Coreea de Sud se inarmeaza pina-n dinti de ”dragul pacii”

Asigurarea păcii este raţiunea pentru care Coreea de Sud trebuie să se doteze cu capabilităţi solide de apărare, a declarat Miercuri Preşedintele Sud-coreean Moon Jae-in, în contextul în care ţara sa încearcă să construiască o Armată bazată pe ştiinţă şi tehnologii de ultimă oră, pe fondul dezvoltării programelor balistic şi nuclear ale Coreei de Nord, potrivit Yonhap și EFE

”O puternică capacitate de apărare are ca scop întotdeauna să asigure pacea”, a afirmat Preşedintele Sud-coreean, în cadrul ceremoniei de deschidere a Expoziţiei internaţionale de aeronautică şi apărare la Seul (ADEX), care oferă o imagine de ansamblu asupra echipamentelor militare de ultima generaţie, cum ar fi avioane invizibile (stealth), rachete interceptoare avansate şi drone cu hidrogen. Evenimentul de la Seul are loc a doua zi după ce Phenianul a anunţat lansarea cu succes a unui nou tip de racheta balistica strategică mare-sol (MSBS).

”Republica Coreea încearcă să construiască forţe armate inteligente şi bazate puternic pe o tehnologie de ultima generaţie, a adăugat Moon Jae-in în discursul său.

Bazîndu-se pe capacităţi de apărare globale, pe care nimeni să nu îndrăznească să le provoace, Coreea de Sud nu va cruţa nici un efort pentru a asigura pacea în lume, a afirmat Moon, adăugînd că ţara sa va dezvolta industria de apărare astfel încît aceasta să devină unul dintre principalele motoare de creştere ale naţiunii.

Anterior, Coreea de Nord a confirmat efectuarea unui test cu un nou tip de rachetă balistică lansată de pe un submarin.

În declaraţiile sale, Preşedintele Sud-coreean nu a făcut nici o trimitere la tirul cu rachetă al vecinului din Nord.

Săptămîna aceasta, Coreea de Sud se pregăteşte să lanseze o rachetă spaţială de concepţie şi fabricaţie proprii. Dacă va avea succes, Coreea de Sud va deveni cea de-a 10-a naţiune din lume care va plasa în spaţiu un satelit construit cu tehnologie proprie.

Racheta Nuri, cu o greutate de 200 de tone, care foloseşte motoare cu propulsor lichid, lansată Joi, este dotată cu o încărcătură de probă de 1,5 tone

Coreea de Sud, a declarat Miercuri Moon, îşi va spori investiţiile în domeniul tehnologiei spaţiale, în mod special în dezvoltarea tehnologiilor legate de combustibilul solid pentru rachete.

Seul intenţionează să lanseze o racheta spaţială cu combustibil solid în jurul anului 2024, potrivit Yonhap.

Faţă de vehiculele spaţiale care funcţionează cu motoare cu propulsor lichid, cele care folosesc combustibil solid sunt cunoscute ca fiind mai rapide, mai simple şi mai rentabile, notează agenţia de presă Sud-coreeană.

Încorporînd tehnologiile avansate din sectorul privat în cadrul forţelor militare ale ţării, Guvernul va încuraja Armata să transfere tehnologia spaţială în sectorul privat, a remarcat Moon. Astfel, sectorul de Apărare ar putea contribui în mod semnificativ la dezvoltarea companiilor private şi ar putea crea în jur de 45.000 de noi locuri de muncă, speră Preşedintele Sud-coreean.

Guvernul de la Seul a depus spre examinare în Adunarea Naţională (Parlamentul) un buget de Apărare pe anul viitor însumînd 55.200 miliarde de woni (46,8 miliarde de dolari), ceea ce reprezintă o creştere cu 37% faţă de anul 2017.