DANSUL, O TERAPIE CU BENEFICII FIZICE, PSIHICE SI SOCIALE

Dansul combină în cel mai plăcut mod mişcarea cu muzica şi comunicarea, aducînd bună dispoziţie şi sănătate. În zilele noastre, dansul este una dintre cele mai bune metode de descărcare emoţională, de eliminare a stresului, de slăbire, dar şi de îmbunătăţire a comunicării între parteneri. Terapia prin dans generează armonie între corp-minte-emoţii.

Prin mişcare creşte abilitatea de a-ţi exprima sentimentele şi ideile şi poţi să stabileşti mai uşor relaţii interpersonale. În plus, dansul energizează întregul corp şi deblochează tensiunile acumulate în muşchi prin posturi greşite sau chiar tensiunile nervoase.

Practic orice tip de dans ajută în procesul de slăbire, căci cuprinde mişcări ce pun în acţiune mai multe grupe de muşchi simultan. De aceea, cei care iubesc să danseze şi chiar pun în practică această pasiune sînt întotdeauna mai supli. În timp ce dansăm, stresul organismului se consumă, iar muşchii se relaxează.

Există chiar tehnici de meditaţie prin dans pentru că specialiştii au observat că mişcarea pe ritm de muzică echilibrează psihicul şi elimină tensiunile emoţionale acumulate. Dansul aduce astfel voie bună şi combate cu succes tulburările psihice ca depresia sau anxietatea. Tracţiunile şi presiunile musculare din timpul dansului nu ajută doar la obţinerea unui tonus bun al grupelor de muşchi, ci şi la întărirea oaselor şi chiar prevenţia osteoporozei. Pentru copii, dansul ajută în procesele de creştere a oaselor şi a muşchilor, previne afecţiunile coloanei vertebrale precum scolioza şi ajută la o creştere şi dezvoltare armonioasă a copilului.

Dansul, ca şi alte tipuri de mişcare sau sporturi, are capacitatea de a încetini procesele de îmbătrînire. Reduce stresul organic şi psihic.

Dansul este un bun protector cardiovascular, atît prin efectele mişcării asupra vaselor şi inimii, cît şi prin eliminarea tensiunilor psihice care ne pot afecta. În timpul dansului, bătăile inimii cresc uşor, circulaţia se intensifică, se amplifică oxigenarea organismului şi tonusul cardiovascular devine mai bun. Spre deosebire de alte sporturi de performanţă, dansul nu duce în timp la modificări patologice ale vaselor şi/sau ale inimii, de exemplu hipertrofia musculaturii inimii, una din cele mai frecvente probleme pe care le ridică sportul de performanţă, inclusiv fotbalul.

Sursa: doctorexpres.ro