Acciaroli. Cu o populaţie de aproximativ 2.000 de oameni, oraşul este domiciliul la aproximativ 300 de locuitori care au reuşit să trăiască mai mult de 100 de ani. În contextul în care, în celelalte părţi ale lumii, procentul de centenari este de 0,2 %, este clar că în Acciaroli se întîmplă ceva aparte. Pentru prima dată, cercetătorilor li s-a permis accesul în oraş pentru a investiga acest fenomen – existenţa unui procent de circa 15% de cetăţeni care au peste 100 de ani.

"Sîntem primul grup de cercetători cărora li s-a dat permisiunea de a studia populaţia din Acciaroli, Italia", a declarat un membru al echipei, cardiologul Alan Maisel, de la Universitatea din California. Maisel şi colegii săi vor lucra cu centenarii din Acciaroli pentru a-şi da seama ce-i face atît de diferiţi faţă de restul populaţiei mondiale, ei vor cerceta specificul lor genetic, factori stilului de viaţă, precum obiceiurile alimentare, exerciţiile pe care le fac sau o combinaţie unică dintre acestea două. "Scopul acestui studiu pe termen lung este de a afla de ce acest grup format din 300 de indivizi trăieşte atît de mult timp. Se vor efectua analize genetice complete şi se vor examina comportamentul, stilul de viaţă, precum dieta şi exerciţiile fizice", explică Maisel.

Populaţia de aici este, de asemenea, cunoscută pentru rate scăzute ale bolilor de inima şi Alzheimer. Potrivit cercetătorului Maisei, dintre acele persoane care au trecut de 100 de ani, aproximativ 20 la sută au ajuns şi la vîrsta de 110 ani. "Ceea ce m-a şocat este că eu nu văd oameni care să alerge dimineaţa. Nu văd oameni activi care să facă exerciţii. Nu-i văd să înoate", spune cardiologul, adăugînd că mulţi dintre rezidenţii vîrstnici sînt fumători şi au exces de greutate. După presupunerile lor, oamenii din Acciaroli sînt posesori ai unor gene bune şi urmează o dietă extraordinară. Populaţia locală adoptă o dietă mediteraneană bogată în peşte, ulei de măsline şi rozmarin.

"Rozmarinul nu numai că este bogat în calciu, fier şi vitamina B, de asemenea, testele de laborator au constatat că are proprietăţi antioxidante şi conţine compuşi anti-inflamatorii. Studiile suplimentare sugerează că rozmarinul poate acţiona ca un agent anti-tumoral", a declarat Giulia Aloisio Rafaiani. "Ei folosesc rozmarin în aproape tot ce gătesc. Studiile ştiinţifice au demonstrat că această plantă previne disfuncţia cognitivă şi unele procese de îmbătrînire", a declarat Maisel. Un alt ingredient cheie potenţial pentru longevitate este anşoa. "Toată lumea mănîncă anşoa. Mie îmi place salata Caesar, dar nu credeam că ea mă va ajuta să trăiesc pînă la 110 ani", spune Maisel.

Maisel şi colegii săi vor analiza probele de sînge de la populaţia indigenă, şi anume indicii genetici, pentru a înţelege mai bine dieta lor, stilul de viaţă şi obiceiurile lor. Ei vor examina, de asemenea, bioindicatorii de proteine ​​care sînt legaţi de riscul bolilor de inimă, Alzheimer, bolile de rinichi şi cancer.

Sursa: Science Alert

01.02.25 - 12:17
01.02.25 - 12:25
01.02.25 - 12:26
01.02.25 - 12:18
01.02.25 - 12:22
01.02.25 - 12:21
01.02.25 - 12:28
01.02.25 - 12:30
02.02.25 - 14:37
02.02.25 - 14:32
02.02.25 - 14:40
02.02.25 - 14:34
02.02.25 - 14:42
03.02.25 - 12:51
03.02.25 - 12:55