COVID-19: COD GALBEN DE ALERTA LA NIVEL NATIONAL

Autoritățile din Republica Moldova constată un grad crescut de alertă privind situația epidemiologică prin infecția cu coronavirusul de tip nou (COVIS-19) și declară cod galben la nivel național. Ministrul sănătății, muncii și protecției sociale, Viorica Dumbrăveanu, a spus astăzi, la ședința Comisiei pentru situații excepționale, că există un posibil risc de declanșare a urgenței de sănătate publică, avînd în vedere că în Italia, țară în care sînt mulți moldoveni, se constată o creștere a cazurilor de îmbolnăvire.

Ministra sănătății a precizat că, pe 18 februarie, din Germania, prin intermediul OMS, au fost recepționate aproape 500 de teste pentru detectarea coronavirusului de tip nou și aproape 200 de teste pentru confirmarea rezultatului. Vorbind despre asigurarea cu medicamente vitale, esențiale și neesențiale a instituțiilor medico-sanitare publice, procentul este de aproape 97% la nivel național. Instituțiile sînt asigurate cu mănuși, măști, pantaloni medicali și halate.

De mîine, 25 februarie, este planificată rularea unui spot social cu măsurile care trebuie întreprinse pentru a preveni și controla coronavirusul.

Ministrul afacerilor interne, Pavel Voicu, a menționat că polițiștii de frontieră sînt pregătiți să identifice persoanele infectate. Aceștia au fost dotați cu mănuși, măști, termometre și substanțe dezinfectante. La Aeroport funcționează două termoscanere pentru verificarea pasagerilor care sosesc în țară și a fost creat un izolator pentru eventualele cazuri suspecte.

Directorul Serviciul Vamal, Sergiu Burduja, a menționat că sînt informații că se așteaptă o revenire masivă acasă a conaționalilor din Italia. După Aeroport, cel mai pregătit punct de trecere este Leușeni.

Premierul Ion Chicu a declarat că toate autoritățile Republicii Moldova trebuie să acționeze conform codului galben de alertă. „Este necesar de manifestat responsabilitate maximă”, a chemat șeful executivului.

La 23 februarie, la nivel mondial erau confirmate 78,8 de mii de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19, inclusiv peste 2400 de decese.

În Italia, de vineri pînă astăzi, au fost confirmate 200 de cazuri de îmbolnăvire, iar numărul deceselor a ajuns la 5 persoane.

Sursa: IPN