CRACIUN 2015: 5 SECRETE PENTRU A FACE CADOUL PERFECT DE SARBATORI

Cadoul de sărbători îşi poate pierde semnificaţia pentru cel care îl oferă sau pentru cel care îl primeşte în această eră a vitezei, a mall-urilor, respectiv a tuturor posibilităţilor. Însă, nu trebuie să fie neapărat aşa. Ani de cercetare ştiinţifică pe tema oferirii de cadouri s-au concretizat într-o listă a celor mai bune moduri de a face întregul proces cu adevărat semnificativ pentru cei dragi.

Următoarele sfaturi ne pot ajuta să facem un cadou care să aibă cu adevărat semnificaţie atît pentru cel care îl oferă, cît şi pentru cel care îl primeşte:

1. Cunoaşte persoana

"Cel mai important lucru în schimbul de cadouri este să arăţi că ştii cu adevărat persoana căruia îi dăruieşti ceva şi că îţi pasă cu adevărat de bucuria pe care i-o oferi", a declarat Ryan Howell, un psiholog de la Universitatea de Stat din San Francisco, relatează Live Science.

Asta înseamnă că, în general, trebuie să adaptarezi darul în conformitate cu personalitatea destinatarului. Cu alte cuvinte, cei care vor să ofere cadouri nu ar trebui să le aleagă doar bazîndu-se pe ceea ce le-ar plăcea lor să primească, ci mai degrabă pe ceea ce beneficiarul ar dori cu adevărat să primească.

2. Doneaza în numele lor

Oferirea de cadouri direct prietenilor sau pentru caritate este legată de ideea de fericire universală. Cercetarea arată că oamenii sînt mai fericiţi cînd fac acte de caritate. Atunci cînd faci un cadou cuiva în numele unui prieten creezi o buclă de feedback pozitiv, potrivit unui document de la Harvard Business School din anul 2009.

Mai mult decît atît, fericirea legată de caritate este cea mai mare atunci cînd oamenii dau într-un mod care favorizează conexiunea socială. Un studiu publicat în 2013 în Jurnalul Internaţional de fericire şi Dezvoltare a constatat că oamenii se simt mai fericiţi după ce dăruiesc ceva într-un mod personalizat, prin intermediul unui prieten sau al unei rude, decît după ce fac o donaţie sub anonimat.

3. Oferă cadouri realizate manual

Un cadou pompos dintr-un mall nu este întotdeauna cel mai bun. Un studiu publicat în martie 2015, în Jurnalul de Marketing, a constatat că oamenii preferă să ofere cadouri realizate manual, unicat, şi că sînt dispuşi să plătească chiar cu 20 la sută mai mult pentru un astfel de cadou.

Un alt studiu din 2009 din Journal of Consumer Research a constatat că, atunci cînd cineva primeşte un obiect care este moştenire de familie din generaţie în generaţie, valoarea simbolică este mai mare decît valoarea financiară.

4. Nu ezita să dăruieşti jocuri

La orice vîrstă te-ai afla, mereu îţi va face plăcere să te relaxezi atunci cînd îţi petreci timpul liber. Cu siguranţă că persoana căreia vrei să îi faci un cadou are un hobby sau îi plac jocurile pe PC. Un astfel de cadou îi va demonstra că îţi pasă de fericirea lui.

5. Oferă momente, nu obiecte

Dacă există o regulă de aur atunci cînd vine vorba de cadouri, aceasta este: "Oferă experienţe, mai degrabă decît un produs". Persoanele care primesc cadouri experienţiale, cum ar fi bilete la concerte sau o excursie, se simt mai conectaţi de cel care a oferit cadoul decît persoanele care au primit un produs de tipul unui obiect, sînt de părere cercetătorii de la Wharton School de la Universitatea din Pennsylvania.

Sursa: Mediafax