CUM UN GENERAL IRANIAN A PUS LA CALE PLANUL SECRET PENTRU ASALTUL DIN SIRIA LA MOSCOVA

În cadrul unei întîlniri la Moscova în iulie, un general iranian din vîrful ierarhiei militare a desfăşurat o hartă a Siriei pentru a le explica gazdelor ruse cum o serie de înfrîngeri pentru preşedintele Bashar al-Assad s-ar putea transforma în victorie - cu ajutorul Rusiei, scrie agenţia Reuters, într-un amplu comentariu.

Vizita general-maiorului Qassem Soleimani la Moscova a fost primul pas în planificarea unei intervenţii militare ruse, ce a dat o altă turnură războiului sirian şi a creat o nouă alianţă iraniano-rusă în sprijinul lui Assad.

În timp ce avioanele de război ruseşti îi bombardează pe rebeli, sosirea forţelor speciale iraniene pentru operaţiuni la sol subliniază mai multe luni de planificare între cei doi aliaţi, cei mai importanţi ai lui Assad, intrat în panică după victoriile rapide ale insurgenţilor.

Soleimani este comandantul Forţei Quds, forţa specială de elită extra-teritorială a Gărzilor Revoluţionare şi îi raportează direct liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei.

Importante surse regionale afirmă că el deja supraveghează operaţiunile la sol împotriva insurgenţilor din Siria şi este acum în centrul planului pentru noua ofensivă sprijinită de ruşi şi iranieni, notează Reuters.

Aceasta extinde rolul lui regional în calitate de comandant ce a coordonat de asemenea luptele din Irak ale miliţiei şiite susţinute de Iran împotriva Statului Islamic.

Întîlnirea sa de la Moscova a subliniat deteriorarea situaţiei în Siria, unde rebelii care avansează spre coastă prezintă un pericol pentru bastionul sectei alawite a lui Assad şi unde Rusia păstrează singura ei bază navală în Mediterana la Tartous.

"Soleimani a pus harta Siriei pe masă. Ruşii au fost foarte alarmaţi dîndu-şi seama că lucrurile se prăbuşesc şi există pericole reale pentru regim. Iranienii au asigurat că încă există posibilitatea iniţiativei", a declarat un înalt oficial regional. "La acea vreme, Soleimani a jucat un rol asigurîndu-i că nu au fost pierdute toate cărţile".

Trei înalţi oficiali din regiune afirmă că vizita lui Soleimani din iulie a fost precedată de contacte ruso-iraniene la înalt nivel, care au produs un acord politic asupra unui nou sprijin pentru Assad în timp ce pierderile acestuia îşi măreau viteza.

Aceste surse, citate de Reuters, sugerează că planificarea intervenţiei a început înainte cu cîteva luni. Aceasta înseamnă că Teheranul şi Moscova au discutat modalităţi de a-l sprijini pe Assad prin forţă în timp ce oficiali occidentali se refereau la ceea ce ei credeau că era o nouă flexibilitate în poziţia Moscovei privind viitorul preşedintelui sirian.

Înaintea celor mai recente acţiuni, Iranul l-a ajutat pe Assad militar prin mobilizarea miliţiilor şiite pentru a lupta alături de armata siriană şi trimiterea de ofiţeri ai Corpului Gărzilor Revoluţionare în calitate de consilieri. Un număr dintre ei au fost ucişi.

Rusia, un aliat al Damascului din perioada Războiului Rece, a furnizat arme armatei siriene şi a protejat Damascul diplomatic de încercările occidentale de a-l sancţiona pe Assad la Naţiunile Unite.

Acest sprijin nu i-a împiedicat pe rebeli - unii dintre ei sprijiniţi de duşmanii regionali ai lui Assad - să reducă controlul lui Assad asupra Siriei la aproximativ o cincime din teritoriul ei într-un lung război de patru ani estimat că a ucis 250.000 de persoane.

Decizia pentru un efort militar comun iraniano-rus în Siria a fost luată la o întîlnire între ministrul de externe al Rusiei şi Khamenei în urmă cu cîteva luni, a declarat un înalt oficial al unei ţări din regiune, implicată în probleme de securitate.

"Soleimani, însărcinat de Khamenei să conducă partea iraniană a operaţiunii, s-a dus la Moscova pentru a discuta detaliile. Şi el s-a dus de asemenea în Siria de mai multe ori de atunci", a spus oficialul, citat de Reuters.

Guvernul Rusiei afirmă că desfăşurarea rusă în Siria a intervenit ca urmare a unei cereri oficiale de la Assad, care s-a referit la probleme cu care se confruntă armata siriană în iulie.

Khamenei a trimis de asemenea un înalt emisar la Moscova pentru a se întîlni cu preşedintele Vladimir Putin, a declarat un alt înalt oficial regional. "Putin a spus “Bine, vom interveni. Trimiteţi-l la mine pe Qassem Soleimani”. Acesta s-a dus să explice harta teatrului" de război.

Avioanele ruseşti, desfăşurate la un aerodrom din Latakia, au început atacurile aeriene împotriva rebelilor în Siria săptămîna trecută.

Moscova afirmă că vizează Statul Islamic, dar multe dintre loviturile aeriene ale Rusiei au vizat alţi insurgenţi, inclusiv grupuri susţinute de duşmanii externi ai lui Assad, în special în nord-vest unde rebelii au cucerit oraşe de importanţă strategică, inclusiv Jisr al-Shughour la începutul acestui an.

În cea mai mare desfăşurare de forţe iraniene de pînă acum, anumite surse au declarat pentru Reuters săptămîna trecută că sute de trupe au sosit de la sfîrşitul lunii septembrie pentru a lua parte la o ofensivă terestră majoră planificată în vest şi nord-vest.

Aproximativ 3.000 combatanţi din gruparea libaneză sprijinită de Iran Hezbollah au fost de asemenea mobilizaţi pentru a lupta împreună cu trupele armatei siriene, a declarat una dintre înaltele surse regionale.

Intervenţia militară în Siria este stabilită într-un acord între Moscova şi Teheran afirmînd că loviturile aeriene ruseşti vor sprijini operaţiunile la sol ale forţelor iraniene, siriene şi Hezbollahului libanez, a declarat una dintre sursele regionale citate de Reuters.

Acordul a inclus de asemenea furnizarea mai multor arme ruseşti sofisticate pentru armata siriană şi stabilirea de camere operaţionale comune ce i-ar aduce pe aceşti aliaţi împreună, alături de guvernul Irakului, care este aliat atît cu Iranul cît şi cu Statele Unite.

Una dintre camerele operaţionale este la Damasc, iar alta este la Bagdad.

Ministrul sirian de externe a declarat luni că loviturile aeriene ruseşti au fost planificate de mai multe luni, aminteşte Reuters.

Sursa: Agerpres

02.11.24 - 13:23
03.11.24 - 12:09
05.11.24 - 00:15
01.11.24 - 13:35
01.11.24 - 19:19
10.11.24 - 08:42
01.11.24 - 19:20
01.11.24 - 13:38
04.11.24 - 10:57
02.11.24 - 13:20
04.11.24 - 16:28
05.11.24 - 00:02
01.11.24 - 13:41
02.11.24 - 13:26
01.11.24 - 13:40