CUM A FOST ADOPTATA DECLARATIA DE INDEPENDENTA

Republica Moldova a devenit a opta republică din fosta Uniune Sovietică care și-a declarat independența. La 27 august 1991, în centrul Capitalei, a fost convocată Marea Adunare Națională, care îi cerea Parlamentului să adopte Declarația de Independență a fostei republicii unionale.

În 1991, pentru a salva URSS, se pregătea spre adoptare un acord privind crearea Uniunii Republicilor Suverane. Conform proiectului, se păstra o singură țară, formată din 11 republici suverane. Cu toate acestea, la 19 august 1991, la Moscova a avut loc o tentativă de lovitură de stat, iar așa-zisul Comitet de stat pentru situații de urgență a avut o tentativă nereușită de a-l îndepărta cu forța pe Mihail Gorbaciov din funcția de președinte al URSS.

La 27 august 1991, Moldova și-a anunțat desprinderea de URSS. În această zi, se convoca Marea Adunare Națională care cerea Parlamentului de atunci să adopte Declarația de Independență a țării. Acest document nu a fost adoptat, însă, unanim, la fel ca și Declarația de suveranitate. Dacă pentru cea din urmă doar un singur parlamentar nu a votat, pentru Declarația de independență, 94 de deputați din cei 372 de aleși au refuzat să voteze.

Cu toate acestea, indiferent de scenariile scrise atunci de politicieni, Republica Moldova este de 29 de ani un stat suveran și independent. În timpul revoltelor din 7 aprilie 2009, Declarația de Independență originală a fost distrusă. Ulterior, în 2010, deputații primului Parlament au semnat o copie a documentului.

Sursa: a-tv.md