CRESTINII ORTODOCSI AU INTRAT IN POSTUL SFINTEI MARII

Creștinii ortodocși care respectă calendarul bisericesc de stil vechi au intrat, din 14 august, în Postul Adormirii Maicii Domnului, numit în popor și Postul Sfintei Marii. Acesta se va încheia la 28 august, cînd este prăznuită Adormirea Maicii Domnului, transmite IPN.

Postul este unul foarte strict, asemenea Postului Mare, dinaintea Paștelui. Pește se consumă numai pe 19 august, cînd este marcată Schimbarea la Față a Mîntuitorului. Luni, miercuri și vineri creștinii care postesc nu au voie să ajuneze cu untdelemn, iar în zilele de marți, joi, sîmbătă și duminică au dezlegare la untdelemn. Biserica dezleagă postul copiilor, femeilor care sînt în așteptarea unui prunc, persoanelor bolnave în măsura în care să-și mențină puterile și sănătatea trupului. Creștinii sînt îndemnați să postească nu doar alimentar, dar și duhovnicește. Să se abțină de la petreceri și să meargă mai des la biserică.

Acesta este unul din cele patru posturi din an, alături de Postul Nașterii Domnului, Postul Paștilor și Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

Sursa: IPN