CRONICĂ PREZIDENȚIALĂ
Maia Sandu, la Conferința de Securitate de la München
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a discutat în cea de-a doua zi a Conferinței de Securitate de la München cu Ursula von der Leyen, Președinta Comisiei Europene. Discuțiile au vizat situația de securitate din regiune, continuarea agendei de reforme și avansarea parcursului nostru european, în pofida crizelor cu care ne confruntăm. „I-am mulțumit pentru sprijinul consecvent și am asigurat-o că noul Guvern este ferm angajat să continue procesul de reforme și să realizeze agenda noastră de aderare la UE”, a punctat lidera de la Chișinău.
* * *
La München, Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut o întrevedere cu Președintele Finlandei, Sauli Niinistö, cu care a discutat despre multiplele provocări de securitate de pe continentul european, dar și despre cele pe care le întîmpină țara noastră. Șefa statului și-a exprimat interesul de a avea o colaborare bilaterală mai strînsă. „I-am mulțumit domnului Președinte pentru sprijinirea agendei de reforme democratice a țării noastre și a acțiunilor noastre în domeniul integrării europene, asumate odată cu obținerea statutului de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană”, a declarat Președinta Maia Sandu.
* * *
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a discutat în cadrul Conferinței de la München despre efectele directe ale războiului din Ucraina asupra Republicii Moldova. Șefa statului a menționat că acestea se fac resimțite îndeosebi în sfera energetică, însă reușim să facem față acestor provocări cu ajutorul partenerilor noștri. „La München, am discutat cu Premierul Norvegiei, Jonas Gahr Støre, căruia i-am mulțumit în special pentru sprijinul acordat de către țara sa prin intermediul Fondului de reducere a vulnerabilității energetice pentru a oferi compensații cetățenilor noștri. La fel, am discutat și despre amenințările de securitate la adresa noastră și din regiune”, a conchis Președinta Maia Sandu.
* * *
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a discutat cu Prim-ministra Estoniei, Kaja Kallas, despre relațiile excelente dintre țările noastre, dar și despre provocările de securitate care ne afectează stabilitatea. „Am discutat cu șefa executivului estonian despre eforturile comune pe care le putem întreprinde pentru a combate războiul hibrid, în special atacurile cibernetice, campaniile de dezinformare și propagandă care subminează democrația în țările noastre”, a subliniat Președinta Maia Sandu.
* * *
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a făcut un schimb de opinii privind evoluțiile de securitate regională cu Andrej Plenković, Prim-ministrul Croației, în contextul Conferinței de la München. Oficialii au discutat despre cum ne afectează războiul Rusiei în Ucraina și despre aderarea la Uniunea Europeană. „Experiența recentă a Croației poate fi un exemplu util pentru noi în pregătirea pentru procedurile de aderare. Avem nevoie de susținerea tuturor statelor în acest proces, iar Croația este un aliat pe care ne putem baza”, a menționat șefa statului.
* * *
În marja Conferinței de la München, șefa statului a avut o întrevedere cu Directoarea Generală a Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, cu care a vorbit despre importanța ajutorului din partea instituției financiare pentru atenuarea consecințelor economice și sociale provocate de război. Totodată, au analizat perspectivele noastre macroeconomice pentru 2023 - an în care trebuie sa găsim soluții mai bune pentru a reporni economia.
* * *
În cadrul Conferinței de Securitate de la München, Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, l-a întîlnit pe noul Președinte al Republicii Cehe, cu care a avut o scurtă discuție. „Mi-a părut bine să-l cunosc pe noul Președinte al Cehiei, Petr Pavel, cu care am avut un scurt schimb de opinii despre situația instabilă din regiunea noastră. Republica Cehă este un partner important care ne sprijină eforturile noastre de modernizare a țării, dar și aspirațiile europene. Vă mulțumim!”, a notat șefa statului.
* * *
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a discutat la München cu Prim-ministrul Suediei, Ulf Kristersson, despre agenda noastră europeană, dar și despre modul în care gestionăm multiplele crize provocate de situația regională. Șefa statului a subliniat că, Suedia, care în prezent deține președinția UE, este unul dintre cei mai importanți parteneri ai țării noastre, oferindu-ne un sprijin generos pentru realizarea programelor economice și de dezvoltare a afacerilor mici și mijlocii, pentru programele de mediu dar și pentru îmbunătățirea domeniului justiției. „I-am mulțumit Premierului Kristersson pentru parteneriatul de încredere pe care l-am construit între țările noastre, pe care dorim să-l cultivăm în continuare”, a spus Președinta Maia Sandu.
* * *
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut la München o întrevedere cu Prim-ministrul Regatului Belgiei, Alexander de Croo. Cei doi au discutat despre modul în care războiul ne afectează țara, precum și despre acțiunile pe care le întreprindem ca să accelerăm reformele. „Am subliniat că integrarea europeană este proiectul nostru de țară și că guvernarea de la Chișinău întreprinde acțiuni concrete pentru a realiza acest lucru într-un ritm susținut. Apreciem sprijinul Belgiei pentru procesele de transformare internă a Republicii Moldova și sîntem recunoscători pentru încurajarea pe care o avem din partea Bruxelles-ului în eforturile noastre de a avansa pe parcursul european", a subliniat Maia Sandu. Pe plan bilateral, șefa statului a menționat că, ne dorim mai multe proiecte comune de dezvoltare și investitori belgieni pe piața noastră.
* * *
În ultimele două zile la Conferința de Securitate de la München, șefa statului a avut mai multe întrevederi cu omologi, lideri de guverne, dar și de organizații internaționale.
Președinta Maia Sandu a luat cuvîntul în cadrul panelului de discuții „Dincolo de alianță: parteneriat pentru securitatea europeană”, alături de Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, Prim-ministra Danemarcei, Mette Frederiksen și Sauli Niinistö, Președintele Finlandei. Șefa statului a subliniat că războiul din țara vecină ne afectează grav, chiar dacă, datorită Ucrainei care ține armata rusă departe de hotarele noastre, nu avem în acest moment riscuri de ordin militar. Guvernarea de la Chișinău lucrează să asigure ordinea în țară și vrem să ne bucurăm de liniște și pace, ca să ne continuăm reformele.
Șefa statului a spus că pentru noi astăzi nu se pune problema renunțării la neutralitate, pe de altă parte, neutralitatea nu înseamnă că sectorul de apărare trebuie neglijat. Țara noastră trebuie să își consolideze capacitatea sa de apărare, inclusiv capacitatea de a gestiona atacurile hibride și cibernetice, propaganda și dezinformarea.
Sîmbătă, Președinta Maia Sandu a discutat cu doamna Secretar General al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, Helga Maria Schmid. Moldova mizează pe sprijinul OSCE ca să păstrăm calmul și stabilitatea în regiunea transnistreană în acest mediu geopolitic turbulent.
Șefa statului s-a văzut și cu alți înalți oficiali europeni: cu Comisarul european pentru Buget și Administrație, Johannes Hahn, cu președintele fracțiunii Uniunii Creștin-Sociale (CSU) din Bundestagul german, Alexander Dobrindt, dar și cu Șeful Cancelariei Federale Germane, Wolfgang Schmidt, pe care i-a asigurat că noul Guvern va continua reformele începute și va accelera procesul de aderare la UE. Președinta le-a mulțumit partenerilor europeni pentru susținerea și încrederea pe care o oferă țării noastre.
În marja evenimentului de la München, șefa statului a discutat și cu Ministra Afacerilor Externe a Canadei, Mélanie Joly, despre agenda reformelor pe care noul Guvern le va continua, cu accent pe sectorul justiției, securitate, și asigurarea ordinii publice. Discuțiile au vizat, de asemenea, și situația din regiunea transnistreană.
Sursa: presedinte.md