Copiii stimuleaza cresterea numarului de infectari cu SARS-CoV-2 in Anglia

Rata de prevalenţă a maladiei COVID-19 a crescut în Anglia săptămîna trecută, a anunţat Vineri Oficiul Naţional pentru Statistică (ONS) din Marea Britanie, care a explicat acest fenomen prin creşterea numărului de infectări cu SARS-CoV-2 în rîndul copiilor de vîrstă şcolară, informează Reuters.

Şcolile din Anglia sunt deschise de aproximativ o lună, iar anumiţi epidemiologi au exprimat îngrijorări legate de creşterea infectărilor în rîndul copiilor, deşi ea nu a determinat deocamdată o creştere susţinută a infectărilor în rîndul populaţiei generale.

Prevalenţa estimată la elevii de gimnaziu a fost de 4,58%, ceea ce înseamnă că mai mult de 1 copil din 25 a fost testat pozitiv cu COVID-19, în comparaţie cu procentul de 2,81% înregistrat la copiii din aceeaşi grupă de vîrstă care au fost testaţi pozitiv în săptămîna precedentă.

Prevalenţa bolii la nivelul populaţiei generale din Anglia a fost de 1 la 85, uşor mai mare decît cea din săptămîna anterioară (1 la 90), dar a rămas mai mică decît în urmă cu două săptămîni, cînd era de 1 la 80.

Numărul de reproducţie a COVID-19 a cunoscut şi el o uşoară creştere, potrivit statisticilor guvernamentale.

Specialiştii de la departamentul Infection Survey din cadrul ONS încearcă să estimeze numărul persoanelor infectate în comunitate dincolo de cele care se prezintă pentru a fi testate, pentru a furniza guvernanţilor o rată estimativă a prevalenţei bolii care să nu fie afectată de fluctuaţiile ce apar în cifrele legate de testările zilnice.

Vaccinarea copiilor cu vîrste cuprinse între 12 şi 15 ani a început abia săptămîna trecută

Prim-ministrul Boris Johnson a anunţat un plan de Iarnă pentru ca naţiunea britanică să treacă cu bine peste infecţiile cu noul coronavirus, iar copiii de peste 12 ani vor primi doze de vaccinuri anti-COVID-19.

Vaccinarea rezidenţilor cu vîrste cuprinse între 12 şi 15 ani a început abia săptămîna trecută, fapt care a lăsat Anglia şi celelalte ţări din Marea Britanie în urma Statelor Unite şi a mai multor state din Uniunea Europeană, potrivit Agerpres.

În Scoţia, care îşi stabileşte propria politică de sănătate şi unde şcolile au fost redeschise la jumătatea lunii August, cazurile zilnice raportate au scăzut după ce au atins un nivel record la sfîrşitul lunii August.

ONS afirmă că deşi prevalenţa cazurilor pozitive a scăzut în Scoţia, ea este mai mare decît cea din Anglia, fiind de 1 la 55.