Cunoscutul artist Victor Socaciu a murit la doar 68 de ani

Victor Socaciu a murit Luni. Celebrul artist avea mai multe probleme de sănătate. De altfel, în trecut, Socaciu a suferit un transplant de rinichi. Socaciu nu a fost doar muzician şi prezentator, ci şi om politic şi diplomat, în perioada 2008-2017.

Victor Socaciu avea 68 de ani. În luna Aprilie, a fost internat în spital, fiind diagnosticat cu COVID-19. Cu cîteva zile înainte de a fi diagnosticat şi internat, Victor Socaciu participase la un festival de folk care s-a desfăşurat în mare parte online. În 2009, a suferit un dublu transplant de rinichi, iar cazul său a ridicat suspiciuni privind lista de aşteptare a pacienţilor.  

Victor Socaciu a avut un mandat de deputat în Parlamentul României, fiind ales pe listele PSD, în 2008. La doi ani de la terminarea mandatului de deputat, Victor Socaciu a fost numit de Guvernul Ponta consul general la Montreal  (Canada). Acesta a fost rechemat acasă în 2017.  

Cîntăreţ, compozitor, prezentator TV şi politician, cariera lui Victor Socaciu se întinde pe mai bine de 50 de ani.  

Victor Socaciu s-a născut pe 14 Ianuarie 1953, la Braşov. A început să cînte cu grupul Zodiac, cînd se afla încă în şcoală. Primul concert susţinut cu trupa a avut loc în 1970. A urmat cursuri de chitară clasică la Şcoala populară de artă, iar în 1978, a absolvit Facultatea de Electromecanic. În 1974, a debutat în Cenaclul Flacăra, iar anul următor, la radio, cu piesa „Nălucile amintirilor”, apoi, în 1976, la televiziune, cu „Oltule”. Debutul discografic a venit în 1981 – „Roata”. Acestuia i-au urmat 12 albume şi compilaţii. A compus muzică pentru spectacole de teatru, la Braşov şi Târgu Mureş, iar din 1991, a pus bazele concursului folk „Om Bun”. A participat în mai multe rînduri la festivalul de la Mamaia şi a susţinut turnee în URSS, China, Germania, dar şi SUA şi Anglia.

În perioada 1997 - 1999, a realizat şi produs emisiuni la TVR şi Naţional TV. Premiul de onoare pentru întreaga activitate în slujba cîntecului românesc oferit de Ministerul Culturii i-a revenit în 2002. Preşedintele României Ion Iliescu i-a conferit lui Victor Socaciu, pe 10 Decembrie 2004, Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, „pentru contribuţiile deosebite în activitatea artistică şi culturală din ţară, pentru promovarea civilizaţiei şi istoriei româneşti”. La finalul lunii Martie, el a participat la festivalul „Om Bun”, a cărui a 30-a ediţie a avut loc, în mare parte, online.