CURTEA CONSTITUTIONALA ARE UN NOU PRESEDINTE

Curtea Constituțională are un nou președinte. Este vorba despre judecătoarea Domnica Manole, care a fost aleasă pe 23 aprilie în calitate de președinte a CC, în urma destituirii lui Vladimir Țurcan.

Într-o hotărîre publicată pe pagina electronică a Curții se menționează că Vladimir Țurcan a fost destituit din funcția de preşedinte al CC ca urmare a exprimării votului de neîncredere. Hotărîrea este definitivă, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial.

Potrivit unei alte hotărîri, Domnica Manole a fost aleasă, prin vot secret, în calitate de președintă a Curții, pe un termen de trei ani, cu majoritate de voturi. De asemenea, hotărîrea este definitivă, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial.

Fostul deputat al Partidului Socialiștilor, Vladimir Țurcan, desemnat judecător constituțional de către Parlament, a fost ales pe 19 august, în calitate de președinte al Curții Constituționale.

În aceeași zi, CC a suspendat Legea adoptată de majoritatea parlamentară prin care a fost ratificat Acordul privind creditul în sumă de 200 mln euro, oferit de Republicii Moldova de către Federația Rusă, ca răspuns la sesizarea opoziției parlamentare.

Sursa: IPN