De ce Dodon si Voronin nu vor securizarea frontierelor nationale?

Isterie pro-rusească după o declarație favorabilă suveranității Țării

 Mihai CONȚIU

 În ziua de 6 Iunie, cu prilejul unei vizite efectuate la Chișinău, Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților din România, a declarat: „Cred că Republica Moldova nu are nevoie de un ajutor militar (din partea României). Din cîte cunosc eu, Constituția Republicii Moldova conferă statutul de neutralitate, în schimb este nevoie de securizarea frontierelor, cu beneficiu pentru întreaga Europă. Aici cred că este o zonă în care România să se implice și mai mult alături de Republica Moldova. Ca să fie mai exact, România este un scut pentru Moldova și așa trebuie să fie”.

Rugăm cititorii să recitească, eventual, rîndurile de mai sus, iar asta pentru a constata, și mai bine, contradicția colosală dintre declarația firească și necesară a oficialului român și reacțiile virulente, agresive și rupte de realitate ale lui Igor Dodon și ale comuniștilor lui Vladimir Voronin!

În replica sa, Igor Dodon a spus răspicat că prin declarația în cauză „se pregătește o conexiune militară și politică a Republicii Moldova la teritoriul României, cu renunțarea la neutralitate”. „Se vede foarte clar că (…) merg pe scenariul ucrainean, provocînd destabilizarea intenționată a situației, iar unii factori politici din Occident vor să folosească moldovenii drept carne de tun în lupta geopolitică ce se dă acum în această regiune”. ”De fapt, toate aceste procese de înarmare și această isterie antirusească se face în mod special, pentru a justifica prezența unor trupe străine de factură NATO pe teritoriul Republicii Moldova”.

Halucinant, nu? Parcă textul rostit de Dodon ar fi fost scris de Putin!

La rîndul lor, comuniștii lui Voronin ”sunt siguri” că „România nu a abandonat planurile sale revanșiste pentru Moldova suverană și se așteaptă să profite de situația politico-militară dificilă din regiune, pentru a le implementa”, cerînd Bucureștiului, culmea-culmilor!, ”să-și ceară scuze oficiale”. Comuniștii moldoveni consideră că astfel de declarații din partea Bucureștiului oficial sunt ”un factor de pregătire a opiniei publice pentru o eventuală intervenție militară în Moldova”.

În declarațiile lor delirante, fără nici o legătură cu realitatea/necesitatea invocată de oficialul român, cu evidente accente pro-rusești isterice, Dodon și comuniștii fac conexiune și cu declarația ministrei britanice de Externe, Liz Truss, care a declarat că ”Moldova trebuie echipată conform standardelor NATO, pentru a putea face față unui eventual atac din partea Rusiei”.

Unde, în declarațiile oficialului român și a ministrei britanice de Externe, se regăsește măcar un firicel logic în favoarea acuzelor isterice și mincinoase ale lui Dodon și ale comuniștilor? Nicăieri! În realitatea evidentă, Ciolacu recunoaște neutralitatea Moldovei și vorbește strict despre necesitatea vitală de securizare a frontierelor. Păi acesta nu este un deziderat major, de importanță națională pentru orice Țară din lume? De ce Dodon și Voronin nu vor securizarea frontierelor naționale și echiparea militară a Moldovei conform standardelor NATO?

Oare pentru ca Rusia lui Putin să intre ca în brînză în Moldova? Oare pentru ca armata rusă de ocupație din Transnistria să se simtă protejată la maxim? Oare nu din aceleași motive se revoltă că România, ca membră a NATO și a UE, poate fi un scut pentru neutralitatea Republicii Moldova? Logic, din perspectiva interesului național, a integrității și suveranității Țării, aceste, inițiative, intenții ar trebui să-i satisfacă pe deplin pe Dodon și Voronin dacă, într-adevăr, sunt stataliști așa cum i-au dus de nas pe moldoveni ani la rînd.

Prin pozițiile lor, Dodon și Voronin nu doar că nu sunt stataliști, ci inamici ai independenței Țării, prin alierea lor cu agresiunea și genocidul ordonat de Putin în Ucraina, prin nedenunțarea prezenței ilegale a armatei ruse de ocupație în Transnistria, dar și prin acțiunile și declarațiile lor menite să constituie o ”justificare” pentru Rusia, ca să atace Moldova pentru ”a o denazifica”, așa cum procedează în Ucraina!

Să nu uităm că tot prin război a intrat armata rusă în Transnistria, de unde nu mai vrea să plece, iar Dodon și Voronin consideră că ”e un drept al Rusiei”. Despre Dreptul Statului Republica Moldova nu scot o vorbă! Ei îl consideră pe Zelenski „criminal și vinovat” pentru că se apără de rusul criminal care a venit în casa ucraineanului, i-a bombardat-o, i-a violat soția și copiii și l-a ucis și pe el. Ei consideră că Zelenski ar fi putut fi nevinovat dacă accepta din start agresiunea rusă și s-ar fi predat necondiționat. Oare tot așa de ”nevinovați” ar dori să fie Dodon și Voronin dacă rușii ar intra în casele lor și ar proceda la fel ca și în casele ucrainenilor?