Cu două săptămîni înainte de alegeri, Erdogan şi Kilicdaroglu au mobilizat mulţimi imense la mitingurile electorale

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi Kemal Kilicdaroglu, principalul său rival, au mobilizat mulţimi imense Duminică, cu două săptămîni înainte de alegerile prezidenţiale şi legislative care se anunţă disputate, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Sunteţi gata pentru 14 Mai? Sunteţi gata să faceţi urnele să dea pe din afară?”, a spus Erdogan, într-un parc din Ankara, făcînd apel la susţinătorii săi să bată la uşile celor indecişi.

„Naţiunea noastră, dacă vrea Dumnezeu, îi va elimina de pe scena politică”, a adăugat actualul şef al statului, la putere de 20 de ani, referindu-se la alianţa de opoziţie.

„Turcia va regăsi lumina!”, a promis în schimb Kemal Kilicdaroglu, care a susţinut un discurs ceva mai tîrziu la Izmir (Vest), al treilea oraş din Turcia şi bastion al opoziţiei, în faţa unei mări de simpatizanţi.

„Aceste alegeri sunt pentru a ne reconstrui democraţia”, a declarat şeful Partidului republican al poporului (CHP, social-democrat), candidat al unei coaliţii care reuneşte şase partide de opoziţie.

„Vom aduce pacea şi fraternitatea”, a adăugat fostul funcţionar în vîrstă de 74 de ani.

Cei doi candidaţi au avut deja Sîmbătă un duel la distanţă, Kemal Kilicidaroglu la Kayseri, oraş conservator din Anatolia centrală, şi Recep Tayyip Erdogan la Izmir, unde a primit mai puţin de o treime din voturi la prezidenţialele din 2018.

Sondajele prezic un scrutin strîns, cel mai periculos pentru Erdogan de la venirea sa în postul de premier, în 2003.

Şeful statului, care a contactat un virus intestinal, a trebuit să pună capăt campaniei în această săptămînă, după ce a fost constrîns, Marţi seara, să întrerupă un interviu în direct la televiziune.