Copilul care a fost crescut de lupi timp de 12 ani

Un bărbat din Spania care a fost crescut de lupi timp de 12 ani a povestit că nu se poate adapta la viața modernă. Acesta și-ar dori să se întoarcă în sălbăticie, însă nu se mai simte ca acasă nici printre lupi. În plus, pădurile în care a crescut au fost invadate de oameni, potrivit newsweek.com

Marcos Rodríguez Pantoja, în vîrstă de 74 de ani, a povestit, în urmă cu doi ani, într-un interviu, că nu s-a integrat niciodată pe deplin printre oameni, după ce a fost salvat din sălbăticie, la vîrsta de 19 ani.[BBC] A încercat să se întoarcă în pădure, însă mărturisește cu regret că legătura cu lupii s-a pierdut. Acest lucru l-a lăsat prins între două lumi – în nici una nu se simte însă suficient de confortabil acum.

Marcos Pantoja s-a născut în Córdoba, în Sudul Spaniei, în anul 1946. Mama bărbatului a murit însă cînd acesta avea numai 3 ani. După acest moment tragic, a trecut prin ani de abuz în „grija” tatălui și a mamei vitrege.

Cum a ajuns copilul să fie crescut de lupi

Copilul a fost vîndut unui căprar care trăia lîngă munții Sierra Morena. Cînd Marcos avea 7 ani, bărbatul care îl avea în grijă a murit ori a dispărut pur și simplu, lăsîndu-l în urmă. Din fericire şi într-un mod total neobişnuit, o haită de lupi l-a adoptat. Una dintre femele s-a comportat cu el ca și cum i-ar fi fost mamă. Haita l-a învățat să supraviețuiască cu fructe de pădure și ciuperci și i-a arătat cum să se deplaseze prin pădure. A dormit în peșteri, alături de lilieci, șerpi și căprioare și s-a jucat cu puii de lup. Marcos a mărturisit că acestea au fost cele mai fericite momente din viața lui. La vîrsta de 19 ani, a fost descoperit însă de poliție. Nu mai vorbise cu o persoană de o viaţă. A fost forțat însă să se întoarcă într-o societate pe care nu numai că nu o cunoștea, dar nici măcar nu îl interesa prea mult. A lucrat în construcții, însă spune că mereu s-a simțit tras în piept și exploatat de patroni.

A vrut să revină între lupi

Experiența nefastă l-a determinat să se întoarcă în munți, pentru a încerca să se reintegreze în familia de lupi pe care o părăsise. Însă, atunci, cînd a ajuns acolo, nu mai era aceeași lume pe care și-o amintește. Lupii nu l-au mai primit în rîndurile lor. Iar asta nu e totul. În locurile unde a copilărit au apărut cabane și garduri electrice. Oamenii îşi făcuseră apariţia pe meleagurile pe care el crescuse între animalele sălbatice.

Pantoja a făcut subiectul mai multor studii antropologice și cărți. În anul 2010, a fost făcut chiar și un film despre viața lui – „Entrelobos”[IMDB] (trad. „Printre lupi”), în care a și apărut.

Cum pensia nu îi ajunge, Marcos primește ajutor de la un ONG, pentru a se descurca. Bărbatul nu trăiește izolat, chiar dacă spune că nu se poate adapta la viața modernă. Este invitat la școli din zonă, unde le vorbește copiilor despre importanța iubirii față de animale și mediu.

„Sunt obișnuit cu viața mea acum și sunt multe lucruri pe care nu le aveam acolo – de exemplu muzica sau femeile.Femeile sunt un motiv să rămîi printre oameni”, a spus, cu umor, într-un interviu pentru BBC.