CRIMA DE LA VULCANESTI: FAMILIA VICTIMEI INSISTA SA FIE CERCETATA PENAL SI TENTATIVA DE OMOR

După mai bine de doi ani de la crima de la Vulcănești, în care un bărbat a fost împușcat în fața casei, avocatul familiei, Ion Mazur, spune că, deși există probe incontestabile, procurorii refuză să pornească urmărirea penală și pentru tentativă de omor asupra soției și copilului minor ai victimei.

Într-o conferință de presă la IPN, Ion Mazur a amintit că omorul a avut loc în luna mai a anului 2019, în urma unui conflict. Bărbatul, tată a patru copii, a fost rănit mortal chiar în fața casei, unde a fost urmărit de către cinci atacatori. „Cea mai tînără persoană a fost condamnată la 12 ani de pușcărie. Celorlalți, complici la omor și la tentativă de omor, le-au fost aplicate pedepse simbolice. În sentință scrie – doi ani de privațiune de libertate, dar în realitate ei au văzut privațiune de libertate numai vreo șase luni”, precizează apărătorul.

Rezultatele expertizelor arată că s-a tras din mai multe arme, nu din una singură. Au fost mai multe focuri decît gloanțe care l-au nimerit pe victimă. Sînt și imagini video de la fața locului, prezentate de partea vătămată, care confirmă că, pe lîngă omor, a mai fost și tentativă de omor, susține Ion Mazur. Avocații familiei au contestat ordonanțele de neîncepere a urmării penale pentru tentativă de omor. Pînă acum, au fost emise cel puțin cinci hotărîri judecătorești prin care acele ordonanțe de refuz au fost anulate, dar acuzatorii emit altele.

Ion Mazur bănuiește o problemă de sistem. Cel puțin în cazuri de rezonanță, spune el, la nivelul conducerii Procuraturii se organizează o ședință pentru a decide care vor fi capetele de acuzate imputate. În acest fel, este încălcat principiul statului de drept, întrucît procurorul trebuie să fie independent în efectuarea urmăririi penale și expedierea cauzei în judecată.

„Spuneți-mi, vă rog, mama a patru copii rămași orfani, cu soțul împușcat înainte cu o zi de căsătoria fiicei mai mari, cu probe incontestabile că împușcăturile au fost efectuate din mai multe pistoale – automat nu e o persoană vinovată, cu trei martori care spun că cei cinci s-au sunat între ei și au vorbit despre intenția de a-l omorî pe bărbat, cum nu poate fi vorba despre vorba despre tentativă de omor?”, întreabă Ion Mazur.

Văduva Olga Stoica spune că a obosit să umble pe drumuri pentru a-și căuta dreptatea, de mai bine de doi ani și jumătate.

Crima a avut loc în mai 2019. Potrivit procurorilor, între victimă și atacatori exista un conflict mai vechi. După o discuție aprinsă în preajma unui magazin din sat, cu doi din grupul inculpaților, cinci bărbați au venit, mai tîrziu, cu mașina în fața casei băratului și au deschis focul, în prezența soției și fiicei de 12 ani. Bărbatul a decedat în drum spre spital. Acesta avea 37 de ani și patru copii la întreținere, cel mai mic cu vîrsta de un an și jumătate.. În luna martie anul curent, prin sentința Judecătoriei Ungheni, cei cinci inculpați au fost condamnați. Patru dintre ei s-au ales cu cîte doi ani de închisoare, iar cel care a tras nemijlocit în victimă – la 12 ani de închisoare. Condamnații aveau vîrste cuprinse în 21 și 38 de ani și sînt originari din aceeași localitate cu bărbatul omorît.

Sursa: IPN