DE CE MUNICIPALITATEA OBLIGA TOTI PASAGERII SA POARTE MASCA IN TRANSPORTUL PUBLIC

La Chișinău, de luni, toți pasagerii sînt obligați să poarte mască în transportul public, chiar dacă Organizația Mondială a Sănătății recomandă doar persoanelor bolnave să facă acest lucru. Solicitat de IPN, Tudor Gîrbu, secretar al Celulei de criză a municipiului Chișinău, a declarat că la baza deciziei a stat experiența internațională, a unor țări ca România, Cehia, Slovenia, dar și situația epidemiologică din Chișinău, unde sînt cei mai mulți bolnavi de COVID-19, iar numărul este în creștere pe zi ce trece.

„De luni vor veni toți masiv la muncă și va fi un haos în transportul nostru. Noi nu vom mai putea ține piept, nici cu carabinierii, nici cu poliția. Toți o să vrea să intre și să ajungă cît mai operativ la serviciu”, a spus Tudor Gîrbu. Dacă oamenii nu se vor conforma, nu vor purta mască, poliția va aplica amenzile stabilite pentru provocarea răspîndirii bolii epidemice.

Într-un comentariu pentru IPN la același subiect, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a menționat că recomandările OMS se referă la toate țările din regiunea europeană, însă fiecare țară poate lua propriile decizii în funcție de situația epidemiologică.

Organizația Mondială a Sănătății a venit cu mai multe recomandări pentru persoanele care sînt nevoite să folosească transportul public pentru a ajunge la muncă în perioada de epidemie. OMS menționează că, dacă sînteți sănătos, nu e nevoie să purtați mască în mijloacele de transport în comun. Purtați mască numai dacă tușiți sau strănutați. Dacă purtați mască, trebuie să se cunoască cum să fie folosită și aruncată. Nu există necesitatea purtării mănușilor din cauciuc, atunci cînd mergeți în transportul public, întrucît acestea nu previn infecția cu COVID-19.

OMS recomandă oamenilor să nu urce în transportul în comun dacă au febră, tuse sau dificultăți de respirație. În așa caz, să stea acasă și să sune medicul, în conformitate cu recomandările naționale.

Chiar și pentru persoanele sănătoase care folosesc transportul public, se recomandă, pe cît e posibil, evitarea orelor de vîrf, păstrarea distanței de cel puțin 1 m de ceilalți călători. Evitarea atingerii balustradelor și a altor suprafețe, iar dacă totuși se face acest lucru se recomandă folosirea unui șervețel, care la fel, va fi ulterior aruncat într-un coș de gunoi cu capac. Este importantă evitarea atingerii ochilor, nasului și gurii.

Cînd persoana coboară dintr-un mijloc de transport în comun sau un taxi, trebuie să fie dezinfectate mîinile cu o soluție pe bază de alcool sau să fie spălate cu apă și săpun imediat ajuns la destinație.

Sursa: IPN